Unga i Kimito ser valdebatt som ett bra verktyg – åsikten om studentexamen går isär hos debatterande kandidater och studerande

Politik engagerar och intresserar förstagångsväljare i Kimitoön. Den bilden ger sex andraårsstuderande ÅU träffar dagen efter den valdebatt Kimitoöns gymnasium arrangerade på tisdagen.
De studerande är inställda på att använda sin röst i vårens riksdagsval, även om ingen av dem ännu valt sin kandidat. För Johan Santalahti är bevakningen av landsbygdsfrågor viktig då han fattar sitt beslut, för Tove Nygård är det viktigt att hitta någon som representerar hennes värderingar medan Kevin Salonen lyfter fram pålitligheten.
Åtta kandidater fick frågor från studerande
Under debatten grillades åtta riksdagskandidater med frågor som de studerande på förhand funderat ut. De handlade om allt från Nato, eutanasi och klimat till terminsavgifter, studiestöd och skolsvenska.
Tre av kandidaterna var lokala: Oscar Byman (SFP), Jonna Lappalainen (C) och Satu Söderström (Sannf). De övriga var Emma Andersson (VF), Leif Grönroos (SDP), Janika Takatalo (Saml), Oona Foster (Gröna) och Jonathan Westergård (KD).

”Debatten gav en bra överblick”
De studerande uppskattar valdebatten och ser sådana som ett mycket bra verktyg för väljare. Många för dem aktuella ämnen behandlades.
– Debatten gav en bra överblick över partipolitiken och man fick partiernas riktningar klart för sig, säger Anton Friman.
Givande för Filip Danielsson var bland annat diskussionen om terminsavgifter. Han är enig med majoriteten av panelen om att terminsavgifter inte ska införas och att studiestödet gärna kunde höjas.
Ungas illamående föremål för diskussion
Redan i de inledande inläggen lyftes ungas illamående fram av kandidaterna som något Finland nu måste få bukt med.
De studerande bekräftar att illamåendet är verklighet. Johan Santalahti tycker att diskussionen fallit i skymundan efter att ha varit extra aktuell efter coronan.
– Det handlar om stress. Skolan är svår och så har man för lite tid, konkretiserar Kevin Salonen.
– Kraven är höga, både från en själv och från föräldrarna, säger Anton Friman.
– … och från skolan, fyller Kevin Salonen i.

Panelen var i denna fråga överens om att vikten av att ge barn och unga individuell uppmärksamhet.
– Vi vuxna har inte tid att lyssna. Vi glömmer att stanna upp då vi själva har så mycket. Stanna, lyssna, se! säger Lappalainen.
Söderström slog ett slag för små skolor, Westergård för trygga och meningsfulla sociala sammanhang som till exempel föreningar kan erbjuda och Grönroos för föräldrarnas välmående.
– Vi måste bygga ett snällare samhälle, säger Byman.
De studerande redo att avskaffa studentexamen
Ungas illamående knöt man i debatten senare an till i flera av de tolv för/emot-frågorna, bland annat då man tog ställning till om studentskrivningarna borde avskaffas.

Fem av de sex studerande är redo att avskaffa studentexamen i sin nuvarande form, som man ser som föråldrad. De tycker att allt för stort fokus nu läggs på studentskrivningarna, medan gymnasiets roll som allmänbildande gått förlorad.
Filip Danielsson tycker inte att skrivningarna motsvarar verkligheten, där man nästan alltid har tillgång till verktyg för att skriva och söka information. De studerande anser att man borde sätta mer krut på källkritik i stället för att plugga in detaljer utantill.
– Kanske man kunde kompensera med något projekt i stället? föreslår Emilia Ahlfors.
Tove Nygård tycker dock att skrivningarna har en viktig roll gällande ämnen som till exempel matematik – där är det svårare att googla fram information.
Panelen under valdebatten var dock av annan åsikt. Bara De Grönas representant var redo att skrota skrivningarna för att minska pressen och fokusera på allmänbildning. Fler ser dock gärna att studentexamens roll tonas ned.
Djup och mer tid önskades
De studerande ger kandidaterna som deltog i debatten godkänt betyg, men tycker att det borde ha getts rum för ännu mera diskussion. Anton Friman tycker att tiden blev lite tajt och hade gärna sett att man gått djupare in i frågorna.
Filip Danielsson saknade den utlovade diskussionen om Finlands dalande Pisa-resultat.
Debatten i Villa Lande, Kimito, leddes av Anders Strandberg , ordförande för gymnasiets understödsförening Artursällskapet. I publiken fanns förutom andra- och förstaårsstuderande också nior och några abiturienter som pausat pluggandet inför studentskrivningarna. Ett tiotal övriga tittade också in.
Rättelse 9.3 kl 11.33: I bildtexten korrigerat att Emma Andersson representerar VF
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.