Förflytta dig till innehållet

Utmanande budgetarbete i Kimitoön – välfärdsområdet skapar många frågetecken i sifferpusslet

Liksom för andra kommuner har arbetet bakom Kimitoöns budgetförslag varit extra utmanande den här gången. Orsaken stavas förstås välfärdsområdet, dit även Kimitoöns social- och hälsovård snart överförs.

– Det är en annorlunda budget, lite som en kommunsamgång, då man får fundera över vad som blir kvar och vad som överförs, och vart det som blir kvar ska höra budgetmässigt. Frånsett bildningen har vi egentligen ingenting att jämföra med, säger Kimitoöns ekonomi- och personalchef Daniela Sundberg, som nu kan andas ut en stund efter ett hektiskt budgetarbete.

Kimitoöns budgetförslag visar på en stark ekonomi och ett överskott på 3,4 miljoner euro.

Det som gjort sifferpusslet ännu mer utmanande är att beredningen av Egentliga Finlands välfärdsområde inte är helt klar än, trots att Kimitoöns budgetförslag är publicerat och ska vara redo för fullmäktiges beslut i november.

– Vi vet inte helt säkert hur alla tjänster fördelas mellan kommun och välfärdsområdet, och vilka kostnader som då blir kvar i kommunen. Till exempel arbetsmarknadsstödet, som tidigare upptagits i socialenhetens budget, blir kvar i kommunen och kommer att kosta Kimitoön uppskattningsvis 300 000 euro, säger Sundberg.

Porträttbild av damArkiv/Pressbild
Daniela Sunberg – Kimitoöns ekonomi- och personalchef.

En del av löneräknare samt it- och kökspersonal byter arbetsgivare

Även bestämmelsen om att personal som jobbar till minst 50 procent med arbetsuppgifter som hör till välfärdsområdet ska övergå i dess tjänst har skapat huvudbry i Kimitoön.

Det finns nämligen personal i kommunen med uppgifter som hänför sig till både vården och andra sektorer. Sundberg ger som exempel löneräknare, it-personal och kökspersonal. Nu står det klart att vissa av dem kommer att byta arbetsgivare vid årsskiftet, eftersom den större delen av deras jobb hänför sig till välfärdsområdets uppgifter.

Kökspersonalen jobbar kvar i köken, medan administrativ personal jobbar från välfärdsområdets lokaler.

Serviceproduktion till unga stöds med mer statsandelar

Det stöd Kimitoön får från staten, alltså statsandelarna, kommer att minska avsevärt i och med att kommunens uppgifter gör det. Enligt Kommunförbundets beräkningar får Kimitoön nästa år 9,8 miljoner euro i statsandelar. År 2022 var summan 24,8 miljoner.

I och med att kommunernas roll inom främjandet av välfärd och hälsa växer finns nu en ny tilläggsdel i statsandelssystemet för det här. Den grundläggande delen av statsandelen kommer bestämmas utgående från antal kommuninvånare under 16 år, i stället för tidigare upp till 85-åringar.

– Nu betalas samma summa, drygt 62 euro, för alla invånare över sexton år. I stället erhålls större belopp, mellan 7 000 euro och 12 000 euro statsandel, för barn och unga under 16 år. Det är tjänsterna till den invånargrupp som blir kommunens nya stora serviceproduktion, förklarar Sundberg.

I det totala beloppet statsandelar ingår skärgårdstillägget om 2,6 miljoner euro.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter