Unga kräver radikala beslut då Åbos första klimatforum diskuterade hur stadens klimatmål ska uppnås


De sju panellisterna var Jyri Seppälä, Saara Ilvessalo, Timo Honkanen, Kaisa Kosonen, Jussi Hakala och Risto Timonen. Foto: Emma Strömberg
Åbo har som målsättning att bli klimatneutralt år 2029. På onsdagen hölls den första klimatpanelen som behandlade hur detta ska uppnås.
Budskapet var att om Åbo ska minska på utsläppen med 80 procent från nivån år 1990 behöver man få med alla Åbobor och det krävs samarbete mellan olika aktörer.
Kommunalpolitikern Sara Ilvessalo (Gröna) lyfte fram vikten av kommunikation och information för att få Åboborna att själva engagera sig för klimatgärningar.
– Det är egentligen en ljus framtid som målas upp i Åbos vision att bli en klimatpositiv stad – mindre utsläpp, mindre trafik och folk mår bättre när de går och cyklar mera.
Men Ilvessalo betonar att det behövs konkreta och modiga beslut av politiker för att få folk att övergå till mera miljövänliga vanor.
– Mera pengar för cykelvägar och mindre pengar för bilvägar, konstaterar Ilvessalo.
Hon är ordförande för stadsmiljönämnden som behandlar denna typ av frågor.
Lättare att hålla fast vid klimatgärningar i grupp
Den andra panellisten Kaisa Kosonen, som är klimat- och energiexpert på Greenpeace funderar också över hur man kan få enskilda människor att skapa mera hållbara levnadssätt.
– Teknologin finns redan. Nu är frågan hur vi ska få folk med. Jag tror att det bästa är om folk i grupp går inför hållbarare lösningar, till exempel att ett idrottslag gemensamt beslutar sig för olika klimatgärningar, säger Kosonen.
Övriga panellister var Jyri Seppälä, medlem i Finlands klimatpanel, Åbo stadsstyrelses ordförande Lauri Kattelus (Saml), Timo Honkanen, vd för Åbo Energi, Jussi Hakala, vd för Lundo Sparbank och Risto Timonen, direktör för Egentliga Finlands NTM-central.
Kattelus reflekterade också över vilken roll den enskilda människans levnadsvanor har i klimatarbetet. Han berättar om när han var i en skola och frågade hur många som drömde om att någon gång ha en bil. 90 procent räckte upp handen.
– Vi måste göra kollektivtrafiken smidigare och bygga mera cykelvägar för att göra det mera lockande att inte använda bil, sade Kattelus.
Själv har han ändrat sina vanor på så sätt att han slutat köpa kött hem.
Unga kräver radikala beslut

Mette Hämeenaho krävde att politiker lyssnar på unga. Foto: Emma Strömberg
I slutet av paneldiskussionen höll Åbos ungdomsfullmäktiges vice ordförande Mette Hämeenaho ett anförande. Budskapet var klart: unga upplever att de inte hörs tillräckligt och vill vara med och besluta om klimatfrågor som rör deras framtid.
– Vi är trötta på att höra om vilka klimatgärningar enskilda politiker gör. Vi vill se radikala klimatbeslut.
– Det handlar om att trygga vår framtid. Det finns inte längre tid. Vi måste minska konsumtionen nu, sade Hämeenaho.
Kosonen lyfter efter anförandet fram att det är viktigt att unga tas med i beslutsfattandet för de har ofta en annan idé om vad som är realistiskt än vuxna.
Saku Koivu är Åbos klimatkapten
Ishockeyspelaren Saku Koivu är Åbos klimatkapten. På frågan om vad han har gjort för klimatet svarar han att det säkert finns mycket mer han skulle kunna göra.
– Men vi installerar jordvärme i vår och vi har övergått till elbil och så åker jag oftast tåg till exempel till Helsingfors.
Att Åbo ska bli klimatneutralt år 2029 innebär att Åbo inte längre har utsläpp som bidrar till att klimatet värms upp.
Efter det är målet att Åbo ska bli en klimatpositiv stad vilket innebär att Åbo har kolsänkor som binder mera koldioxid än staden producerar.

Klimatgruppen: Ishockeyspelaren Saku Koivu, Åbos stadsdirektör Minna Arve, stadsfullmäktiges ordförande Elina Rantanen och stadsstyrelsens ordförande Lauri Kattelus. Foto: Emma Strömberg
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.