Förflytta dig till innehållet

Unga vill lära sig om ekonomi – många lärare upplever att de saknar tillräcklig kompetens på området

Linnea de la Chapelle/SPT

Linnea de la Chapelle/SPT

Ungdomar upplever att de vill förbättra sina kunskaper i ekonomi, men samtidigt känner de att skolan inte ger dem tillräckliga färdigheter. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT


De som var unga under 1990-talets depression eller under finanskrisen 2008 har haft det svårt i arbetslivet på olika sätt. Coronakrisen kan på samma sätt påverka unga människors framtid negativt. Därför är det viktigt att ungdomars egen ekonomiska kompetens stärks. Det säger man på tankesmedjan Talous ja nuoret TAT som undersökt vad ungdomar kan om ekonomi.
– Ekonomi intresserar många ungdomar och nästan 80 procent av alla tillfrågade vill förbättra sina ekonomiska kunskaper, säger Jenni Järvelä, vd vid TAT.
Dessutom uppger ungefär en lika stor andel att de mer eller mindre sköter sin ekonomi själv.
Samtidigt oroar sig var femte över att deras ekonomikunskaper inte är tillräckliga. Hela 65 procent av lärarna oroar sig över att elevernas nivå inte är tillräckligt hög.

Kunde vara ett skilt läroämne

Ekonomi ingår i tre läroämnen i högstadiet. Dessa är huslig ekonomi, samhällskunskap och matematik. Enligt TAT kan det vara behövligt att se över betoningen i dessa ämnen när det gäller ekonomin. Till exempel är det ofta så att skolorna betonar matlagning för mycket i undervisningen i huslig ekonomi.
–  Jag brukar säga till min son att det är viktigare med ekonomiska kunskaper än matlagning. Det är större risk att man får problem om man inte förstår ekonomi än om man inte kan laga mat, säger Järvelä.
Skolorna får mycket väl godkänt i att lära ut till exempel språkkunskaper, samarbetsförmåga och att hjälpa andra. Däremot befinner sig ekonomin i botten och endast var femte elev upplever att skolan erbjuder tillräckliga färdigheter i ämnet. Däremot är varken ungdomar eller lärare intresserade av att göra ekonomi till ett eget läroämne.
Många lärare upplever också att deras egna ekonomiska kunskaper är bristfälliga. Nästan 80 procent av lärarna uppger att deras ekonomikunskaper baserar sig på egen aktivitet och inte på en yrkesmässig utbildning.
– Vid vissa högskolor behöver man inte ens gå en grundkurs i ekonomi fast man ska undervisa i ämnet, säger Liisa Tenhunen-Ruotsalainen, chef vid TAT.
Vid TAT menar man därför att det vore bra om ekonomi var ett skilt läroämne.
– Då skulle nivån direkt höjas och det skulle sätta större press på lärarna som undervisar i ämnet. Dessutom skulle ekonomi få större betydelse eftersom ämnet skulle få fler timmar i läroplanen, fortsätter Tenhunen-Ruotsalainen.

Viktigt att unga förstår ekonomi

Professor Terhi-Anna Wilska vid Jyväskylä universitet säger att det nu är viktigare än någonsin att unga förstår konceptet ekonomi. Det är viktigt att förstå den privata och nationella ekonomin, men också den globala, med tanke på den rådande coronapandemin. Många unga har redan blivit av med sina sommarjobb på grund av coronakrisen.
Den rådande krisen går ändå inte helt att jämföra med de föregående i och med digitaliseringen. Det egna ansvaret för att ha koll på sin ekonomi har växt.
– Konsumentsamhället har förändrats och det är ett fenomen som påverkat speciellt unga. Det har påverkat livsstilen och man söker ständigt efter wow-upplevelser, säger Wilska.
Många – både unga och vuxna – intalar sig dessutom att de är sparsammare än vad de i själva verket är.
–  Det går att jämföra med att många tror sig vara bättre bilförare än genomsnittet, fast det inte är så egentligen.
Den utökade digitaliseringen gör att det för ungdomarnas del är viktigt att lära sig använda sociala medier kritiskt. Enligt Wilska är det ungdomar under 20 år som är speciellt sårbara för influerares marknadsföring via sociala medier.
– Det är både skolans och hemmets ansvar att lära barnen om hur ekonomin fungerar. Prata öppet och neutralt om pengar, konsumtion och digitalisering, säger Wilska.

Ungdomar och ekonomi
76 procent av ungdomarna vill förbättra sina kunskaper inom ekonomi.
57 procent av ungdomarna är intresserade av ekonomi.
20 procent av ungdomarna oroar sig över sin egen kunskap inom området.
64 procent av lärarna bekymrar sig över elevernas nivå.
29 procent av lärarna upplever att deras skola ger eleverna tillräckliga färdigheter i ekonomi.
21 procent av eleverna upplever att skolan ger dem tillräckliga färdigheter.
Källa: Talous ja nuoret TAT
 

Sofie Fogde/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter