Utlovas: ännu färre vårdplatser för de äldre – 5 000 lediga jobb inom äldreomsorgen

Det finns 5 000 lediga jobb inom äldreomsorgen. Varken vikariat eller fasta tjänster lockar. Snart ska välfärdsområdena få sina pengar för nästa år.
Höstens budgetmangling börjar närma sig och det är senast nu det gäller för intresseorganisationer och andra att få synlighet för sina krav och behov.
Kampen om pengarna är hård, kanske hårdare än vanligt i år. De nyskapade – eller snarare under uppbyggnad-varande – mastodontorganisationerna välfärdsområdena behöver en hel del från och med årsskiftet för att säkra allas hälsa, välfärd och vardagliga trygghet.
Så vitt skild verksamhet som brandbilar, skolkuratorer, tandhygienister och personal inom äldreomsorgen borde alla få tillräckligt för sina behov – ur en och samma klumpsummekaka.
Och visst finns det skäl till oro.
Yle Östnyland (17.8.2022) berättar om ett barnbarn med närvårdarutbildning som fick rycka in i Borgå för att se till att hennes morfar på ett kommunalt serviceboende fick sina över tjugo mediciner.
Det fanns ingen bland personalen på plats som hade rätt att dela ut medicinerna.
Kraven för medicinhantering är stränga och så ska de naturligtvis vara.
Men visst är det både olyckligt och rentav katastrofalt att äldreomsorgen har hamnat i ett sådant läge att släktingar på tillfälligt besök i sin gamla hemstad får rycka ut och se till att de grundläggande behoven för en närstående på ett boende tillgodoses.
Katastrofalt för att alla äldre inte har en närvårdarutbildad släkting att ringa till.
Vem delar ut deras mediciner om personalbristen är så svår att det varken finns tillräcklig eller formellt behörig personal på plats?
Vem bevakar de här människornas vardagliga rättigheter i välfärdsstaten? Slumpen?
Den nyinrättade äldreombudsmannen, som har funnits sedan januari, är ett ämbete som innehas av Päivi Topo.
Inför budgetförhandlingarna slår hon larm: situationen inom äldreomsorgen är ohållbar.
– På många håll är situationen helt orimlig. De äldres rätt till ett människovärdigt liv och den vård som de behöver har inte kunnat tillgodoses till fullo. Situationen är en konsekvens av dåliga beslut eftersom äldreomsorgen redan under många år har fått för lite pengar, dundrar hon och kräver att beslutsfattarna nu tar sitt ansvar.
Det finns omkring 5 000 lediga jobb bara inom äldreomsorgen – jobb som ingen vill ha.
Varken vikariat eller fasta tjänster lockar. Otaliga äldreboenden har kämpat med personalbrist i sommar.
Samtidigt skulle det behövas 200 000 arbetstagare inom äldreomsorgen under de närmaste åren.
Det beror bland annat på att många som i dag jobbar med äldre går i pension.
Att hitta ersättande personal kommer att bli en enorm utmaning.
Enligt siffror från Institutet för hälsa och välfärd, THL, utförs 115 000 hemvårdsbesök dagligen i Finland, medan vården dygnet runt har omkring 50 000 klienter.
Samtidigt kommer kraven på fler vårdare per klient: redan nästa år ska vårdardimensioneringen vara sju vårdare per tio klienter.
För den äldreomsorg som redan i dag går på knäna och inte hittar tillräckligt med personal vare sig i vikarieform eller för att anställa på längre sikt måste dimensioneringen kännas som ett hån och ett slag i ansiktet.
Det var knappast det som var meningen.
I Borgå säger Krister Lindman, servicedirektör för äldreomsorg och handikappservice, till Yle Östnyland att de nya kraven på hur många vårdare som behövs per klient kan leda till att man måste minska antalet vårdplatser för att klara kraven.
Färre vårdplatser var knappast avsikten med en strängare vårdardimensionering.
Konsekvenserna av färre vårdplatser blir stora, inte bara för de äldre människor som inte längre klarar sig utan hjälp, utan också för deras anhöriga och närstående.
Med färre intervallplatser, till exempel, körs också ålderstigna anhörigvårdare helt slut.
Att får en vårdplats eller ens hemhjälp kommer med andra ord att bli ännu svårare i fortsättningen, trots att myndigheterna exempelvis bara de senaste veckorna har letat efter flera vilsegångna äldre i Åboregionen.
Det knakar illa i välfärdsstatens fogar – och ingen har hittat formeln för hur de ska lappas, eller rentav repareras från grunden.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.