Universitetssjukhusen: Under 1 procent av skolbarnen hör till riskgrupper som borde stanna hemma


Från och med den 14 maj inleds igen närundervisning i grundskolorna. ÅU-Foto
Finlands universitetssjukhus har sammanställt gemensamma rekommendationer för barn som hör till riskgrupperna inför att skolorna öppnar. Endast vissa patientgrupper rekommenderas stanna hemma från skolan eller småbarnspedagogiken, skriver Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt i ett pressmeddelande.
Barn med coronavirus insjuknar ofta lindrigare än vuxna och behöver sällan sjukhusvård. Till exempel är risken liten för unga med astma eller hjärtsjukdom om de annars är friska och den underliggande sjukdomen är under god kontroll. Barn med diabetes utan betydande följdsjukdomar hör inte heller till riskgruppen.
Om barnet inte har haft restriktioner under influensa- eller RSV-säsongen så finns det inte orsak att stanna hemma under coronavirusepidemin.
HUS har tillsammans med Finlands övriga universitetssjukhus sammanställt anvisningar enligt patientgrupper för barn som hör till riskgrupperna. Endast vissa patientgrupper rekommenderas stanna hemma från skola och småbarnspedagogisk verksamhet. https://t.co/BRtj1Hn4Xf #corona
— HUS (@HUS_uutisoi) May 6, 2020
Enligt rekommendationerna ska endast barn som lider av vissa lungsjukdomar och hjärtsjukdomar, barn som vårdas för cancer eller har genomgått en organtransplantation och vissa barnneurologiska patienter stanna hemma. Under 1 procent av alla läropliktiga i Finland hör till de här riskgrupperna.
Barnets läkare fattar beslut om barnet, och vid behov syskonen, ska stanna hemma utifrån en individuell bedömning.
I skolan är det viktigt att vara mån om handhygienen och tillräckliga avstånd till andra personer. Det är också viktigt att stanna hemma om man är sjuk.
SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.