Ungas illamående får Varha att reagera – mentalvårdsarbetet ska förstärkas

Det ökande psykiska illamåendet oroar Varha. Färsk statistik visar att antalet läkemedelsförgiftar bland barn och ungdomar, i synnerhet flickor, har ökat sedan år 2018, skriver Varha i ett pressmeddelande.
Det har varit svårt att få hjälp eftersom mentalvårds- och missbrukartjänsterna för barn och unga i Egentliga Finland har varit splittrade och koncentrerade till specialsjukvården.
Nu vill Varha harmonisera tjänsterna genom att inrätta en resultatgrupp för barn, unga och familjer vars syfte är att stärka de grundläggande tjänsterna och den kompetens som behövs för att erbjuda dem, säger Sirpa Kuronen, integrationschef på Varha.
Flera psykiatriska sjukskötare har anställts
Det finns redan goda exempel på hur man kan stärka de primära mentalvårdstjänsterna. Förutom det stöd och den vård som tillhandahålls av klinikerna och skol- och elevhälsovården är de psykiatriska sjukskötarna som har arbetat i skolor och gymnasieskolor sedan 2017 ett värdefullt stöd.
De har fått mycket bra respons och är nu en del av vardagen i skolor och gymnasier i hela Varha-regionen.
Antalet psykiatriska sjukskötare i Varha som erbjuder behandling av psykisk ohälsa och missbruk har ökat och uppgår nu till 42, sägs det i pressmeddelandet.
Utvecklingen av mentalvårdstjänster för barn och unga i Varha omfattar social- och hälsovårdstjänster, från förebyggande arbete i familjecentret till specialistvård.
Samordningen av tjänsterna sköts av en styrgrupp där alla dessa aktörer är representerade.
– I och med att Varha inledde sin verksamhet har vi kunnat kombinera våra resurser bättre för tjänster för unga och föräldrar och även utveckling av tjänsterna, säger Heikki Lukkarinen, resultatgruppsdirektör och medlem i styrgruppen vid barn- och ungdomskliniken på ÅUCS-sjukhustjänster.
Åbo stad har också reagerat
Betydelsen av tjänsternas aktualitet och placering för att stödja barns och ungas psykiska hälsa har också uppmärksammats i Åbo stads tjänster, säger Anu Parantainen, förändringsdirektör på Åbo stad.
– Åbo stad har lanserat ett projekt för att förändra tjänsterna för barn och ungdomar, med målet att samordna stadens, Varhas och organisationernas tjänster så att ungdomar inte faller mellan tjänsterna. Huvudfokus för arbetet är att stödja barns och ungdomars välbefinnande och ge dem lättillgängligt stöd. Till exempel inom ungdomsarbetet har man insett det växande behovet för unga att träffa och ha en trygg vuxen i sina liv.
Mera samarbete behövs
Välfärdsområdena kan trots allt inte agera ensamma: föräldrar, familjer, förskolepedagogik och barnomsorg, skolor och ungdomstjänster från kommuner och branschorganisationer – samhället som helhet – måste involveras.
Till exempel kan tjänster som erbjuds av organisationer hjälpa till att ta itu med problem snabbt och i ett tidigt skede, vilket minskar bördan på den offentliga sektorns tjänster. Det behövs mer samarbete, till exempel om hur man integrerar organisationernas tjänster i servicesystemet.
– Tjänsterna uppfyller inte alltid föräldrarnas och familjernas behov eller är inte tillräckligt flexibla och snabba. Detta kräver ett genuint sektorsövergripande, multiprofessionellt samarbete, säger verkställande direktör Miia Hänninen från Förbundet för barnskyddsorganisationer i Egentliga Finland.
Här kan du få hjälp
- Mielis krisjour dygnet runt på tfn 09 2525 0111. Krislinjen är tillgänglig 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan och på fem olika språk. Du kan ringa anonymt och konfidentiellt.
- Stöd för ungdomar via chatt Sekasin247 | Sekasin-chat // sekasin247.fi
- Barn- och ungdomsjouren 116 111 MLL – Ungdomsjouren www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/
- Hos skolhälsovårdaren eller din vårdcentral.
- Om du behöver omedelbar professionell hjälp, kontakta social- och krisjouren, 02-262 6002 eller ring nödnumret 112.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.