Förflytta dig till innehållet

Ungdomar om elsparkcyklar i Åbotrafiken: ”Man kan inte ha så bråttom att man äventyrar någons säkerhet” – det här är den farligaste gatan i Åbo

två elsparkscyklar som körs av två unga kvinnor.Kim Lund
Rätt använda är elsparkcyklarna snabba och behändiga fordon att ta sig fram med. Men de kan också vara väldigt irriterande och orsaka allvarliga olyckor.

Anna Snellman och Noora Toivonen kommer susande längs Västra Strandgatan på varsin gröna Ryde-elsparkcykel.

De saktar farten och svänger in på Kristinegatan där de parkerar i parkeringsrutan utanför pizzeria Niska.

Toivonen använder elsparken nästan dagligen som ett billigare och snabbare alternativ än bussen, Snellman hyr elsparkar mer sporadiskt.

Kim Lund
Anna Snellman och Noora Toivonen är vana elsparkförare.

Själva säger de att de följer trafikreglerna – de kör inte på trottoaren, de använder blinkern och de saktar farten då de kör förbi fotgängare.

– Man kan inte ha så bråttom att man äventyrar säkerheten, säger Toivonen.

Det gör däremot många av hennes och Snellmans medtrafikanter.

– Man ser hur folk kör på trottoarerna, de kör i full fart förbi fotgängare och ibland kan det vara tre personer på samma elspark. Så det är full förståeligt att de väcker debatt.

en man i solgalsögon står på en elsparkcykelKim Lund
Juho Frisk är en sporadisk användare av elsparkcyklar. Han är mån om att följa trafikreglerna, att använda blinkern och leda elsparken över övergångsställen.

Diskussionen har tagit fart efter sommarens tre dödsolyckor i Helsingfors. Olyckor som också Juho Frisk som låser upp en röd Voi på Östra Strandgatan känner till.

– Det är alldeles förskräckligt. Folk verkar inte veta hur de ska hantera sina cyklar och de känner inte till trafikreglerna. Här vid Aurabron står det till exempel klart och tydligt att cyklister har väjningsplikt, men trots det ser man hur folk kör över övergångsstället.

en elsparkförare på ett övergångsställeKim Lund
Gör inte så här. Även om bilisten har förkörsrätt kan hen inte förvänta sig att föraren på elspark följer trafikreglerna. Därför man alltid vara extra uppmärksam då man ser en sådan.

På polisen i Åbo är överkommissarie Stephan Sundqvist , chef för övervaknings- och larmsektorn, bekymrad. Det körs i fyllan och man ser ofta flera personer stå på samma elspark, säger han.

– Jag är ordentligt oroad. Det verkar visserligen som att det finns färre elsparkcyklar i trafiken nu än tidigare, men det körs mera vårdslöst och antalet skador, allt från mindre blessyrer till svåra skallskador, har ökat vilket är väldigt oroväckande.

– För fotgängare är den farligaste platsen Östra Strandgatan, där ska man inte ta ett snedsteg utan att titta bakåt.

en polis framför en polisbilArkiv/Oliver Heikkinen
Överkommissarie Stephan Sundqvist är ordentligt oroad över den dåliga trafikkulturen bland elsparkförarna.

Sundqvist tycker det är bra att elsparkföretagen har sänkt den högsta tillåtna hastigheten på vissa platser i Åbo, bland annat på gågatan och på gatorna längs ån.

Men det är ingen garanti för att undvika olyckor.

– Det räcker att du kör på trottoarkanten och faller. Då är det bara frågan om tur om du skadar dig eller inte. För även om farten är låg och du slår huvudet i asfalten kan du få allvarliga skador.

Inrikesminister Lulu Ranne (Sannf) har föreslagit att det införs en promillegräns för elsparkförare. Vad tänker du om det?

– Polisen har begränsade möjlighet att övervaka en sådan och jag är tveksam till om en promillegräns gör någon nytta. Men det är ändå positivt att man från politikerhåll vill sända en signal att man är orolig.

LÄS OCKSÅ

Anna Snellman vet hur illa det kan gå om man kör då man har druckit.

– Jag känner en som föll och bröt käkbenet då hen körde i fyllan.

en elsparkcykelKim Lund
Också en lätt kollission i låg hastighet kan leda till allvarliga huvudskador.

Ett problem för polisen är att elsparkcyklarna är ett så pass nytt inslag i trafiken att lagstiftningen inte har hängt med.

Det säger överkommissarie Juha Joutsenlahti , vikarierande chef för trafiksektorn i Björneborg.

Polisen kan visserligen ge en skriftlig varning, eller skriva ut en trafikförseelseavgift till förare som gör sig skyldiga till ett mindre trafikbrott. Vid allvarliga fall där hen utgör en direkt trafikfara eller orsakar en olycka kan hen dömas till böter.

Om personen är berusad och ställer till med en olycka kan hen också dömas för stångfylleri och bli ersättningsskyldig. Men då måste personen vara över 15 år.

Vad man ska göra med dem som är yngre och därmed inte straffrättsligt ansvariga är ett svårare dilemma, säger Joutsenlahti.

– Det finns ingen åldersgräns för elsparkförare, ett hur ungt barn som helst får använda den. Det enda vi kan göra är ett tillrättvisa föraren då vi ser att hen bryter mot trafikreglerna. En möjlighet kunde vara att göra en barnskyddsanmälan i sådana fall. Viktigast är ändå att föräldrarna diskuterar och upplyser sina barn om vad som är rätt och fel.

Man alla vuxna föregår inte själva med gott exempel.

– Det mest flagranta fallet var när jag såg en mamma komma körande i god fart med två små barn som höll henne om midjan, säger Joutsenlahti.

Han kommenterar också sommarens tre dödsolyckor i Helsingfors.

– Det är ett mirakel att det inte har skett flera sådana olyckor. Därför tycker jag att det borde vara obligatoriskt att använda hjälm då man kör elsparkcykel. Det kan rädda liv.

Nästa vecka har polisen en temavecka då man fäster extra uppmärksamhet på elsparkcykeltrafiken.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter