Utbildningsstyrelsen publicerade anvisningar för bedömningen av elever under coronavirusepidemin


Lärare har märkt att elevers aktivitet syns bättre på distans än när de inte är del av klassens gruppdynamik. ÅU-foto
På fredagen kom Utbildningsstyrelsen med direktiv för hur bedömningen i den grundläggande utbildningen ska ske i vår när eleverna studerar på distans.
Utbildningsstyrelsen konstaterar att bedömningen ska grunda sig på läroplanen även under undantagsförhållanden. Kunskapskraven ska vara samma som under normala omständigheter men Utbildningsstyrelsen påpekar att skolorna inte kan kräva att eleverna har kunnande om sådant innehåll som de inte fått undervisning och handledning i under undantagsförhållandena.
Bedömningen ska precis som normalt utgå från ett helhetsperspektiv och läraren ska ta hänsyn till elevens tidigare prestationer, skriver Utbildningsstyrelsen. Vid distansundervisning får olika former av skriftliga prov såsom inlärningsdagböcker, rapporter, uppgifter och prov en större roll än normalt. Läraren ska dock försöka beakta eventuella orsaker som kan göra det svårt för eleven att visa prov på sitt kunnande.
I bedömningen i slutet av läsåret ska skolorna ta i beaktande att eleverna som deltar i undervisningen på distans har begränsade möjligheter att visa prov på sina arbetsfärdigheter. Om en elev i årskurs nio riskerar att stanna kvar i årskursen kan eleven övergå till att studera enligt ett eget studieprogram. Eleven kan fortsätta sina studier på hösten ända tills eleven avlagt hela den grundläggande utbildningens lärokurs och får ett avgångsbetyg.
Närundervisning största delen av läsåret
Christer Holmlund, ordförande för Finlands Svenska Lärarförbund (FSL), välkomnar de nya anvisningarna.
– Bedömningen är en viktig del av skolsystemet. Därför är det bra att Utbildningsstyrelsen kommer med tydliga direktiv för hur bedömningskriterierna ska tolkas i detta läge, säger Holmlund.
Han påpekar att då det gäller läsårsbetyget är det relevant att eleverna haft närundervisning största delen av året.
Bernt Klockars, ledande rektor för Vasa övningsskola, är inne på samma linje.
– Lärarna kände grupperna redan innan distansundervisningen började, vilket underlättar bedömningen.
Klockars ser att det går att bedöma elevernas aktivitet också under distansundervisning – om än inte lika mångsidigt som under närundervisning.
– Man kan mäta elevens aktivitet i de olika arbetsuppgifterna.
Lärarna har märkt att distansundervisningen kan ha fördelar för vissa elever.
– Lärarna har märkt att den enskilda elevens arbete bättre kommer fram i distansundervisningen när det inte finns en gruppdynamik som i klassen.

S:t Olofsskolans rektor Christer Karlsson välkomnar de efterlängtade direktiven. ÅU-Foto
Svårt att veta om prov utförs korrekt
Christer Karlsson, rektor för S:t Olofsskolan för årskurs 7-9 i Åbo, säger att lärarna väntat på Utbildningsstyrelsens direktiv.
– I lärarkåren är vi överens om att man inte kan ändra på betyget alltför mycket, i alla fall inte neråt, säger Karlsson.
Han lyfter också fram en aspekt av problemet med att basera alltför stor del av betyget på provresultatet.
– Vi vet inte om hela släkten deltar i provskrivandet, konstaterar Karlsson.
Han funderar också på hur eleverna ska få betygen om det inte ordnas någon skolavslutning.
– Det blir antagligen aktuellt att posta betygen, säger Kurt Torsell på Utbildningsstyrelsen.
Emma Strömberg/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.