Utbildad och fördomsfull

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
För ett par veckor sedan rapporterades att Michael Bloomberg donerar 1,8 miljarder dollar till sitt gamla universitet Johns Hopkins University. Michael Bloomberg (76) är bland annat finans- och företagsmogul och New Yorks före detta borgmästare (republikan) och förväntas ställa upp som demokraternas presidentkandidat 2020.
Johns Hopkins University är ett anrikt privat universitet med säte i Baltimore, Maryland. Johns Hopkins har rankats bland de tio bästa universiteten i världen, med hög nivå på både undervisning och forskning.
Michael Bloombergs donation följs upp med vackra ord.
Att studera i USA, speciellt på ett universitet som Johns Hopkins, kan kosta skjortan. Det tycker Bloomberg är synd.
Själv fick han råd med studierna med hjälp av ett stipendium från nationalförsvaret. Han gör nu den största donationen som någonsin gjorts till ett amerikanskt universitet så att så många som möjligt skall ha möjlighet att studera.
Det hela kan också ses som ett enormt (och dyrt) PR-trick. Se här en välinformerad och utbildad politiker som bara vill det allmännas bästa.
Exakt hur en donation till universitetet skall hjälpa dess studenter att betala sina årsavgifter vet jag inte.
Det är inte heller som om Michael Bloomberg först nu vänder sig till sitt gamla universitet. Under årens lopp har han donerat över en miljard dollar till universitetet som i sin tur har visat sin tacksamhet genom uppkallandet av Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.
Allt detta är naturligtvis helt i sin ordning i kapitalismens förlovade land.
Dessutom råkar samma land också vara hemvist åt fake news, konspirationsteorier, vit nationalism och religiöst motiverad lagstiftning. Den bästa medicinen mot dessa åkommor brukar vara utbildning, så vad är då bättre än att donera pengar till de institutioner som tillhandahåller den? USA:s universitet är ju trots allt bland de bästa i världen.
Men tänk om det vi tror att är lösningen i själva verket är problemet? Det verkar nämligen vara så. Utbildning har alltid varit en väljarfaktor, men efter Trump och Brexit har det visat sig att det kan vara mer avgörande än ras, kön och klass.
Än sen då? Alla kan väl skaffa sig en utbildning?
Ja och nej. Utbildning kräver utbildning. Och utbildning i sig är inte så universellt och neutralt som vi gärna skulle vilja tro.
David Runciman från podden Talking Politics påpekar till exempel att de högt utbildade är den enda triben (ung. stam) som inte verkar vara medvetna om att de är en tribe. Det vill säga de verkar inte vara medvetna om att de – oberoende av politiska eller andra åsikter – är del av ett nätverk med en viss kultur och ett visst beteende.
Om du (eller din familj) är högt utbildad har du antagligen vissa fördomar. Inte kunskapsmässigt, men beteendemässigt, kulturellt och möjligtvis också politiskt.
Det är i sig inte så farligt, om det inte vore för att du är övertygad om det exakt motsatta.
Michael Bloomberg vill kanske få det att låta som om han spenderar 1,8 miljarder på samhällets bästa i form av utbildning. Sanningen är att han spenderar 1,8 miljarder på sina väljare – de högt utbildade och de som gärna ser sig själva som del av den gruppen.
Men för denna grupp, inklusive Bloomberg själv, ser det ut som något som gynnar hela landet.
Att utbildning spelar roll vid valurnorna gäller inte bara i USA utan också i Finland. Nästa år är ett valår. Då kan vi alla tänka på vilken utbildning vi har, och vilken utbildning andra har, inklusive kandidaterna.
För utbildning kommer garanterat att påverka resultatet.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.