Unga på Kimitoön röstade om hur de vill fördela 10 000 euro – Islaparlamentet samlades på Barnkonventionens dag

Elever i olika åldrar från olika skolor, såväl finska som svenska, sitter vid de bordförsedda platserna i det stora auditoriet i Villa Lande i Kimito. Framför sig har de namnskyltar och en föredragningslista. I dag är de ledamöter i Islaparlamentet. Kimitoöns fullmäktigeordförande Daniel Wilson väntar på att få öppna mötet.
Kimitoöns kommun kan ses som en föregångare då det gäller att lyssna på de ungas åsikter. Traditionsenligt, på Barnkonventionens dag, sammanträder Islaparlamentet i Kimito för att rösta om idéer gällande ungas vardag, nu redan för sjunde gången. Islaparlamentet består av ledamöter från alla skolor på Kimitoön.
I år lämnades 54 idéer in, vilket är något fler än tidigare år. Kimitoöns ungdomsparlament hade på förhand valt ut 24 av idéerna, som presenterades i auditoriet i Villa Lande.
Samtliga skolor på Kimitoön hade bidragit med idéer. Alla idékläckare gick modigt fram för att tala inför folkskaran, den ena mer nervös och på ännu mer darriga ben än den andra.

Dessa idékläckare får dela på 10 000 euro för sina idéer. Foto: Emilia Örnmark
Ungdomsparlamentets ordförande Noah Koivisto sade i sitt inledande tal att man är mycket tacksam för att kommunen investerar 10 000 euro för att förverkliga de ungas idéer.
– Hundratals unga har inspirerats under åren, och jag hoppas att det blir en fortsättning, sade han.
Koivisto ser gärna att också andra kommuner, till exempel grannen Pargas, kunde ta efter idén och lite på de unga liksom Kimitoön gör.
Många av idéerna hade med skola och skolgård att göra, till exempel var det skolresor och temadagar som önskades samt utrustning som studsmatta, bordfotbollsspel, parkourklubb, spännremmar som man kan gunga och göra tricks på och andra gymnastikredskap.

Linus Sahlberg och Melker Westerlund vill åka på ishockeymatch med andra skolelever på Kimitoön. Foto: Emilia Örnmark
Rörlighet verkade långt vara i fokus, till exempel presenterade Verner Kaivo från Kemiönsaaren Keskuskoulu en idé om att barn och unga som rör på sig lite skulle få pulsmätare för att bli inspirerade till det.
I skolan hade man gjort en presentationsvideo där trötta elever halvsitter i korridorerna vid olika skärmar och presterar dåligt i prov. ”Det här måste vi få en ändring på!” var videons budskap.
Både i Västanfjärds skola och i Hitis-Rosala skola önskade man sig nya böcker till skolbiblioteket.
– Vi får aldrig nya böcker. Fler skulle läsa om det fanns spännande böcker, sade Alva Söderholm från Västanfjärds skola.

Fullmäktigeordförande Daniel Wilson, fritidschef Bosse Ahlgren, servicerådgivare Jill Karlsson och ungdomskoordinator Jaana Eriksson. Foto: Emilia Örnmark
I Amosparkens skola önskade man sig bland annat att få använda ungdomsgården i Kimito på eftermiddagen, istället för att hålla till i Villa Lande efter att skolan slutat.
Från Keskuskoulu kom en idé om en kväll i Villa Lande med hamburgare och filmvisning, medan Amosparkens skola ville starta ett café i skolan, där man på långa raster kunde köpa sig ett mellanmål.
Från Amosparkens skola ville årskurs två att alla skolelever på Kimitoön skulle få åka till Åbo för att se en ishockeymatch med laget TPS.
– Det var nog pirrigt! säger Linus Sahlberg från årskurs två i Amosparkens skola om att stå framför hela åhörarskaran i det stora auditoriet och presentera sin idé.
– Men jag gör allt för ishockey, tillägger han och berättar att han hemma har närmare tusen ishockeykort i sin samling.
Presentationen gjorde han tillsammans med klasskompisen Melker Westerlund, men tre andra var också med om idén.
Kommundirektör Anneli Pahta följde med Islaparlamentet och passade på att säga några ord.
– Jag blev tipsad om att komma hit för att samla energi och gott humör, och det gjorde jag, säger hon.
Pahta tycker att skoleleverna var modiga och att besluten var fina, och poängterade det ansvar som kommer med att fatta beslut.
Koivisto berömmer Islaparlamentet för att vara ett fungerande koncept och tycker att årets version var lyckad, med kreativa idéer.
– Det finns inga dåliga idéer, men jag tyckte speciellt om trafikparken och pulsmätarna, kommenterar han.
Trafikparken skulle se ut som en liten by, och där skulle finnas till exempel trampbilar, skyltar, parkeringsrutor och övergångsställen.
Dessa 15 idéer kommer att förverkligas för en totalsumma på 9 850 euro:
Iira Lappalainen: En resa till Turku Superpark, 27 röster, 800 euroHitis-Rosala skola: Böcker till skolbiblioteket, 27 röster, 300 euro
Dalsbruks skola: Nytt nät till fotbollsarenan, 26 röster, 400 euro
Västanfjärds skolas elevråd: Klättergrepp till skolans klättervägg, 25 röster, 300 euro
Hitis-Rosala skola: Gymnastik- och fritidsredskap till Vikingaborg i Rosala, 24 röster, 600 euro
Kevin Vendelin: En kväll i Villa Lande, 23 röster, 450 euro
Mikael Ahlqvist, Samuel Ginman och Emma Sandell (Dalsbruks skola): Två nya spännremmar till skogen vid skolan, 21 röster, 100 euro
Kemiönsaaren keskuskoulu: En fågelbogunga till skolgården, 20 röster, 2 400 euro
Västanfjärds skolas elevråd: Spännande böcker till skolans bibliotek, 20 röster, 1 000 euro
Kemiönsaaren keskuskoulu: Pulsmätare för att aktivera barn och unga som rör lite på sig, 19 röster, 400 euro
Amosparkens skola, Ellinor Illman: Café i skolan, 18 röster, 500 euro
Amosparkens skola, Melvin, Felix och Lilja Dahlbom: Trafikpark, 18 röster, 2 000 euro.
Taalintehtaan koulu: Parkour, 17 röster, 200 euro.
Amosparkens skola åk 2b: Ishockeyresa till Åbo, 17 röster, 400 euro.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.