Unikt vild omröstning när Åbo fullmäktige röstade om eventuella spårvagnsskenor vid domkyrkan – ovanligt många partier sprack

Normalt håller partidisciplinen i Åbo fullmäktige i de flesta frågor, det vill säga att man inom partierna i förväg kommer överens om hur partiet som grupp kommer att rösta.
Men frågan om det ska finnas möjlighet att i framtiden dra spårvagnsskenor vid domkyrkan var en fråga som spräckte hela fyra partier i fullmäktigesalen.
Inom stadens största parti Samlingspartiet röstade politikerna både för och emot skenor vid domkyrkan.
Det gjorde man också inom Socialdemokraterna, SFP och Vänsterförbundet.
Det här är kanske en fingervisning om hur komplicerad frågan om spårvagn eller inte i Åbo är och kommer att bli.
Sist och slutligen föll rösterna föll 37–29, 1 blank och möjligheten att kunna dra spårvagnsskenor finns kvar i den nya generalplanen, som godkändes i sin helhet efter mer än tio andra omröstningar.

Politiker som röstade mot spårvagnsskenor vid domkyrkan
Hela sannfinländarnas grupp
Samlingspartiet: Kaija Hartiala, Olli A. Manni, Ulla-Maija Vierimaa, Lasse Lindholm, Muhis Azizi, Ville Valkonen och Heikki Pälve + KD:s Ville Auvinen
SDP: Jarmo Rosenlöf, Henry Toivari, Timo Nurmio, Kristiina Hellsten, Jaana Saarinen
Hela Centerns grupp
SFP: Terhi Vörlund-Wallenius
VF: Leena Kaunislahti
Rörelse nus Jarkko Wallinkoski
Förnuftets röst Pauli Kossila
Johannes Yrttiaho
Elina Sandelin
Jämn omröstning fick salen att dra efter andan
En annan omröstning som väckte ett förvånat sus i salen för att den blev så jämn var VF:s Timo Furuholms förslag understödd av Mirka Muukkonen från samma parti om att man bara skulle få bygga höga hus utanför stadskärnan.
Här föll rösterna 34–32, 1 blank.
Furuholm och Muukkonen fick understöd av hela Sannfinländarnas grupp, Centern, De gröna och VF, men förlorade ändå.
Spretig debatt före beslutet
Stadens nya generalplan, som har varit aktuell sedan 2010 och drar upp de stora riktlinjerna för hur staden ska utvecklas till år 2029, väckte som väntat mycket debatt innan politikerna var redo att fatta beslut.
Eftersom generalplanen omfattar så många stora helheter blev debatten aningen spretig då det finns så många olika detaljer att ta fasta på, vilket politikerna också gjorde. Olika saker är viktiga för olika partier och olika enskilda politiker.
Oro för småhus
Johannes Yrttiaho, som har petats från VF:s grupp, var först ut och ansåg att småhusområdena också i fortsättningen borde ha beteckningen AP, i stället för A, som senare godkändes.
— A gör att man kan bygga höghus i nuvarande småhusområden, trots att lokala invånarföreningar har motsatt sig det här. Jag anser också att Kuppis koloniträdgård bör få en sådan beteckning att den viks för koloniträdgårdsverksamhet också i fortsättningen.
Samlingspartiets Ville Valkonen konstaterade att processen inte i fortsättningen får ta så här länge.
— En del här av politikerna här i salen gick i det som på det tiden hette lågstadiet när arbetet med den här generalplanen inleddes.
Jobb också i centrum
Han talade för att det måste finnas plats för arbetsplatser även om man förtätar centrum.
— Och de som vill bo i småhus ska också kunna göra det. Vi måste röja plats i Åbo för olika former av boende.
Samlingspartiets Alvar Euro bekräftade att han hörde till dem som gick i åk 5 då arbetet med generalplanen började.
— Generalplanen var också uppe på det första ungdomsfullmäktigemötet som jag deltog i. Det är fint att få besluta om den nu också. Den är också en signal om ”välkommen” till nya generationer och visar att Åbo är en stad med tillväxt. Det lönar sig att investera här.
Hård kritik mot tjänstemannaledningen
SDP:s veteranpolitiker Jarmo Rosenlöf riktade hård kritik mot tjänstemannaledningens förfarande.
— Den rådande borgmästarmodellen ger partierna och framför allt enskilda politiker väldigt små möjligheter att längre påverka i Åbopolitiken.
Han påminde om att fullmäktige för tiotals år sedan har beslutit att området vid Domkyrkan ska fredas från bilar och kollektivtrafik. Jarmo Rosenlöf riktade också en rejäl känga mot stadens kanslichef Tuomas Heikkinen.
— Eftersom det handlar om ett fullmäktigebeslut borde det också ändras i fullmäktige om det ska ändras. På den tiden då Åbo hade stadsdirektör hände det aldrig att man gjorde ändringar i beslut om de inte var olagliga. Nu har föredraganden i stadsstyrelsen tre gånger på kort tid gjort ändringar från det som stadsmiljönämnden har godkänt. Det är ett mycket märkligt förfarande!
Oro för höghus bland nuvarande småhus
VF:s Mirka Muukkonen uttryckte oro över att man kommer att tillåta höghusbyggen i befintliga småhusområden.
— Jag förstår inte varför man ska stryka beteckningen AP när vi behöver småhusområden för att förhindra at människor söker sig till grannkommunerna om de vill bo i småhus.
Den första omröstningen kom efter 45 minuters debatt, då VF:s Timo Furuholm understödd av Mirka Muukkonen ville remittera hela generalplanen.
Rösterna föll dock 52–15 och diskussionen fortsatte, då bara VF, Centern och enmansgruppen Förnuftets Röst med Pauli Kossila ville skicka tillbaka hela paketet för ny beredning.

Handlar också om svenskan
SFP:s Nicke Wulff betonade – på svenska – vikten av att planläggningen i en tvåspråkig stad som Åbo också görs på två språk, det vill säga också på svenska.
— Enligt lagen ska planläggningen ske i växelverkan med alla intressenter, det vill säga med båda språkgrupperna. Jag räknar med att stadens tjänstemän gör sitt yttersta för alla Åbobor att ha möjligheten att delta på lika villkor.
Artikeln uppdaterad med fyra samlingspartister, vars namn hade fallit bort ur faktarutan: Ulla-Maija Vierimaa, Lasse Lindholm, Muhis Azizi och Ville Valkonen.
Tråkigt att läsa, men tur att vi har ännu en inom SFP, som försöker skydda vår helgedom, dvs Terhi Vörlund-Wallenius!