Förflytta dig till innehållet

Unga pristagare kryddar Kimitoöns Musikfestspel – musikerna uppskattar naturen och ljusa sommarnätter

Pressbild/Fredrik Ekdahl/Ville Paul Paasimaa
Ett collage av tre personbilder
Luka Coetzee, Rafael Adobas Bayog och Anna-Maaria Oramo är några av artisterna under Kimitoöns Musikfestspel i år.

Kimitoöns Musikfestspel hämtar i år igen ett flertal utländska och finländska elitmusiker inom kammarmusik till Kimitoön. Musikfestspelens 13 konserter ordnas den 8-14 juli.

Att pussla ihop programmet, som verksamhetsledare Jukka Mäkelä ser som ett konstverk i sig, startar ett år på förhand. Vilka verk musikerna framför grundar sig delvis på deras egna förslag, vilket kan komma med oväntade och uppskattade nyheter.

Först i raden av musiker kan nämnas den 19-åriga kanadensaren Luka Coetzee, som i höstas vann den internationella Paulo cellotävlingen i Helsingfors. Musikfestspelens konstnärliga ledare Katinka Korkeala var på plats under Coetzees framförande, blev förtjust och passade på att bjuda in henne till Kimitoön.

En unik upplevelse för musikerna

Korkeala delar det konstnärliga ledarskapet med sin syster Sonja Korkeala. De berättar att musikfestspelen är en unik upplevelse i musikerna annars ganska hektiska liv. I stället för att rusa till flygplatsen direkt från konsertplatsen stannar musikerna på Kimitoön flera dagar, och bor då i Labbnäs semesterhem.

– Vi äter frukost, grillar, äter, övar tillsammans, uppträder på konsert och badar bastu. Att bo nära naturen och uppleva de ljusa nätterna uppskattas, säger Sonja Korkeala.

Men att uppträda varje dag är också tungt. Korkealas förklarar att alla övat sina prestationer på egen hand hemma, sedan gäller det att snabbt få ihop helheten tillsammans.

I år är det många av konstnärerna som uppträder under alla av festspelens sju dagar och dessutom med svåra stycken.

För violinisterna Korkeala är det pricken över i:et att själva få uppträda under musikfestspelen.

collage av två personbilderPressbilder/Jaakko Paarlava/Mira Alexandra Schnoor
Katinka och Sonja Korkeala är de konstnärliga ledarna.

Flera nya artister

Övriga nya artister är den prisbelönte spansk-filippinska flöjtisten Rafael Adobas Bayong, den unga lovande altviolinisten Carla Usberti och den tyska pianisten Markus Bellheim.

Bellheim har framgångsrikt tolkat hela Bachs soloproduktion för piano. Hans tolkning av J. S. Bachs Goldberg-variationer får publiken ta del av i Kimito kyrka.

Musiker i en fönsteröppningPressbild
Carla Usberti är en ung lovande altviolinist.

Luka Coetzee uppträder både som solist och kammarmusiker under musikfestspelen. Under öppningskonserten framför hon Vivaldis konsert för två cellon tillsammans med Riitta Pesola, Tapiola Sinfoniettas solocellist.

Coetzee tolkar även Luigi Boccherinis cellokonsert tillsammans med S:t Michels stadsorkester, under ledning av finskamerikanska Aku Sorensen.

orkester utomhusPressbild
S:t Michels stadsorkester. Den gästar Kimitoön under musikfestspelen.

150- och 200-årsjubileum

I öppningskonserten framförs Josef Suks mest kända verk Serenad för stråkar, till kompositörens 150-årsjubileums ära.

I år uppmärksammas även två 200-årsjubileer: symfonikern Anton Bruckner samt den tjeckiska Bedřich Smetana.

Vackra traditioner bevaras

Vid sidan av nyheterna hittas omtyckta traditioner i programmet, som de två på varandra följande konserterna i Västanfjärds kyrkor. Fackelbärare klädda i folkdräkt leder publiken från kyrka till kyrka.

Även övriga konsertplatser håller musikfestspelen fast vid, som till exempel Sandö gård, Karuna kyrka, Söderlångvik gård och Salo Konstmuseum Veturitalli.

Som nygammal konsertplats är Dalsbruks kyrka tillbaka där konserten fått namnet Ängeln och djävulen. Där blir det barockmusik av cembalisten Anna-Maaria Oramo och gambisten Jukka Rautasalo.

I Dalsbruk ges även i år en gratiskonsert på torget, då festivalens artister bjuder på smakbitar med lokala Lefa Lindgren som konferencier.

Under avslutningskonserten i Kimito kyrka uruppförs Rafael Adobas Bayogs beställningsverk för flöjt och cello. Verket baserar sig på filippinska folkmelodier. På grund av både ekonomi och corona har traditionen med uruppföranden tagit paus de senaste åren.

2 000 brukar besöka musikfestspelen

Kimitoöns musikfestspel ordnades första gången 1999 och är den enda klassiska musikfestivalen i området. Viktiga samarbetspartners är Kimitoöns församling, Kimitoöns kommun, Musikinstitutet Arkipelag samt alla konsertplatser.

Budgeten för musikfestspelen går på cirka 115 000 euro. Bidrag har man i år fått bland annat från Taike (Centret för konstfrämjande) och från Svenska kulturfonden.

Ungefär 2 000 besökare brukar musikfestspelen ha. För barn och unga under 18 år är inträdet gratis (till kyrkor och vid dörren), i ett försök att skapa ung tillväxt bland anhängarna av kammarmusik.

Hela programmet hittar du här.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter