Upplever du dåligt samtalsklimat på nätet? — Nu ska Yle lära finländarna diskutera

Ett nytt projekt ska höja nivån på den finländska samtalskulturens och inspirera medborgarna att delta i en diskussion som respekterar andra och värdesätter olika synsätt.
Tillsammans med ett 50-tal myndigheter, intresseorganisationer och företag vill Yle stärka de bästa sidorna av den finländska diskussionskulturen. Genom projektet Bra sagt vill man skapa trygga samtalsmiljöer och förstärka finländarnas förståelse och förtroende för varandra.
Yles verkställande direktör Merja Ylä-Anttila säger i ett pressmeddelande att det femåriga projektet hör till bolagets kärnuppgifter.
– Som public service-media är Yle en del av och ett uttryck för demokratin. Vi vill hjälpa folk att uppleva att de är en del av samhället. I Yles nya strategi konstateras att vår mission är att öka förståelsen för varandra och världen och det är precis vad projektet går ut på. Genom att förbättra den finländska samtalskulturen har allt fler möjlighet att delta i den offentliga debatten och därigenom främja demokratin, säger Ylä-Anttila.
Sex av tio upplever sämre diskussioner
Enligt en undersökning som Yle låtit göra upplever sex av tio finländare att samtalskulturen försämrats. Var fjärde finländare upplever att de inte vågar delge sina tankar om samhället av rädsla för andras reaktioner.
– Undersökningen visade också att folk har tröttnat ordentligt på det så kallade uppsåtliga missförståndet, säger Markus Liimatainen som är producent för projektet Bra sagt.
– Det här fenomenet, som sprider sig särskilt på sociala medier, har också tagits upp till diskussion med våra samarbetspartner. Att uppsåtligen missförstå är en av de saker som vi ska lösa tillsammans.
Projektet inleds nästa år och bland de aktörer som deltar finns bland andra Folktinget, Bildningsalliansen och Svenska kulturfonden. Projektledare är Yle och stiftelsen Dialogpaus.
”… det så kallade uppsåtliga missförståndet…”!
Jag har inte hört talas om det tidigare. Det måste ju röra sig om att sabotera en debatt, eller ett sätt att kritisera, fast det egentligen inte går på normalt och ärligt sätt.
Vilka grupper är det huvudsakligen, som håller på med sådan?