Förflytta dig till innehållet

Universiteten i Åbo ska jobba mot vaccinskepsis – hälsovårdspersonalens attityder granskas

Jeanette Östman/SPT
Hand som håller i en spruta.
Internationellt forskningsprojekt tar tag i vaccintvivel.

Åbo Akademi och Åbo universitet deltar i ny internationell forskning om vaccinskepsis. I projektet deltar också forskare från England, Kanada, Tyskland, Frankrike och Portugal.

EU har beviljat 3,1 miljoner euro för projektet. Finlands andel är cirka 360 000 euro och Finland kommer att leda bland annat den första delen av projektet.

I fokus för forskningen är hälsovårdspersonalens attityder till vaccin.
Anna Soveri, docent vid Åbo universitet och den som leder det finländska forskarteamet, förklarar att den viktigaste länken till allmänheten utgörs av hälsovårdspersonalen.

Därför är det viktigt att undersöka personalens attityder.

 — De flesta inom vården i Finland låter vaccinera både sig själva och sina barn men det förekommer också vaccinskepsis, säger Soveri och tillägger:  Om man själv är kritisk är det osannolikt att man rekommenderar andra att låta vaccinera sig.

Kvinna med långt hår.Satu Karmavalo
Anna Soveri leder det finländska forskarteamet. Foto: Satu Karmavalo

Enligt en studie som gjordes för två år sedan i Finland är vaccintvivlet bland läkare nästan noll men bland närvårdare och sjukvårdare uppger till och med 12 procent att de har tvivlat på beslutet att låta sina barn vaccineras. Fyra procent har nekat till att låta sina barn vaccineras.

Studien inleds den 1 april med en kartläggning av hälsovårdspersonalens attityder till vaccin. Det här görs i alla de medverkande länderna. Efter kartläggningen fortsätter man med att försöka utveckla verktyg som hjälper personalen att kommunicera om vaccin.

 — Det är inte lätt att kommunicera om vaccin, i synnerhet inte om patienten är kritisk till vaccin, säger Soveri.

”Jätteviktigt att göra just nu”

Forskarna kommer att testa vilket slag av kommunikation som fungerar och bland annat i  Finland ska det utföras experiment som engagerar allmänheten i sociala medier.

Hur angeläget känns det här?

 — Det känns som att det här är jätteviktigt att göra just nu. Det är mycket viktigt att hjälpa hälsovårdspersonal att effektivt bemöta patienters osäkerhet och missförstånd om vaccin. Därför undersöker vi nu vilket slag av kommunikation som behövs för att människor ska få den information de behöver.

Forskningsprojektet kunde inte vara mer rätt i tiden men faktum är att forskningsplanen gjordes redan före covid-19 alls fanns.

Det betyder att vaccinskepsisen inte enbart kommer att handla om coronavaccinen utan om också andra vaccin så som vaccin mot mässling, HPV och influensa.

De första resultaten, som handlar om hur hälsovårdspersonalens attityder ser ut, kommer troligen att publiceras om ett drygt år. De första publikationerna på resten av studierna torde bli klara om cirka två år.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter