Förflytta dig till innehållet

Unika stenåldersfynd i Ölmos på Kimitoön – obrända käkben och leder av djur

Jan Fast
En hand med ett arkeologiskt benfynd
Obränt skallfragment (övre käken med tänder) av vikare från de arkeologiska utgrävningarna i Ölmos i augusti 2021.

De arkeologiska utgrävningarna som pågått sedan år 2016 i Ölmos i Dragsfjärd nådde helt nya höjder under senaste utgrävning som nyligen avslutats. Det mest spännande man nu hittat här är sällsynt, nämligen stora mängder obränt benmaterial från stenåldern.

– Benmaterialet har alltså bevarats i 4 000 år. Normalt förmultnar ben på ungefär 500 år. Att hitta obränt benmaterial på det finska fastlandet är väldigt ovanligt, även om man gjort många fynd på Åland. Obränt benmaterial bevaras i allmänhet inte i den finska jordmånen som är väldigt sur, säger arkeologen Jan Fast.

Man i i en skogMonica Sandberg
Arkeologen Jan Fast är glad över de överraskande fynden i Ölmos. Arkivbild.

Det här var den fjärde utgrävningen i rad i Ölmos, men först nu har man haft tillräckligt med resurser och folk att ta sig an centrum av denna stenåldersboplats. I sju dagar har 22 erfarna arkeologamatörer från hela Finland hållit på med utgrävningen.

Finansiering till det här har man fått genom arkeologen FM Janne Soisalos doktorsavhandling om denna boplats, som är under arbete.

– Det här har vi väntat på! Vi gjorde provgropar här förra hösten, då vi hittade massor av brända bendelar. Men att vi nu hittade också obränt material var överraskande och till stor glädje, säger Fast.

fler personer på ett litet område gör arkeologiska utgrävningarJan Fast
I sju dagar har 22 erfarna arkeologamatörer från hela Finland hållit på med utgrävningen i Ölmos.

Käkben och leder av djur

De obrända ben man hittat i år är främst käkben och leder av olika djur. Det här ger hopp om att i framtida utgrävningar här också hitta människoben, som tänder. Jan Fast ser det som väldig intressant, eftersom bland annat DNA-prov då kan ge mycket information.

Hur det kommer sig att benen just här i Ölmos har bevarats så länge finns än så länge bara en hypotes om: Eftersom det här finns så stora mängder ben har jordmånen fått en annan kemi – kalken från benen har gjort den basisk. Den sura granens ankomst för 2 000 år sedan har sedan inte påverkat de då redan stenlika, mörkbruna benen.

Genom de här fynden får man en inblick i faunan och vad man under stenåldern åt på denna boplats. Markprover ska visa om det eventuellt också finns förkolnade sädeskorn här – något man i alla fall hittills inte hittat.

– Det är alltså möjligt att här fanns en fångstkultur. Det är också logiskt så här vid havsbandet, säger Fast.


Benen ska nu analyseras av osteologer, men det ser ut att handla om åtminstone ben från fågel, fisk och säl.

Andra fynd man gjorde denna gång handlar om stora mängder stenålderskrukor och andra lerkärl samt stenföremål.

arkeologisk utgrävningJemina Rajamäki
4 000 år gamla krukskärvor i sanden.
Krukbit i handJan Fast
Många av krukbitarna är noggrant ornerade.

Fortsättning följer

Utgrävningarna i Ölmos fortsätter nästa år, just nu söker man finansiering.

Soisalos doktorsavhandling om stenålderns slutskede i sydvästra Finland väntas bli klar år 2025, men redan i vår publiceras en rapport om ovannämnda fynd.

Mera information om utgrävningarna kan man hitta i Facebookgruppen The Ölmosviken digs.

Utgrävningarna är ett samarbete med Sagalundgillet, Sagalunds museum, Dragsfjärds Hembygdsförening och markägaren Konstsamfundet.

Arkoelog i arbeteJemina Rajamäki
FM Janne Soisalo gräver försiktigt fram en anhopning av krukbitar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter