Förflytta dig till innehållet

Uppsving för transportbranschen när pandemin minskar i styrka

J-O Edberg
Juha Havilainen lossar en last med chips som ska distribueras till centralaffärerna.

Efterfrågan på transporter ökar i takt med att coronapandemin avtar och ekonomin växer.

Intresseorganisationen SKAL:s färska transportbaromter visar att en tredjedel av transportföretagen räknar med att mängden transporter ökar i fortsättningen likaså omsättningen.

Hos familjeföretaget Kuljetusliike A. Lindberg i S:t Karins märks trenden tydligt. I företaget jobbar man för högtryck med att hantera de ökande transporterna.

I distributionsterminalen är det full fart. Ett parti med chips har nyss anlänt från Åland. Varorna lossas i terminalen för att sedan vidaredistribueras till centralaffärerna. Samtidigt lastas en bil med läskedrycker som ska distribueras till butiker i regionen.

– Vi har fullt upp, transporterna har klart ökat, säger Antero Lindberg, vd och ägare i familjeföretaget.
Hustrun Carola Lindberg, som sköter ekonomiförvaltningen, instämmer.

– Ruljansen är nu så stor att det nästan blir kamp om lastbryggorna när bilarna anländer till terminalen, säger hon.

Hela familjen är involverad i företaget. Sonen Toni Lindberg ansvarar för logistiken och hans blivande fru Essi Nieminen jobbar med ekonomin.

Företaget sköter transporter i södra Finland längs axeln Åbo–Helsingfors–Tammerfors–Björneborg. Man kör både ruttrafik och transporter på beställning, både i egen regi och som underleverantör till stora transportbolag.

Huvudkontoret och lagerterminalen finns i S:t Karins. Dessutom har man filialer i huvudstadsregionen, Björneborg och Tammerfors. Företaget transporterar bland annat varor till livsmedelsaffärerna och tvättade textilier till hotell och rederier från fem tvätterier.

J-O Edberg
Antero och Carola Lindberg räknar med en betydande tillväxt i familjeföretagets transporter.

Leveranserna till hotellen och rederierna minskade drastiskt till följd av coronan och företagets omsättning sjönk med 30 procent, från fyra miljoner till tre miljoner euro.

Men bortfallet har kompenserats tack vare att man i fjol fick bryggeriet Sinebrychoff som ny storkund.

Företaget distribuerar nu bryggeriets läsk- och alkoholdrycker till restauranger och butiker i sydvästra Finland. Som mest passerar 150 ton drycker i dygnet terminalen i S:t Karins.

– Också skärgården hör till distributionsområdet. Vi transporterar drycker ända ut till Houtskär, säger Lindberg.
Avtalet med Sinebrychoff har gjort att företaget vuxit snabbt, och man växer fortfarande.

– Vi har rekryterat över tio nyanställda, och fler behövs ännu. Omsättningen har stigit och ligger nu på ungefär samma nivå som den var innan coronakrisen bröt ut, säger Lindberg.

Tillväxten väntas fortsätta inte bara i fråga om dryckestransporterna utan också när det gäller företagets övriga transporter.

– Redan nu märker vi att transporterna ökar i takt med att restriktionerna lättar och folk börjar resa. Det märks inte minst hos rederierna och hotellen. För varje vecka ökar mängden textilier som vi transporterar till tvätterierna, säger Carola Lindberg.

”Det är full fart”

Företaget som Antero Lindberg startade 1988 har i dag vuxit till ett transportbolag med över 50 anställda och fler underleverantörer. Fordonsparken omfattar närmare 40 lastbilar och ett tiotal släpvagnar. Alla fordon är i trafik.

– Det är full fart. Ibland är det svårt att hitta lediga förare till alla körturer, säger Lindberg, som emellanåt får hoppa in som förare.

Han har passat på att förnya en del av fordonsparken och dessutom utökar fordonsparken med ytterligare några bilar.

Trenden är den samma i hela branschen. En femtedel av företagen som deltog i SKAL:s barometer uppger att de tänker växa och skaffa fler fordon.

En utmaning är det ökande bränslekostnaderna. Enligt transportbranschens uppgifter har skatten på dieselbränsle stigit med 63 procent under de tio senaste åren, eller drygt 23 cent per liter.

– Framtiden ser positiv ut bortsett från de ökande kostnaderna. Här börjar smärtgränsen komma emot. Nu när branschen är i tillväxt måste vi få upp fraktpriserna. Coronapandemin och den hårda konkurrensen i bransch gör att fraktpriserna nu ligger i botten, säger Lindberg.

Näthandel gör gott för transportbranschen

Terhi Laurén som är vd i Turun Autoilijat, intresseorganisationen för yrkesbilisterna i Åboregionen, säger att de ökande kostnaderna fortsätter att vara ett problem i branschen men att företagen trots allt ser positivt på framtiden.

Överlag har transportbranschen klarat sig bra tack vare att frakttrafiken har hållits i gång.

Den ökande handeln, speciellt handeln på nätet, har gynnat transportföretagen i regionen.

– Transporterna har ökat markant. Folk har mera pengar att röra sig med och coronan har gjort att man köper mera varor på nätet. Det har gjort att pakettransporterna ökat. Också mattransporterna har ökat då allt fler köper hem mat från butikerna, säger Laurén.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter