Upprörda politiker i S:t Karins: Här behövs ingen psykologhjälp


Åsa Gustafsson (SFP) ryter till.
Åtminstone Svenska folkpartiet, De gröna och Centern tar kraftigt avstånd från påståendet om att det skulle förekomma en mobbningsepidemi i S:t Karins och att stadsstyrelsen behöver psykologhjälp.
Stadsstyrelsens ordförande Matti Alander (Saml.) sade i ÅU (4.4) att stadsstyrelsen behöver utomstående hjälp och att det pågår en mobbningsepidemi där bland annat han själv och olika tjänstemän på staden är utsatta för klappjakt.
Alander säger inte vem det är som mobbar men bland annat de uppgifter som De grönas Hannu Rautanen fört fram om att RTC Vahanen samt Alanders eget företag M. Alander skulle ha särbehandlats i staden under flera år, har inte fallit i god jord.
Åsa Gustafsson tycker att stadsstyrelseordförande borde tåla kritik.
-Som stadsstyrelseordförande innehar man en hög position och bör vara beredd på att media och invånare går igenom ens bakgrund och förehavanden, säger Gustafsson.
S:t Karins stadsstyrelse möts nästa gång på måndag (9.4) och Gustafsson kommer då att initiera en grundlig diskussion om ordförandes utspel.
-Det här kan inte sopas under mattan och glömmas bort utan måste diskuteras grundligt.
-Jag tycker att stadsstyrelsens ordförande ska bära sitt ansvar och söka lösningar istället för att sprida dylika beskyllningar omkring sig. Psykolog är inte lösningen.
Rautanen kommenterar ordförandes förslag om utomstående hjälp och mobbning att det inom styrelsen inte finns meningsskiljaktigheter och att det inte förekommer någon som helst mobbning av tjänstemän eller politiker i staden.
-Det handlar om sak och inte personer, komprimerar Rautanen.
Att ledande tjänstemän inom tekniska sektorn nyligen sökt sig till andra uppgifter utanför staden, kan inte per automatik innebära att personerna i fråga skulle ha känt sig mobbade, anser Gustafsson vidare och säger att man nu istället borde försöka fokusera på lösningar.
-Om vi har massor av tjänstemän som söker sig bort så borde stadens ledning försöka se konstruktivt på det och inte genast tänka att det handlar om mobbning eller klappjakt. Man måste i stället sätta sig ner och fundera på problematiken.
Gustafsson överväger också att ta initiativ till en grundligare genomgång av stadens köp av tjänster och varor under de senaste åren.
Enligt den utredning som Rautanen gjort skulle många av tekniska avdelningens köp mellan åren 2013-2017 ha gjorts utan ramavtal och utan konkurrensutsättning.
Rautanen anser att bland annat Alanders företag M. Alander samt företaget RTC Vahanen har favoriserats på ett sätt som inte är etiskt korrekt och inte heller förenligt med stadens regler.
-Om det finns behov av en grundligare utredning så måste en sådan göras. Vi hanterar skattebetalarnas pengar och då måste allting vara genomskinligt. Det ska vara rent spel.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.