Unik scenkonstutbildning fyller 25 år – "Allt viktigare jobba pedagogiskt med mellanmänsklig kommunikation"

Prefekt Kajsa Dahlbäck och lektor Gabriele Alisch vill utveckla scenkonsten vid Yrkeshögskolan Novia i Jakobstad. Foto Jeanette Östman / SPT
Wusheng Company, Åbolands teaterskola, Unga Scenkompaniet, det dramapedagogiska kollektivet Dialog, publikarbete på institutionsteatrarna, den grundläggande konstundervisningen i teater i Vasa och många andra kommuner …
Enligt Gabriele Alisch, ansvarig för scenkonstutbildningen vid Yrkeshögskolan Novia, är alla dessa starkt präglade av eller direkta resultat av den svenskspråkiga scenkonstutbildningen i Finland.
– Hittills har cirka 150 personer fått examen från oss och merparten jobbar kvar inom branschen. Det pedagogiska greppet syns i deras arbete somregissörer, självständiga konstnärer och skådespelare inom tillämpad teater. De vill inte bara underhålla utan gå i dialog med publiken, påverka samhället och förbättra världen, säger Alisch.
Kämpat för ny examensbenämning
Scenkonstutbildningen startade 1995 som en utbildning på andra stadiet vid Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur i Närpes.
I dag erbjuds den som yrkeshögskoleutbildning vid Institutionen för konst och kultur vid Yrkeshögskolan Novia i Jakobstad. Sedan 2017 ingår, tack vare ett samarbete med Åbo Akademi, 60 studiepoäng i pedagogik och de utexaminerade benämns scenkonstpedagoger.
Utbildningen innehåller också bland annat skådespeleri, akrobatik, dramapedagogik, fysisk teater, teaterproduktioner och dramapedagogiska projekt i samhället.
– Vi kämpade länge för att få ändra examensbenämningen till scenkonstpedagog (YH) som fungerar bättre i ett nordiskt sammanhang. Dramainstruktör är en kortare utbildning i exempelvis Sverige. Vår utbildning ger pedagogisk behörighet vid sidan av en bred kompetens för olika uppgifter inom teaterfältet, utbildning och socialt arbete, säger Alisch.
Blandade känslor inför flytt till Jakobstad
De senaste stora förändringarna – utbildningsort, innehåll och examensbenämning – skedde 2017 i samband med att utbildningen flyttade från Vasa till Campus Allegro i Jakobstad.
Gabriele Alisch tillhörde de skeptiska men konstaterar i dag att det inte blev så illa.
Målet var att samla alla kulturutbildningar –det vill säga bildkonst, grafisk design, inredningsarkitektur, fotografering, scenkonst och musik – under samma tak. Även Novias enhet för utveckling och innovation inom konst och kultur finns i Jakobstad.

Den svenskspråkiga scenkonstutbildningen vid Yrkeshögskolan Novia i Jakobstad är den enda i sitt slag i landet. Yrkeshögskolan i Åbo erbjuder motsvarande utbildning på finska. Foto Jeanette Östman / SPT
Sören Lillkung, dåvarande enhetschef för Novia i Jakobstad, talade om synergieffekter och ett levande konstkluster kring Campus Allegro.
Enligt Kajsa Dahlbäck, nuvarande prefekt vid Yrkeshögskolan Novia i Jakobstad, har man kommit en bit på vägen.
– Vi har etablerat ett gott samarbete på institutionen och med bland andra Wava-institutet som erbjuder grundläggande undervisning inom bildkonst, teaterkonst, musik och dans. Samarbetet och nätverken med andra regioner och länder är också viktigt.
Fungerande tågförbindelser avgörande
I kvarteret Campus Allegro finns, förutom Novia och Wava-institutet, Yrkeshögskolan Centria och Yrkesakademin i Österbotten. Här finns också konsertsalen Schaumansalen och det som kallas en ”black box” och en ”white box”, där olika scenrum kan byggas upp.
– Långsiktig planering är a och o. Vi behöver vara angelägna lokalt samtidigt som vi har ett nationellt ansvar och ska hålla internationell standard. Av de som studerar scenkonst kommer merparten från huvudstadsregionen och Åboland. En del är tvåspråkiga eller finskspråkiga. Vi har även studerande från Tyskland och Sverige, säger Alisch.
Dahlbäck uppger ekonomin och trafikförbindelserna som de enda utmaningarna för tillfället.
– Det ska sägas rakt ut: Utan fungerande tågförbindelser skulle undervisningen inte fungera. Vi behöver kunna locka gästlärare till våra utbildningar. Mästarkurser och en del evenemang planeras enligt när tåget söderut avgår.
Produktion om digitalisering visas inte digitalt
Vårens stora satsning Ragnarök, en föreställning där fornnordiska gudar mötte ultramodern teknik i regi av Marco Lindholm, är det senaste exemplet på konstnärlig forskning i form av en produktion.
Den här gången jobbade Novias scenkonst-, bildkonst- och musiklinjer samt forskningsenhet tillsammans med Konstakademin i Åbo.
– Samtidigt som Ragnarök spelades i Schaumansalen hade Konstakademin en föreställning i Åbo som livestreamades i båda städerna. Också skådespelarna hade direktkontakt med varandra. Premiären var fantastisk. Tyvärr hann vi bara med den innan vi övergick till distansundervisning men vi dokumenterade föreställningen för att kunna analysera materialet, säger Dahlbäck.

