Unga på Kimitoön motionerar, men ändå ses övervikt som ett problem


Indikatorn för motion minst en timme per dag visar nu bättre resultat på Kimitoön (åk 8 och 9). ÅU-foto
THL:s Hälsa i skolan-enkät, som offentliggjordes för ett några veckor sedan, skapade förstås diskussion och reaktioner också hos dem som inom kommunerna jobbar för att de unga ska ha det så bra som möjligt.
Ungdomskoordinator Jaana Eriksson och fritidschef Bosse Ahlgren i Kimitoöns kommun har synat resultaten noga och hittat både positiva och negativa överraskningar. Bägge är nöjda över att både alkohol- och tobaksanvändningen verkar minska på Kimitoön. En minskning på tio procent av dem som dricker sig rejält berusade minst en gång i månaden hade Ahlgren inte vågat hoppas på.
— Jag trodde inte att Kimitoön kunde bättra på resultaten så mycket. Jag hade trott på en bättring på kanske tre procent, säger han.
Ahlgren tror att stormötet som arrangerades för föräldrar efter de alarmerande resultaten år 2017 om ungas alkoholanvändning, hade effekt och ledde till att saken diskuterades.
Annat positivt är att till exempel indikatorn som visar på att man är mycket nöjd med livet har bättrats på Kimitoön (från 27,2 % till 34,5 %) och nu ligger man över hela landets medeltal (30,6 %).

Ungdomskoordinator Jaana Eriksson och fritidschef Bosse Ahlgren träffar i sina jobb ofta Kimitoöungdomarna. Foto: Emilia Örnmark
Övervikt trots att man rör på sig
Nöjd är man också med att många av ungdomarna verkar röra på sig minst en timme per dag. Eriksson kommenterar att miniarenor i dag finns både i Kimito, Dalsbruk och i Västanfjärd, och att åtminstone den i Kimito verkar vara i flitig användning. Årskurs åtta och nio har gått från att ha varit de som rört på sig minst dagligen (2017: 8,6 %) till över medeltalet (2019: 22,1 %).
— Ändå är det fler som är överviktiga, konstaterar Eriksson, och funderar hur logiken hänger ihop här.
Övervikten är något som oroar både Ahlgren och Eriksson, och något man kommer att ta tag i. Verktyget är främst kommunens motionsrådgivning, som idrottsinstruktör Lenita Lundström har hand om, där man får råd om både kost och motion. Redan finns fler möjligheter att delta i olika jumpagrupper på Kimitoön, till exempel arrangeras motionseftis en gång i veckan.
Ahlgren poängterar hur viktigt det är att alla får möjlighet att välja den motionsform de trivs bäst med.
Annat som är under arbete, som en reaktion på hälsa i skolan-enkäten är den så kallade föräldraskapsstigen. I den ingår bland annat att aktivera, informera och stöda föräldrar, öka familjeverksamheten och införa en hobbygaranti.
— Det viktigaste är att få familjerna engagerade, och att de skulle komma i kontakt med varandra redan då barnen föds. Då kan man bygga nätverk, som skapar bra kommunikation mellan föräldrarna. Kontakten blir mer naturlig då alla känner alla, säger Ahlgren.
Övervikt (åk 8 och 9), baserat på BMI
Kimitoön, 2019: 30,6 %. Har stigit från 17,2 %.
Egentliga Finland, 2019: 17,9 %. Har stigit från 16,8 %
Pargas, 2019: 18,7 %. Har sjunkit från 19,1 %
Rör på sig minst en timme per dag
Kimitoön, 2019: 22,1 %. Har stigit från 8,6 %.
Egentliga Finland, 2019: 21,3 %. Har stigit från 19,1 %.
Pargas, 2019: 20,8 %. Har stigit från 15,2 %.
Läs också:
Också en ökande ensamhet oroar — Gruppdynamik och språkmur ses som möjliga orsaker
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.