Ungdomsshowen i Pargas bjuder på en flygresa till okänd destination – avfärd den 24 januari
Premiären för den tionde regelrätta ungdomsshowen, ”ShowStar – Flight 10 (Life is a Journey not a Destination)” står inför dörren.
Det har redan gått fyra år sedan den senaste ungdomsshowen. Det var meningen att det skulle bli en show våren 2021, men på grund av coronaläget var det inte möjligt och utmynnade i stället i en musikvideo, ”No Show”, som fick sin premiär den 30 december 2020.
I januari 2019 fick ”Cloud 9” sin premiär – och några av de som var med den gången finns också nu med antingen på scenen eller bakom den i olika roller.
– Då det vanligtvis brukar vara så att ungefär hälften av de som är med varit med också tidigare är de bara en handfull den här gången, konstaterar regissören Riddo Ridberg som varit med sedan starten.
Omkring 40 ungdomar i åldern 13–20 år finns med på den kommande flygturen som i vanlig ordning bjuder på sketcher samt sång- och dansnummer.

Mångspråkig föreställning i en akt
Att tala om att ungdomsshowen är tvåspråkig är i själva verket en underdrift. Det blir åtminstone fem språk, eller egentligen sex då man tar med spanskan som hörs i ett sångnummer.
ShowStar – Flight 10 (Life is a Journey not a Destination)
Regi: Riddo Ridberg
Manus: Samuel Karlsson
Premiär: 24 januari klockan 19 i Kultursalen i PIUG. Ges sammanlagt 16 gånger fram till den 14 februari.
På scenen och bakom den ses omkring 40 ungdomar från Pargas (och en från Belgien).
Svenska, finska, engelska, franska och italienska får alla plats i PIUG:s kultursal utan några som helst problem.
Producenten Lisa Taulio säger att den kanske största skillnaden jämfört med tidigare shower är att man övat väldigt koncist, repetitionerna körde i praktiken igång först i oktober då det tidigare om åren ofta varit längre förberedelser än så.
– Dessutom kommer årets show att vara en enaktare, det vill säga det blir ingen paus. Speltiden är ungefär en och en halv timme, berättar hon.

Under de 90 minuterna blir det 14 musikstycken med livemusik plus ett potpurri och en hel massa skratt.
Alla elever från årskurs 7 uppåt i Pargas har möjlighet att delta i showen och det ordnas inga uttagningar. Alla som vill får vara med, det har alltid varit en av ungdomsshowernas grundbultar.
Flera andra generationens showdeltagare
Den första ungdomsshowen i Pargas stads regi sågs redan år 2000 och det faktum att inga av ungdomarna som är med i år ens var födda då sätter enligt Ridberg det hela i perspektiv.
– Vi har redan haft flera andra generationens showdeltagare och till exempel Samuel Karlsson som skrivit ramberättelsen var med redan i Show 2000. För något år sedan kollade jag faktiskt upp hur många av de som varit med i showerna som i dag jobbar inom kultur och konst – och det var verkligen många.
Det finns många olika uppgifter att sköta
På dräktsidan deltar Alecia Olsson från Paraistenseudun koulu som känner att hon hittade precis rätt uppgift i showen.
– Jag har alltid varit intresserad av klädmode och tänkte att det kunde vara kul att vara med som en del av det här teamet. Jag hade en del kompisar som varit med tidigare och det har varit otroligt kul att få träffa en massa härliga, nya människor.
Vad hör till dina uppgifter?
– Jag både designar och syr olika dräkter till numren och det finns nog att göra. Min personliga favorit är ”Fly me Away”.
Är man också som dräktdesigner nervös för premiären?
– Tja, kanske inte på samma vis som om man står på scenen, men visst funderar man över att allt ska funka. Men just nu ser det bra ut och jag är rätt så optimistisk, skrattar hon.

För Soraya Kraufvelin är det däremot scenen som gäller. Hon hittade showen i och med att hennes grupp i Åbolands Teaterskolas Pargasgrupp blev för liten för att kunna fortsätta – och Åbo kändes inte som ett alternativ.
– Det har överträffat alla mina förväntningar och jag har fått en massa nya kompisar här.
Hur nervös är du på en skala från ett till tio?
– Kanske en sexa just nu, men visst kommer premiären snabbt på. Men Riddo har varit med förr och jag litar på honom. Det ska nog bli hur bra som helst.
Utbyteselev ses också på scenen
Årets internationella fläkt står belgiska utbyteseleven Moric Detournay för. Han är just nu ungefär mitt inne i sin tio månader långa Finlandsvistelse. Hittills har han trivts bra med ombytet från Tournai i västra delen av Belgien till vintriga Pargas.

– Jag såg fram emot att bada bastu varje dag, att se snö och få uppleva vintern här innan jag kom. Sen har det ju snackats om att finländarna är världens lyckligaste folk, så jag ville se det med egna ögon, säger han med ett finurligt leende.
Han lockades med i showen av kompisarna och han tycker det har varit en intressant upplevelse.
– Först snackade alla finska, vilket jag inte alls förstod och nu försöker alla snacka franska med mig. Folk är väldigt öppna och glada hela tiden. Det har varit en fin upplevelse och i showen har jag repliker på franska, svenska och finska.
Känns det pirrigt så här knappa två veckor innan premiären?
– Nja, inte egentligen. Men jag ser väldigt mycket fram emot det!

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.