Unga ska inte behöva betala för sex

Under hösten ska alla unga människor i Egentliga Finland under 25 år få tillgång till gratis preventivmedel.
I en del kommuner som Salo, Pöytis och Nystad har den som inte ännu har fyllt 25 år kunnat få avgiftsfria preventivmedel redan tidigare.
I de flesta andra kommuner har det inte varit så och också unga människor med lite pengar har varit tvungna att själv betala för att förhindra oönskade graviditeter och könssjukdomar.
Men unga människor ska inte behöva betala för att ha säkert sex.
Säkert sex ska inte vara en fråga om att ha råd eller inte ha råd.
Utredningar, som välfärdsområdet i Egentliga Finland hänvisar till, visar att priset på preventivmedel är en central orsak till att unga människor inte använder dem.
Därför är det en god nyhet att välfärdsområdet i Egentliga Finland nu gör livet lite lättare för alla som är unga, oberoende av hur den egna eller föräldrarnas ekonomi ser ut.
Det är speciellt goda nyheter för alla under 25 år i bland annat Pargas, Kimitoön, Åbo, S:t Karins, Lundo och Nådendal. Också här ska det från och med oktober-november bli möjligt för den som är ung att få gratis kondomer, p-piller, p-stavar och så vidare.
Hur det här ska görs rent praktiskt är ännu lite oklart. Mer info ska finnas på varje vårdcentrals webbsida under hösten och det kommer också att skapas kampanjer som riktar sig till de unga.
Inom pilotprojektet i Egentliga Finland betonar man också sexualrådgivning och handledning. Information om könssjukdomar och sexualhälsa ska också ingå och utvecklas.
Att alla unga oberoende av om man bor i Pargas, Kimitoön, Åbo eller Salo nu ska ha tillgång till avgiftsfria kondomer och p-piller beror på vårdreformen.
Från och med årsskiftet är det nya välfärdsområdet som tar över ansvaret för vården i alla kommuner i Egentliga Finland.
En av de grundläggande tankarna med välfärdsområdet är att det ska öka jämlikheten.
Det har gjort att välfärdsområdet har stått inför ett val: ska alla unga eller ska ingen under 25 i fortsättningen få avgiftsfria preventivmedel?
I välfärdsområdet ska det vara lika för alla, oberoende av på vilken sida en kommungräns man råkar bo.
I Finland har det faktiskt funnits en nationell rekommendation sedan 2014 om att unga människor ska få gratis preventivmedel.
Men trots det är det en stor del av kommunerna som inte följer rekommendationen och där de unga människor som råkar bo i dem måste betala för att kunna ha ett sexliv.
I Egentliga Finland har man nu gått in för att följa den nationella rekommendationen.
Dyrt, kan en del muttra.
Men ännu dyrare blir oönskade graviditeter och aborter för unga människor, både på individnivå och för samhället.
Forskning visar att avgiftsfria preventivmedel har gjort att färre kvinnor under tjugo år får barn. Också antalet aborter minskar om preventivmedel finns lättillgängliga och gratis för unga.
I Helsingfors går man ett steg vidare. Här ska kvinnor i höst kunna få avgiftsfria mensskydd som en del av ett pilotprojekt (yle.fi 14.9.2022).
Det bygger på en fullmäktigemotion som påpekar att ingen borde behöva välja mellan att köpa mat eller mensskydd för sina pengar och som stadsfullmäktige i Helsingfors godkände i december i fjol.
Tre läroanstalter och en grundskola deltar.
Tanken också här är att öka jämställdheten och jämlikheten.
Ett paket bindor kan kosta nästan 2,50. Det låter kanske inte mycket i sig, men för den som är studerande och har lite pengar att röra sig med kan några paket snabbt bli en ekonomisk börda.
Riina Ståhlberg, som ansvarar för studerandes hälsa vid Helsingfors stad, säger att alla studerande ska kunna delta i skolundervisningen på plats i skolan trots mens. Enligt henne skulle jämställdheten i samhället dessutom öka om skatten på mensskydd sänktes. (yle.fi 14.9.2022.)
Under det tre månader långa försöket ska staden också kartlägga så kallad menstruationsfattigdom i grundskolan och på andra stadiet.
Det vill säga förekommer det också i Finland att kvinnor uteblir från undervisningen helt och hållet eller har svårt att gå i skolan för att de helt enkelt inte har råd med mensskydd.
I Skottland har man gått ännu längre. Skottland är det första landet i världen som erbjuder avgiftsfria mensskydd för alla studerande som behöver sådana.
Vågar välfärdsområdet i Egentliga Finland gå också så långt?
Det kostar att vara en föregångare, ja visst, men det skulle också betala sig tillbaka på många andra sätt.
Ingen ska behöva avstå från den undervisning som var och en har rätt till för att hon har råkat födas som kvinna.
Rubrik i ÅU i dag: Unga ska inte (behöva) betala för sex. Höll på att utropa äntligen! innan jag förstod att det handlade om gratis utdelning av preventivmedel.
Hur som helst ett steg i rätt riktning.
En dag ska väl sex bli gratis.