– Vi har inga avsikter att konkurrera med Teaterhögskolan. Det skulle handla om en skräddarsydd engångsfortbildning för professionella som jobbat inom scenkonsten i minst två år, säger prefekt Kajsa Dahlbäck om planerna på ett masterprogram i scenkonstpedagogik vid Yrkeshögskolan Novia. Foto: Jeanette Östman / SPT
Projektet handlade om att undersöka hur digital närvaro påverkar en konstnärlig produktion och upplevelse. Att visa föreställningen digitalt när coronaviruset stoppade de återstående föreställningarna var ändå aldrig ett alternativ.
– Digitaliseringen har både bra och dåliga sidor. En stor del går förlorat när skådespelarna inte kan samspela med publiken, säger Alisch.
Båda anser att behovet av scenkonstpedagoger ökar i takt med att samhället digitaliseras.
– Det blir allt viktigare med professionella som kan jobba pedagogiskt med mellanmänsklig kommunikation och uttryck, både via digitala hjälpmedel och när man fysiskt är på samma plats.
Tillgång till campus dygnet runt
På grund av coronaepidemin har man styrt om undervisningen till sådant som kan göras på distans: Pjäsanalys, genomläsningar, fältforskning för roller och teoretiska kurser. Beslutet gäller vårterminen ut.
Undantagsläget har lett till kreativa lösningar som distansundervisning och examenskonserter som uppförs hemma och bedöms på distans.
Det här bäddar, enligt Dahlbäck, för en intressant höst när de återstående kurserna ska pusslas ihop till en helhet.
– Ingaexamina skjuts upp på grund av coronasituationen. Men dimissionen är annullerad och presentationer av examenskonserter och -utställningar ordnas först i september eller oktober, förutsatt att statsrådet ger klartecken för att vi får samlas igen.

Gabriele Alisch, ansvarig för scenkonstutbildningen vid Yrkeshögskolan Novia, ser utbildningens relativt nya medlemskap i Centralförbundet för Finlands Svenska Teaterorganisationer rf som ett erkännande. Foto. Jeanette Östman / SPT
Både Dahlbäck och Alisch upplever att undervisningen i konstämnen lider mer än många andra ämnen av att göras på distans.
– En lektion i sång, konst, dans ellerteater är inte detsamma som en lektion i matematik. Den omvälvande delen av studierna där man måste dela rum, bli sedd och se andra kan inte göras på distans. Det här gäller all konstundervisning. Efter epidemin behöver varje inriktning analysera den här våren ur sitt perspektiv, säger Dahlbäck.
Inträdesproven påverkas inte i nuläget. Scenkonstlinjen har antagning vartannat år och nästa omgång sker våren 2021.
Nytt masterprogram – vill inte konkurrera med Teaterhögskolan
Gabriele Alisch ser utbildningens relativt nya medlemskap i Cefisto, Centralförbundet för Finlands Svenska Teaterorganisationer rf, som ett erkännande av utbildningens kvalitet.
Nästa steg är en utbildning riktad till professionella som redan jobbat några år inom branschen. Utbildningen skulle leda till en högre yrkeshögskoleexamen, en så kallad master inom scenkonstpedagogik.
– Vi har inga avsikter att konkurrera med Teaterhögskolan. Önskemålet kommer från fältet. Det skulle handla om en skräddarsydd engångsfortbildning för professionella som jobbat heltid inom scenkonsten i minst två år, säger Dahlbäck.

Bland annat Yrkeshögskolan Novia, Yrkeshögskolan Centria, Yrkesakademin i Österbotten och Wava-institutet finnspå Campus Allegro bredvid torget i Jakobstad. Foto: Jeanette Östman / SPT
Novia erbjuder redan ett engelskspråkigt masterprogram inom kultur och entreprenörskap. Till hösten startar ett svenskspråkigt masterprogram för musikpedagoger. Utbildningarna avläggs som deltidsstudier under tre terminer.
En master på yrkeshögskolenivå ska inte förväxlas med en magisterutbildning på universitetsnivå, som ofta följer genast efter en treårig kandidatexamen.
– Vår bachelor-examen avläggs på fyra år. En master skulle innebära 60 studiepoäng till. De potentiella studerandena är tillräckligt många för att fylla en årskull.
Enligt Kajsa Dahlbäck diskuterar man för tillfället vilken profil utbildningen kunde ha: Är det fortbildning med tyngdpunkt på entreprenörskap, dramapedagogik eller regi som behövs? Ska utbildningen ges på svenska eller engelska?
– Vi hoppas kunna presentera ett konkret förslag för Novias styrelse om cirka ett år.

Gabriele Alisch som är ansvarig för scenkonstutbildningen och prefekt Kajsa Dahlbäck undersöker för tillfället vilken profil ett masterprogram i scenkonstpedagogik vid Yrkeshögskolan Novia kunde ha. Foto: Jeanette Östman / SPT
Finlands enda svenskspråkiga utbildning för scenkonstpedagoger
1995: Scenkonstutbildning på andra stadiet inleds inom Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur i Yttermark. De utexaminerade kallas amatörteaterledare.
1996: Utbildningen blir en del av Svenska yrkeshögskolan (160 studiepoäng) och examen byter namn till dramainstruktör.
1998: Utbildningen flyttar till Vasa och blir en kandidatutbildning (240 studiepoäng).
2002: Inriktningen på fysisk teater tillkommer jämsides medden ursprungliga utbildningen Drama och teater.
2008: Svenska yrkeshögskolan och Yrkeshögskolan Sydväst slås ihop och bildar Yrkeshögskolan Novia.
2017: Utbildningen flyttar till Jakobstad. 60 studiepoäng i pedagogik byggs in i examen och examensbenämningen öndras från dramainstruktör till scenkonstpedagog (YH).
Härnäst planeras ett kompletterande masterprogram för professionella med minst två års erfarenhet av heltidsarbete inom branschen. Ett förslag väntas nå styrelsen om cirka ett år.
Jeanette Östman/SPT
LÄS OCKSÅ:
Gallup: scenkonstpedagoger efterlyser fortbildning
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.