Unga tävlade i företagsamhet på Kimitoön – årets vinnare är hund- och kattdagiset Mjauff

Fastighetsservice, ett halsband som gör hundens språk begripligt för människor, verksamhetsservice för äldre, en app för samåkning och ett spa – det är några av de företagsidéer som Kimitoöns nior presenterade i Wrethalla i Kimito på torsdagen.
Nio idéer hade kvalificerat sig till finalen där de tre bästa utsågs.
På första plats kom Jennifer Stenberg och Alicia Sjöqvist från Dalsbruks skola med sin företagsidé om katt- och hunddagiset Mjauff. De var något överraskade över segern, men förstås glada.
Förutom dagis för djur som är ensamma under arbetsdagen skulle företaget erbjuda valpdagis, främst för socialiseringens skull, och en djurbutik. Allt detta skulle vara inrymt i nuvarande Hulta daghem i Dalsbruk.
– Svårast var budgeten. Först funderade vi på ett aktiebolag, men bestämde oss sedan för att starta företaget med egna pengar, säger flickorna.
De har dock inga konkreta planer på att förverkliga sin idé.
På andra plats kom Leo Kaitala från Kemiönsaaren keskuskoulu med sin stugserviceidé ”Mökkien kiinteistöhuolto” och på tredje plats Kimitonejdens skolas Veronika Laurén, Albin Tulonen och Anton Bergström med sin samåkningsapp Roadmate.

Företagsidéer som ligger i tiden
För domarna, Kimitoöns näringslivschef Erik Lund , Kimitoöns företagares ordförande Pirjo Stenman och företagaren Annika Järvinen-Wikström, var uppgiften inte enkel. Enligt företagsrådgivare Mats Nurmio, som håller i trådarna för det här, är alla idéerna aktuella och tar vara på utmaningar i samhället.
– Idéerna var fräscha, genomförbara och mångsidiga, tycker Lund och Stenman.
Vinnarbidraget höjde sig enligt domarna ovan de andra med sitt tydliga svar på ett dilemma – husdjuren folk skaffat under coronan blir nu ensamma om dagarna då det är slut på distansarbetet. Lund uppskattar speciellt att det här företaget också vill anställa folk, alltså skapa arbetsplatser också för andra.

Nurmio tycker att idéerna i år var med jordnära än ifjol och att arbetena på sikt har blivit mer mångsidiga. Han minns att då man startade med det här konceptet var standardidén ett kafé.
– Man märker att eleverna hämtar inspiration från omgivningen och av föräldrarnas branscher, säger han.
Ett väl inarbetat koncept
Som ett led i företagsfostran är alla nior på Kimitoön med om att utveckla en företagsidé, som de jobbar med under ungefär tio lektioner i samhällslära. Det här är ett ämnesövergripande arbete, som man jobbar med också i till exempel engelska och finska, eftersom en sammanfattning ska finnas på flera språk.
Anders Nikander, lärare i samhällslärare och historia vid Kimitonejdens skola, säger att eleverna har jobbat intresserat med sin uppgift och poängterar att företagsamhet länge varit ett viktigt tema i skolorna.
Elevhandledare Victoria Grönroos tillägger att elevernas intresse för uppgiften växte ytterligare efter att de fått feedback av verkliga företagare.

Hur viktigt är företagsfostran i skolan?
– Eleverna inser att de kan skapa sin egen arbetsplats. Det lämpar sig inte för alla att vara anställd, alla är olika. Vissa av eleverna har också blivit företagare, säger Grönroos.
Långsiktigt arbete
Företagsamhet ses som en viktig kunskap på Kimitoön och företagsamhetsfostran har på sikt en inverkan på utvecklingen av näringslivet. Därför satsar Kimitoön på att implementera det här redan i grundskolan.
Temat jobbar skolorna långsiktigt med i ett samarbete där också kommunens företagsrådgivare är med. I årskurs sex hälsar Kimitoöeleverna på i Företagsbyn i Åbo, i årskurs åtta träffar de företagare och i årskurs nio är det alltså företagstävlingen som gäller.
I fjol genomfördes finalen mellan skolorna på distans, innan det har tävlingen genomförts separat i skolorna. I år var det första gången som alla var samlade för finalen.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.