Förflytta dig till innehållet

Unga konstnärer fokuserar på thaimassage-skyltfönster i ny utställning

Annorlunda. Thailand har så mycket mera blommor och färger och därför sticker skyltfönstren ut i vår gatubild, konstaterar Johanna Bruun. Foto: Ida Enegren.


Det är Johanna Bruun och Ida Enegren som står bakom projektet ”Open – On Thai massage windows in Finland”.
– Open är en bok och en utställning som handlar om thaimassageställens skyltfönster, berättar Enegren.
Boken som är skriven på engelska och thailändska består av poetiska bilder föreställande olika skyltfönster och detaljer ur dem. Utöver det här får man även läsa intervjuer med de tio kvinnor som designat fönstren. Kvinnorna som intervjuats verkar som thaimassörer i Åbo, Helsingfors eller Lahtis.
Boken utgör Bruuns och Enegrens slutarbete vid Lahden muotoiluinstituutti där Bruun studerat grafisk design och Enegren fotografi.

Bruun och Enegren strävar inte efter objektivitet

Lång process. Utställningen och boken, som Johanna Bruun och Ida Enegren ger ut på sitt eget förlag, är resultatet av tre år av dörrknackning, fotografering och intervjuer. Foto: Patricia Torvalds


Under intervjuerna med massörerna har Bruun och Enegren diskuterat skönhet och smak med de thailändska kvinnorna.
En fråga som de ställt sig är huruvida de karakteristiska skyltfönstren är kitsch, ironiska eller bara ett annat sätt att se på skönhet.
– Skönhetens relativitet är ett viktigt tema för utställningen, konstaterar Bruun.
I skapandeprocessen har de använt sig av ett post-dokumentärt arbetssätt.
– Det här är en metod som innebär att man inte vill återberätta något objektivt. Vi är närvarande både i fotografierna och texterna, förklarar Bruun.
– Det är en slags mellanform mellan konst och journalistik, förtydligar Enegren.

Skyltfönstret som ett sätt att uttrycka sig

Bilderna är viktiga. Bilderna i utställningen är fotograferade med film och flera av dem har en poetisk dimension. Foto: Ida Enegren.


Sättet att förhålla sig till fönstren varierade bland de intervjuade och för en del av massörerna var fönstren endast ett marknadsföringssätt.
– För dem räckte det att fönstret såg ut som ett thaimassage fönster, att det uppfyllde sin funktion, konstaterar Bruun.
Men för majoriteten av massörerna var de något personligt och ett sätt för dem att ge utlopp för sin kreativitet.
– I fönstren kan man få se handgjorda blommor, odlingar eller buddhistiska symboler, berättar Bruun.
Två av de kvinnor som blivit intervjuade för boken har även fått delta i utställningarna med egna skyltfönster.
De kvinnor som kommer för att dekorera fönstren för den här utställningen heter Lucky och Pikul och de är båda verksamma i Åbo, berättar Bruun.

Uppmuntrar allmänheten att titta närmare på skyltfönstren

Vanligt med neon. Neonskyltar med text är vanliga dekorationsmoment i skyltfönstren. Foto: Ida Enegren.


För många ringer varningsklockorna då de ser thaimassage lokaler. De är ökända för att vara ställen där sex och droger säljs olagligt.
– Det här projektet handlar inte om det, utan om att närma sig den här gruppen av människor från ett annat perspektiv. Det handlar mer om att utvidga än att utmana synen på de människor som jobbar inom thaimassage och deras skyltfönster, konstaterar Bruun.
Då Bruun och Enegren berättat om sitt projekt för sina bekanta har de fått varierande reaktioner.
– Vi får ofta ett snett leende. Folk tror att de vet hur de här fönstren ser ut men vi vill uppmuntra dem att stanna och kolla noggrannare, konstaterar Bruun.
”Open–On Thai massage windows in Finland” ställs ut på B-Galleria i Åbo 20 juni- 1 juli. Mer information om boken får man på projektets webbsida.
 
Patricia Torvalds
02 274 9900/patricia.torvalds@aumedia.fi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter