Usel hjälp för svenskspråkiga unga i Åbo – skoldirektör kräver att S:t Olofsskolan får pengar för resursklass


Det nya läsåret har börjat, men alla klarar inte av att gå i en vanlig skola. Foto: Monica Forssell
S:t Olofsskolan i Åbo behöver pengar för att kunna skapa en resursklass. Enligt rektor Christer Karlsson finns det varje år ett antal unga i årskurserna 7-9 som inte klarar av att gå i en vanlig klass i S:t Olofsskolan.
— Det är ingen hemlighet att vi har elever som inte alls kommer till skolan. Antalet varierar och rör sig kring en handfull, men vi har också många som kommer och går, berättar Karlsson som är mycket bekymrad över dels skolans begränsade möjligheter att hjälpa eleverna och dels Åbo stads obefintliga stödåtgärder på svenska.
— Oberoende av vad som händer i skolan kan jag inte skicka eleverna vidare någonstans. För det finns ingen hjälp på svenska, säger Karlsson.
”Jobbigt för oss alla”
Sjukhusskolan i Åbo erbjuder ingen svensk undervisning, S:t Olofsskolan har inte fått den utlovade svenskspråkiga psykiatriska sjukskötaren och enligt Karlsson råder det brist på svenskspråkig personal inom barnskyddet och socialservicen i Åbo.
— Det här är jobbigt för oss alla, säger Karlsson.
Utöver schemalagda lektioner gav S:t Olofsskolans tre speciallärare i fjol cirka 20 timmar handledning per vecka åt elever som inte klarade av att delta i den normala undervisningen.

S:t Olofsskolan. ÅU-foto
S:t Olofsskolan har i år hela 400 elever och nästa år ökar antalet elever ytterligare.
Antalet elever som lider av till exempel depression, ångestsymtom eller psykosociala problem och inte klarar av att delta i den normala undervisningen har år för år ökat och enligt Karlsson fanns det bland fjolårets nior ovanligt många som helt tappade studiemotivationen.
För att försöka fånga upp elever som riskerar att förlora fästet vill Karlsson att en resursklass i årskurs nio grundas från och med årsskiftet. Men pengar för att anställa en lärare som skulle ha hand om klassen saknas.
Vad är en resursklass?
- I en resursklass anpassas undervisningen enligt elevernas ork och motivation. Istället för flera olika ämneslärare är det i huvudsak en lärare som har hand om klassens undervisning.
- Elever som i första hand har inlärningssvårigheter kan få undervisning i en specialklass. I en resursklass får elever som lider av till exempel psykiska problem, psykosociala problem, livskriser eller skoltrötthet undervisning.
Politisk fråga anser skoldirektör
På finska finns det i Åbo skolor, klasser och grupper för elever med olika slags behov, men på den svenska sidan lyser de med sin frånvaro.
Liliane Kjellman som är direktör för den svenskspråkiga fostran och undervisningen i Åbo, tog upp behovet av en resursklass i S:t Olofsskolan i den svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning i våras.
I sektionen vann resursklassen gehör och sektionen föreslår nu för bildningsnämnden att resursklassen inleder sin verksamhet så fort som möjligt och att behovet av resurser beaktas senast i budgeten för 2020.
Men Åbo stads undervisningsdirektör Timo Jalonen anser att ärendet inte hör hemma i bildningsnämnden eftersom det inte är nämndens sak att ta ställning till grundandet av enskilda undervisningsgrupper.

Liliane Kjellman. ÅU-foto
Kjellman har en annan syn på saken.
— Det stämmer förstås att vi inom ramen för vår budget kan grunda vilka grupper som helst, men om pengarna inte räcker till allt så är det politikernas sak att avgöra hur vi ska prioritera.
Enligt Kjellman borde det nu fattas ett beslut om att öronmärka pengar för en resursklass i S:t Olofsskolan. Summan som behövs rör sig om knappt 80 000 euro per år.
— Det här handlar om ett verkligt behov och skulle kanske lite kompensera för det faktum att sjukhusskolan i Åbo inte kan erbjuda undervisning på svenska. Det handlar också om att erbjuda likvärdig service inom finsk- och svenskspråkig undervisning i staden, säger Kjellman och fortsätter:
— Jag tycker att den här frågan hör hemma i nämnden eftersom det är nämnden som fördelar pengarna och det är där de politiska prioriteringarna görs. Vad sätter vi våra pengar på? Vad är viktigt?
Bildningsnämnden i Åbo möts i dag för att diskutera bland annat frågan om en resursklass i S:t Olofsskolan.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.