I dag är det inte tillåtet att använda telefonen då man kör bil, men det finns tydligen inget som hindrar att man surfar på bilens internet och tittar på ett videoklipp på Youtube.

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Jag pratade nyligen med några bilförsäljare om hur bilförsäljningen startat i år.
I ett av samtalen kom vi in på hur tidskrävande det kan vara nuförtiden att överlåta en nyinköpt bil till kunden.
Jag fick veta att en bilöverlåtelse kan dröja upp till ett par timmar beroende på bilmodell och situation.
Dagens datorstyrda bilar är utrustade med allt mer avancerad teknisk utrustning som kräver både kunskap och uppmärksamhet av bilägaren och föraren.
Annat var det förr då överlåtelsen undanstökades med några pappersexerciser och en snabb genomgång av hur bilen fungerade innan ägaren fick bilnycklarna i handen.
Sedan var det bara att starta och köra i väg.
Det kan man visserligen göra i dag också om man vill. Men då är risken att man snart återvänder till bilaffären och bilförsäljaren med obesvarade frågor i bagaget om hur bilens tekniska utrustning fungerar.
Det är vanligt att många nya bilmodeller har internet som standardutrustning i dag. Det är också en orsak till att överlåtelserna blivit tidskrävande då bilens nya ägare ska handledas i hur tekniken fungerar.
Finns inte internet som standard kan det väljas som tilläggsutrustning med de senaste tekniska lösningarna och en pekskärm som kan fyllas med appar och ikoner att klicka på.
Med dagens informationssamhälle och de möjligheter som digitaliseringen skapar anser bilindustrin tydligen att vi också ska kunna vara uppkopplade bakom ratten.
Man undrar hur det påverkar trafiksäkerheten.
Jag kan se framför mig hur föraren sitter och pillar på pekskärmen i bilens internet i sökandet efter information på nätet samtidigt som han håller andra ögat på vägen.
I en sådan situation känner man sig knappast trygg i trafiken, varken som förare i bilen eller som medtrafikant.
Utvecklingen drar mattan undan vår trafikkultur och vår lagstiftning gällande trafiken.
I dag är det inte tillåtet att använda telefonen då man kör bil om man inte har hands free. Ser polisen en bilförare hålla i smarttelefonen bakom ratten är det böter direkt.
Men det finns tydligen inget som hindrar att man surfar på bilens internet och tittar på ett videoklipp på Youtube då man kör.
Det ska bli intressant att följa med hur lagstiftarna ser på den här utvecklingen.
Men bilindustrin har kanske redan räknat ut att den tekniska utvecklingen är på väg att lyfta bilkörande och nätsurfandet till nästa nivå.
Jag läste nyligen i tidskriften Illustrerad vetenskap att människan redan nu med tankens kraft kan skicka enkla meddelanden till en dator.
Nu jobbar forskarna på följande steg. Man utvecklar en metod som gör det möjligt att surfa på nätet utan att röra ett finger.
De nya bilar som jag bekantat mig med, ger inte möjligheten att ”surfa” då bilen är i rörelse. Att bläddra i playlist ja, men så har det alltid varit med bilradion. Oftast går det fint med rattens knappar, och informationen kommer vanligtvis då också i displayn framför föraren.
Visst är det värt att bekanta sig med bilens funktioner tillsammans med försäljaren. Lite möd för lönen skall väl han också ha.
Annars: utvecklingen med styrhjälp, esp och automatbromsar, kommer att ha en enorm positiv inverkan på trafiksäkerheten. Därför borde man främja försäljningen av nya bilar. Miljöfrågorna kommer ännu som bonus därtill.
Defakto är det mobiltelefonförbudet som är onödigt och leder till många misstolkningar. Allt som otvivelaktigt stör körandet är redan förbjudet enligt lagparagraferna, de är bara inte explicit utskrivna eftersom listan skulle konstant vara i behov av komplettering. Här ingår mejkning, rakning, tidningsläsande, korsord, handarbeten, youtube, internetsurf mm. Navigatorn är också olaglig om den stör. Även mobilförbudet borde ingå här, men eftersom många upplever att det inte stör har man lagt in en extra paragraf. Personligen kan jag inte förstå varför en extralur i ändan på en sladd anses vara tryggare än telefonen i handen, då dessutom en del forskning påstår att redan ett samtal i handsfree kan avsevärt störa körandet. Dessutom anser jag också att telefonen vid örat är tryggare än en (enligt mobilförbudsparagraferna) laglig men ständigt fallande öronknapp i ändan på en trasslig sladd.