Unga på Kimitoön super mycket – föräldrar vill bryta alkoholkulturen


(Fr.v) Alida Blomqvist, Erin Lindblom och Abbe Karlsson som går på nian i Kimitonejdens skola tycker att det borde ordnas fler fritidsaktiviteter i kommunen. Foto: Emma Strömberg.
Ungdomar i Kimitoön dricker mest i Åboland. Det visar en enkät som Institutet för hälsa och välfärd gjort.
23,1 procent av ungdomarna i årskurs åtta och nio har uppgett att de blir ordentligt berusade minst en gång i månaden. Det är över dubbelt mer än genomsnittet i landet.
Det här har fått många föräldrar på Kimitoön att reagera och ett samarbete för att minska på barnens drickande har inletts.
Masse Hellström är en av de föräldrar som engagerat sig för att bryta alkoholkulturen bland unga i kommunen. Han är insatt i den såkallade Islandsmodellen och det är den som den informella arbetsgruppen har som ledstjärna.
Modellen heter så för den kommer från Island, som har haft ett stort problem med drickande bland unga. Men under en 20 års tid har alkoholdrickandet bland unga minskat radikalt i landet. Från 1998 till 2016 sjönk siffrorna för de som unga som uppgett att de blir väldigt berusade minst en gång i månaden från 42 till 5 procent.
Centrala framgångsfaktorer var att ungdomarna skulle vara inomhus senast klockan 22 på kvällen, att föräldrarna spenderade mer tid med sina barn och att de fick fler fritidsaktiviteter.
Samma modell vill föräldrar nu prova i Kimitoön. Fler fritidsaktiviteter ser Masse som prioritering nummer ett. Om ungdomarna har meningsfull sysselsättning är de inte lika intresserade av att supa.

Masse Hellström vill se att föräldrna skulle kunna komma överrens om gemensamma spelregler. Foto: Emma Strömberg.
Men föräldragruppen har också utformat ett ”kontrakt” som föräldrar kan skriva under. Målet med kontraktet är att föräldrar i Kimitoön ska kunna enas om gemensamma spelregler, vilket är en viktig faktor för att ändra ungas alkoholvanor. Det är också ett av stegen i Islandsmodellen.
I nuvarande utkastet lovar föräldrarna att se till att barnen är inomhus i tid, inte köper ut alkohol och att de spenderar mer tid med barnen.
Det handlar inte om att ungdomarna måste vara hemma klockan 22 men att de är inomhus, till exempel hos en kompis, och gärna att det finns någon vuxen i närheten.
– Det här kanske kan låta kontroversiellt, men om man skulle bo i en storstad skulle man också vilja veta var ens barn är på kvällarna, säger Masse.
På sommarlovet kunde ungdomarna få vara ute till midnatt har föräldrarna tänkt.
Masse betonar att det är helt frivilligt att skriva under kontraktet och det inte är färdigt på något sätt. Arbetsgruppen hoppas nu att så många föräldrar som möjligt är intresserade av att diskutera dessa frågor och komma vidare med en gemensam plan.
Arbetsgruppen fick sin startpunkt när Hem och skola ordnade en föräldrakväll med föreläsare med anledning av den oroväckande alkoholstatistiken. 90 föräldrar dök upp.
Att det borde finnas fler fritidsaktiviteter anser också elever på Kimitonejdens skola. Man kan spela fotboll, innebandy och dansa. Men om man inte är intresserad av dessa motionsformer finns det inte så mycket att göra konstaterar Abbe Karlsson, Alida Blomqvist och Erin Lindblom som går i nian.
– De som inte sysslar med dessa hobbyer gör ingenting, och då blir det tid över att umgås med vänner och då kommer alkohol med i bilden, säger Erin.
Abbe efterlyser mera aktiviteter och evenemang som inte är en hobby med fasta tider, till exempel att ungdomsgården skulle vara öppen mer än bara två gånger i veckan.
– Fler tillfällen att träffa andra skulle vara bra, tillägger Erin.
De är nyfikna på hur Islandsmodellen kommer att fungera på Kimitoön. Erin funderar över hur ett mönster som alla följer ska kunna brytas.
Alida lyfter fram att alkoholdrickandet är som en tradition i Kimitoön.
– Alla generationer innan oss har också druckit, konstaterar hon.
Erin upplever att föräldrarna är delade i alkoholfrågan.
– Vissa anser att det är okej att deras barn dricker fast de är minderåriga för så gjorde de också när de var unga. Och så finns det de föräldrar som inte alls tolererar alkoholdrickande, säger Erin.
– Vissa föräldrar säger till sina barn att de får ta lite, men så visar det sig ändå att de kommer stupfulla hem från en fest. Inte är det någon som följer regler om att bara dricka lite, säger Abbe.
Erin lyfter fram att många 15 åringar umgås med folk som är 18 år och då blir det lätt grupptryck där de äldre trugar alkohol på yngre.
Det är garagefester inom kompiskretsen är det vanligaste sättet att samlas.
Masse betonar att arbete med att förändra alkoholvanor tar lång tid, kanske en hel generation. Och för att få en ordentlig förändring i likhet med de fantastiska siffrorna för Island behövs det resurser.
Arbetsgruppen planerar att ordna ett större föräldramöte i januari. Sedan ska de vända sig till kommunen i hopp om att om stöd och resurser också därifrån.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.