Förflytta dig till innehållet

Kimitoöns foodhub har fått en flygande start — "Fantastiskt!" säger en av kunderna

arm med en fylld kasse. Bakom syns en del av en grön skylt med texten foodhub.
Kimitoöns foodhub har kommit igång, och den andra utdelningen pågår på torsdag och fredag. Foto: Emilia Örnmark

— Det här är helt super! Titta vilka violer, säger Mikaela Nyström, och visar upp en liten ask med ätliga blommor, omslagen med en prydlig rosett.

Plastask med violer. Lila band pryder asken

Vackert inslagna violer. Foto: Emilia Örnmark

Hon har precis tagit emot sin avhämtningsbara närmatskasse fylld med på Kimitoön producerade produkter.

Detta var andra chansen att utnyttja Kimitoöns Foodhub. Via webben beställer och betalar man produkterna och får sedan välja när under torsdagen och fredagen (mellan 11 och 18) man plockar upp sin kasse på Kimito torg.

Dam i grön omgivning med en papperskasse i handen

Mikaela Nyström styr mot Högsåra med sina närproducerade produkter som hon nyss hämtat. Foto: Emilia Örnmark

Nyström tittar glatt ner i kassen, där hon också har en flaska kombucha, tårtbotten och groddar.

— Jag gillar närodlat och vill gärna stöda dem som odlar. Sådana här varor finns inte i matbutikerna här på Kimitoön, säger Nyström, som gärna vill höra historien bakom de inköp hon har i kassen.

Familjen kommer från Esbo, men har sedan mitten av april hållit till i det andra hemmet på Högsåra, eftersom möjligheten till distansjobb erbjudits.

— Vi ses nästa gång! säger Nyström och styr iväg mot Högsåra.

Andra nöjda kunder är Marjaana och Tommi Puolakka från Västanfjärd, som tycker att denna service är fantastisk. De uppskattar möjligheten att hämta den beställda och betalda kassen då det passar dem och föredrar detta alternativ framför direktförsäljningen från gårdarna.

— En gurka som smakar så här hittar man inte i matbutiken, konstaterar de.
I kassen finns också potatis och tomat.

Bra start för Kimitoöns foodhub

Enligt Jonas Bergström, en av projektledarna för Närmat i samarbete, har Kimitoöns foodhub fått en bra start. Den första utdelningen av förhandsbeställda närmatskassar gick av stapeln innan midsommar, och den andra utdelningen var inprickad i slutet av denna vecka.

Via foodhuben kan man alltså köpa lokalproducerade, riktigt färska varor från Kimitoön.

Bergström beskriver hur en av producenterna kom med nybakt bröd till sina beställningar som fortfarande var varmt.

Produkter i en låda. Sylt, saft och bruna papperspåsar.

Produkterna anländer till kiosken strax innan kunden hämtar dem. Foto: Emilia Örnmark

14 producenter deltar i detta, och produkterna är ungefär 100. Här finns allt från kött och bröd, till grönsaker av alla de slag.

Produktpriserna på beställningssidan är transparenta: det framgår hur mycket producenten får, vad som går till skatter samt foodhubens provision.

Foodhubens omsättning har hittills varit ungefär 1 000 euro per utdelningsgång.

— Större volymer kunde det kanske ha varit, säger Bergström.

Å andra sidan är han ganska nöjd över att detta startar småskaligt, så att man har chans att köra in systemet.

Utdelning på Kimito torg

Den lilla stugan där utdelningen sker finns på Kimito torg.

Om detta kommer att vara även den framtida placeringen är inte helt klart. Den lämpar sig i och med att Kimito byalag i framtiden ska hålla i trådarna för detta, men samtidigt är Kimito torg inte ett ställe där folk naturligt rör sig.

Liten röd stuga vid kanten av ett tomt torgEmilia Örnmark

Utdelningskiosken finns på Kimito torg. Foto: Emilia Örnmark

För att foodhuben riktigt ska få fart gäller det också för kunderna att lära sig ett nytt köpbeteende då det gäller livsmedel. Det här kräver mer förutseende än att spontanshoppa i mataffären då kylskåpet gapar tomt.

Närmat, digitalisering och flexibilitet

I foodhuben möts två starka trender: närmat och digitalisering. Flexibilitet i att sköta sina ärenden är också dagens melodi, vilket foodhuben tar fasta på.

Inför utdelningsdagarna torsdag och fredag ska beställningen göras på tisdag. Producenten har onsdagen på sig att få fram aktuella produkter.

I framtiden är tanken att detta ska ske ännu mer flexibelt genom ett kodlås på dörren som kan öppnas med mobilen. På så sätt fungerar kiosken utan konstant bemanning.

Bergström jämför foodhuben med Reko-utdelning, fast som en smidigare variant. Ett annat sätt att få tag i lokalproducerade produkter är förstås att åka direkt till producentens gård, men vill man ha fler olika produkter kan det här bli tidsmässigt kostsamt.

Följande möjlighet att anlita Kimitoöns foodhub erbjuds vecka 28, 32 och 36.

Dela artikeln

En kommentar: “Kimitoöns foodhub har fått en flygande start — "Fantastiskt!" säger en av kunderna

  1. Göran Ek skrev

    Bara bra att det finns fler alternativ till att få tag på lokala produkter. Synd bara att alkohollagen hindrar försäljning av starkare drycker samt distansförsäljning. Skulle vara dags att tillåta gårdar och bryggerier att få sälja ALLA deras drycker oberoende alkoholhalt på plats och via näthandel, det är sådana drycker som (nästan) ingen missbrukar.
    Detta skulle vara första steget till mer öppen och fri handel för att senare tillåta butikerna sälja t.ex vin och att vem som helst skulle få öppna en butik med utbud som man kanske inte får tag på från det onda monopolet Alko.
    Monopol, förmynderi och begränsningar är ett hinder för en sundare alkoholpolitik och dryckeskultur.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter