Ungdomsverksamheten Troja övergår från Kårkulla till Åbo stad år 2021


Ungdomsverkstaden Troja i Åbo fortsätter ännu i ett år i Kårkullas regi innan Åbo stad tar över. Foto: Kim Lund
Den svenska ungdomsverkstaden Troja i Åbo fortsätter ännu nästa år i samkommunen Kårkullas regi, men tas från och med år 2021 över av Åbo stad.
Kårkullas styrelse fattade beslutet i går om att avsluta ungdomsverkstadens verksamhet.
Ordförande Anna Lena Karlsson-Finne säger att man har förhandlat med Åbo stad som har lovat att ta över verksamheten från och med år 2021.
– Ingen av de unga människor som använder och behöver verkstaden ska bli utan dess tjänster. För de unga är det viktigt att verksamheten fortsätter och att det inte blir någon paus.
Åbo stad funderar på hur verksamheten ska ordnas
Från Åbo stad säger direktören för ungdomstjänster Anniina Lehtiö-Vainio att det finns ett beslut på att Åbo stad ska ta över den uppsökande ungdomsverksamheten och ungdomsverkstaden från och med år 2021.
– I och med att Kårkulla kan ordna ungdomsverkstaden ännu i ett år får vi lite tid på oss att kartlägga om den i fortsättningen ska ordnas helt eller delvis i stadens regi eller om vi ska samarbeta med någon för att ordna verksamheten.
Kårkulla samkommun tog över ungdomsverkstaden Troja från och med början av 2010.
På minus i många år
Före det hade verksamheten ordnats av föreningen Åbo Kringlan under åren 2002–2010 som ett resurscenter med syfte att skapa bättre förutsättningar för svenskspråkiga personer i behov av socialt, fysiskt och psykiskt stöd.
I dag arbetar fyra handledare vid ungdomsverkstaden, vars målgrupp är ungdomar eller unga vuxna i åldern 15–29 år som saknar studieplats eller arbete. En stor del av
Trojas klienter kommer via studenthälsovården eller psykiatrin.
Kårkulla har fått fondmedel för att delvis finansiera Trojas verksamhet, men ekonomiskt har verksamheten gått på minus i många år.
För att kunna fortsätta med verksamheten tills Åbo stad tar över har Kårkulla fått extern finansiering för att täcka en stor del av kostnader för 2020.
Målet är att den svenskspråkiga ungdomsverksamheten fortsätter utan avbrott och att utgifterna för Kårkullas del hålls så låga som möjligt under nästa år.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.