Utescen och korta föreställningar hjälper Barnens estrad genom coronan

– Våren och sommaren var en total katastrof.
Så sammanfattar Anders Grönroos, som driver Barnens estrad, den inledande delen av coronatiden.
Och för en kulturaktör som riktar in sig på skolor och daghem är det inte så konstigt att vårens nedstängning av samhället fick följder – och därefter följde sommarlovet och semestrarna som också normalt är lågsäsong.
Men till hösten var det tänkt att det skulle vända.
– Redan i mitten av sommaren var hösten fullbokad fram till jul och jag tänkte hela tiden att bara vi lyckas genomföra skolturnéerna så håller vi näsan över vattnet, säger Grönroos.
I augusti kom ändå de första tecknen på att det inte skulle bli särskilt lätt.
– Jag märkte rätt snabbt att det inte kommer att gå när flera skolor avbokade. Då fick jag sätta mig ner och fundera på hur vi kunde trygga sysselsättningen under hösten.
Flexibilitet och mobilitet blev en styrka
Grönroos har sedan en tid tillbaka främst fokuserat på producentskapet för Barnens estrad, något som inte är en följd av coronasituationen. Han följer heller inte med när estraden turnerar runt.
Sitt eget projekt, Apan Anders, dammar han också av mer och mer sällan – eller som han säger: ”det börjar räcka när man hållit på i 26 år”.
Barnens estrad har fyra fast anställda skådespelare och gör föreställningar på både svenska och finska – hela landets skolor och daghem är spelplatserna och alla pjäser är väldigt flexibla med scener.
Det var också den flexibiliteten som gjorde att Grönroos slutligen löste pusslet hur han skulle hålla igång verksamheten. Svaret blev en utescen.
– Vi har ett gult tält där vi uppträder plus tälttak för publiken om det regnar. På det här sättet kan vi vara utomhus och hålla coronasäkra föreställningar. Förra veckan var de i Kuusamo och Rovaniemi och uppträdde i 15 minusgrader.
För att minska på publikmängden krävdes en annan sorts lösning.
– Vi uppträder för en klass åt gången. Det här har å andra sidan krävt kortare föreställningar och nu har vi ett koncept som heter ”Virkeä vartti – En rolig kvart”, som vi spelar upp till sex gånger per dag. Det är väldigt mycket mera jobb, men å andra sidan är det positivt att vi kunnat spela genom hela hösten, säger Grönroos.
”Något som skaver i kulturbranschen”
Anders Grönroos är medveten om hur lyckligt lottad just hans lilla del av kulturvärlden är, som kan fortsätta fungera i dessa tider.
Kulturbranschen är en av de mest drabbade av regeringens restriktioner och Grönroos förstår att många är upprörda.

– I princip hela resten av kulturbranschen står ju stilla, och jag håller med om att restriktionerna är för strikta. Jag har varit på både teater och konsert under den här tiden och det har känts så tryggt. Stora avstånd och munskydd hela vägen – då är det klart att det är något som skaver.
Hans lösning på estradens problem har också tagits väl emot av skolorna.
– Redan från början var de flesta positiva och nu är det roligt att ha fått bra feedback både för att vi har en coronasäker föreställning och att föreställningen i sig är bra, säger Grönroos.
Har sitt på det torra – för stunden
Våren är redan fullbokad för Barnens estrad, och utöver det har Grönroos också köpt en liten scenbil som han kommer att använda till diverse uppträdanden.
– Den kommer att användas både på skolturnéer och offentliga tillställningar. Jag kommer också att hyra ut den, eftersom jag själv märkt att det inte riktigt har funnits något liknande att hyra – inte i den mindre storleksklassen.
Det betyder att Barnens estrad har sitt på det torra också i framtiden.
– Så torrt man nu kan ha det i den här branschen, i varje fall, säger Grönroos.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.