Ungdomar riskerar att hamna på drift – Åbos svenska ungdomsverkstad Troja hotas av stängning


Marina Sjöblom-Kyllönen är verksamhetsledare på Troja. Hon är bekymrad inför det faktum att ungdomsverkstaden står inför en stängning. Foto: Kim Lund
En stor färggrann graffitimålning pryder matsalen i ungdomsverkstaden Troja på Trädgårdsgatan i Åbo.
Handledarna sitter på möte och i köket förbereder kocken dagens lunch. I ett av rummen som fungerar som arbetslokal sitter några ungdomar och pysslar.
Men snart kan verksamheten ta slut och lokalen tömmas på ungdomar. Vid sitt möte på torsdag ska styrelsen för Kårkulla samkommun ta ställning till förslaget att avsluta verksamheten den 31 december.
Kårkulla tog över verksamheten år 2010 av föreningen Åbo Kringlan och har sedan dess upprätthållit ett mångsidigt spektrum av tjänster för svenskspråkiga ungdomar i Åbo.
”Alla är välkomna”
Principen är att inget problem är för litet för att man ska kunna komma hit, alla är välkomna säger ledande handledare Marina Sjöblom-Kyllönen.
– Det kan vara arbetslösa som behöver hjälp att hitta sin plats i samhället eller studerande som behöver hjälp och motivation att komma vidare. Vi ger individuell handledning och hjälper till med allt vi kan. Till exempel att med att hitta en bostad eller att fylla i FPA-blanketter och annan byråkrati.
– Med en del har vi en långvarig kontakt, andra kommer ett par gånger för att få sina tankar bekräftade. Vi finns här som vuxna som lyssnar.
Uppsökande verksamhet ingår också i arbetet
Handledarna sitter inte bara i verkstaden och väntar på att ungdomarna ska dyka upp. De rör sig också i skolor och i akademin där de berättar om sin verksamhet och söker upp ungdomar som kan behöva deras hjälp.
Då träffas handledarna och ungdomarna till exempel i biblioteket eller ett café.
Vid Troja ges ingen egentlig terapi och ungdomarna står inte i något vårdförhållande till handledarna, men vid behov får ungdomarna hjälp att hitta en vårdplats.

Ungdomsverkstaden Troja erbjuder ungdomar och unga vuxna en trygg miljö där de får allehanda hjälp och stöd. Nu hotas den av stängning. Foto: Kim Lund
Antalet ungdomar som ingår i den uppsökande verksamheten och som träffar handledarna regelbundet eller endast enstaka gånger är i dag cirka 10. Under fjolåret var antalet 45.
Verkstaden har i dag sju besökare, men antalet kan variera.
Helst skulle Sjöblom-Kyllönen se att ungdomarna skulle må så bra att Trojas tjänster inte alls skulle behövas. Men så är tyvärr inte fallet.
– Dagens ungdom mår allt sämre och de psykiska problemen har ökat. Jag har jobbat med ungdomar sedan 90-talets recession och sett vad det leder till om man inte får hjälp i tid.
Att verksamheten nu sannolikt upphör bekymrar Sjöblom-Kyllönen.
Svårt att hitta en motsvarande plats på svenska
Trots att Troja samarbetar med den tredje sektorn i Åbo och med Åbo stads finskspråkiga ungdomsverkstad Fendari blir den svenskspråkiga verksamheten lidande då ungdomarna inte längre har en trygg plats dit de kan komma och prata sitt modersmål.
– Vi får försöka hitta ett ställe där de kan placeras, men det blir nog ett digert jobb att hitta något på svenska. Det är sorgligt.
I Troja jobbar förutom Sjöblom-Kyllönen två handledare och en kock. Kocken och Sjöblom-Kyllönen är anställda av Kårkulla.
Handledarnas löner finansieras med understöd av Undervisnings- och kulturministeriet.
LÄS OCKSÅ:
Kårkulla: Utan inkomster – ingen verksamhet
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.