Förflytta dig till innehållet

Upprörda känslor över att BB är stängt för pappor — "Är papporna faktiskt en så stor smittorisk?"

Minna Valtari i Åbo har beräknad tid för förlossning på ÅUCS i juni. Hon väntar sitt första barn.
De strikta reglerna kring hur pappan eller en stödperson får vara med på förlossningen både oroar och upprör.
En stödperson/pappan får vara med vid själva förlossningen, men inte på BB-avdelningen efteråt. Medverkan vid kejsarsnitt är också begränsad.

Privat

Minna Valtari. Foto: Privat


— Det känns oroligt, då jag inte alls vet hurudan förlossning som väntar. Jag vet inte hur jag kommer att må och känna mig efter förlossningen. Det känns otryggt att min man inte får besöka mig och babyn på BB-avdelningen, säger Valtari.

Nervöst och oroligt

Minna Valtari säger att de strikta coronareglerna är ett hett diskussionsämne och stort orosmoment bland blivande mammor. Det syns i olika gruppdiskussioner på sociala medier.
— Många är upprörda och nervösa. Själv har jag ingen särskild förlossningsrädsla, men särskilt för sådana blivande föderskor är den här situationen svår.

Ifrågasätter

Det finns en förståelse för situationens allvar, men samtidigt ett ifrågasättande.
Minna Valtari undrar om det faktiskt kan vara papporna som utgör den största smittspridarrisken vid en förlossning. På avdelningarna rör sig mycket personal. Som bekant kan man sprida coronamsitta även om man själv är symptomfri.
— Motiveringarna till att papporna anses vara en så stor risk haltar, säger Valtari.
På rådgivningen träffar till exempel de blivande mammorna hälsovårdspersonal som inte är klädd i skyddsutrustning.
— Vi blivande föräldrar har inte heller fått riktad information om reglerna på förlossningssjukhuset, utan har fått ta reda på själva, säger Valtari.

”Testa flera!”

En del av Finlands exitstrategi är att effektivera testandet och smittspårningen. Därför undrar Minna Valtari om restriktionerna inom kort kunde granskas igen och om pappor och stödpersoner kunde snabbtestas för corona då man anländer till förlossningsavdelningen.
— Då skulle man snabbt få veta om någon bär på smitta. Om inte, så skulle det vara fritt fram att vara med under de viktiga första dagarna av babyns liv, säger Valtari.
Hon lever ännu på hoppet om att restriktionerna hinner lätta före det är dags att föda i juni.
–Värst var det för mammorna som tvingades anpassa sig till situationen i början, utan förvarning.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter