Unga i Kimito lockades till skrivande – för de allra flesta är tomt papper och penna en utmaning

Genom ledorden lekfullhet och kreativitet lockades ungdomar i årskurs sju i Kimitonejdens skola (KNS) att skriva under en verkstad anordnad av Åbolands litteraturförening förra veckan.
I samband med att eleverna presenterade sig fick alla sätta ett ord på något de såg i rummet. Tavlan fylldes av ord som golv, skor, råtta, lippis, bord och bokstäver. Orden användes sedan för att skapa små texter, utan närmare krav om form eller innehåll. Det här var en av fler övningar i att beskriva plats eller miljö som sedan kulminerade i uppläsning av anonyma texter ur alstren.
– Syftet är att inspirera till att skriva utan krav på prestation. Tiden är begränsad – inga mästerverk ska skapas, utan det handlar om att få något nedskrivet. Här finns inga rätt eller fel, säger Tove Hagström, som ledde verkstaden tillsammans med Linnéa Holmberg.

– För de allra flesta blir det en utmaning då man tar fram ett tomt papper och en penna, säger Hagström och syftar inte bara på ungdomar.
Under verkstaden är det meningen att den hårda självkritiken ska släppa – den finns det tid för i ett senare skede.
Välkommet med omväxling
En av deltagarna denna dag är Emmelie Lindstedt. Hon tycker att verkstaden är rolig, men samtidigt lite stressig.
– Jag har dyslexi, så allting med text och stavning är jobbigt. Att skriva är inte så roligt, tycker Emmelie, som ändå uppskattar det här annorlunda formatet.

Heidi Ramstedt, lärare i svenska och litteratur vid KNS, uppskattar möjligheten att delta i verkstaden.
– De får fram andra sidor hos eleverna. Uppgifterna är annorlunda. Dessutom är det alltid trevligt med gäster, speciellt i dessa tider, säger hon.
Ramstedt satsar på läsningen med sina elever, och säger att eleverna märker att det är trevligt att läsa då de väl kommer i gång.

Stark vilja från fonder att stöda ungas skrivande
Det fondfinansierade projektet ”Skriv ditt Åboland” har tidigare kört igång med fem verkstäder i Pargas. Förra veckan stod Kimito och Dalsbruk i turen och i höst fortsätter verkstaden i övriga Åboland. I projektet ingår också författarbesök.
Hagström berättar att det från fler fonder fanns en tydlig och stark vilja att vara med om att stöda ungas läsande och skrivande.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.