Unga hjortar är särskilt farliga i trafiken just nu – anmäl alltid olyckor, uppmanar Viltcentralen

Unga hjortdjur stöts i dessa veckor bort av honorna och börjar söka sig till egna områden. De oerfarna djuren kan förirra sig in i städer och rör sig oförutsägbart också vid vägar, varnar Finlands viltcentral.
– Ett djur som beter sig avvikande är ofta en ung individ. När honorna ska börja kalva kan fjolårskalvarna få sig en krass början på självständigheten. Honan kan ibland köra iväg fjolårskalven med hårda tag, säger Mikko Jokinen, verksamhetsledare för Björneborgs jaktvårdsförening.
Om djuren skräms leder situationen lätt till en skenande flykt.
Då man anmäler hjortdjursolyckor är det bra att i telefonen ha appen 112 Suomi. När man ringer 112 vid exempelvis en landsväg kan det vara svårt att uppge en adress, men med appen rapporterar mobilen automatiskt den exakta platsen. På så vis hittar också jaktvårdsföreningarnas storviltsassistans fram.
Platsen kan också märkas ut med ett viltolycksmärke, som kan laddas ner via sajten riista.fi.
– Även kreativa lösningar för att märka ut olycksplatsen är tillåtna. Det räcker att fästa en plastpåse eller ett annat motsvarande föremål synligt vid vägkanten på den sida där djuret sprang iväg. SRVA-aktören samlar ihop de föremål som använts för att märka ut olycksplatsen, säger Jokinen.
Alla hjortdjurskollisioner anmäls inte till myndigheterna. I allmänhet handlar det då om kollisioner med små hjortdjur. Orsaken till att anmälningen försummas är ofta att fordonet endast fått lindriga skador.
En oskadad bil betyder ändå inte alltid att djuret har klarat sig med lindriga skador, påminner Viltcentralen. I värsta fall kan djuret gå en långsam och plågsam död till mötes.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.