Förflytta dig till innehållet

Unga har klimatångest, men också hopp – ”Extremt klart att det är bråttom”

Jean Lindén/SPT
Lina Wilson från Åbo driver Instagramkontot klimatkompisar tillsammans med Vöråbon Sophie Doktar. Wilson på bilden.

Extremväder, allt snabbare uppvärmning och oåterkalleliga skador – allt på grund av människan. Klimatrapporten från FN:s klimatpanel IPCC som publicerades på måndagen är skrämmande läsning.

Inget förvånande, anser klimatengagerade unga.

Greta Thunberg har sagt att hon inte är överraskad, och det är inte jag heller. Det har pratats så mycket om att klimatuppvärmningen är snabbare och kraftigare än man tidigare förutspått, säger Lina Wilson från Åbo. Hon driver Instagramkontot klimatkompisar tillsammans med Sophie Doktar från Vörå.

Det är allvarligt, säger hon – det är kris.

Tappat kontakten med naturen

— Det är tungt att gå omkring med klimatångest och en ständig känsla av att världen går under, säger Wilson.

Instagramkontot klimatkompisar fokuserar på lösningar och positiva nyheter, något hon tror behövs i det ständiga flödet av elände och misär.

— Mycket sätts på individens ansvar men förändringen borde ske på alla nivåer. Det behöver hända saker nu, vi måste förstå vad det är vi vill bevara och varför naturen är viktig för oss, säger hon.

— Jag tror vi har tappat kontakten med naturen på både ett individuellt och ett samhälleligt plan. Vi tar för givet att naturen fortsätter att ge och ge men det finns inte resurser i all oändlighet.

Ångest och hopp

Klimatångesten kännetecknar hela Wilsons generation, tror hon, men människor reagerar olika på den. Det finns de som skjuter ifrån sig de obehagliga tankarna, och så finns de som mer aktivt engagerar sig i klimatfrågor.

— Klimatångesten, men också ett hopp om att kunna förändra genomsyrar min generation. Man vill själv göra något och leva på ett sätt som är i enlighet med planetens gränser.

— Man tänker som ung ofta att inget sker och ingen tar krisen på allvar, men många jobbar för saken på många nivåer. Det är lätt att gå in känslomässigt och få skuldkänslor, men unga måste också se till att sköta om sig själva. Vi är många som känner likadant.

Hon är tacksam gentemot Greta Thunberg som jobbar för klimatfrågan på högre nivå och pressar politiker.

— Det gäller att fortsätta prata, ta upp problem och pressa beslutsfattarna. Vi kommer snart att se effekterna av det arbete som görs, säger Wilson.

Den äldre generationen har vaknat

Sophie Doktar anser att coronaepidemin har tagit plats i den allmänna debatten på bekostnad av klimatförändringen.

— Före coronan var det mer fokus på den politiska delen av kampen mot klimatförändringen, men i och med coronan föll den i skymundan, säger hon.

Hon vill inte ställa en kris mot en annan kris – men klimatförändringen är ändå ett större hot, säger hon.

— Jag är rädd och tappar hoppet ibland när de dystra nyheterna väller in. Men om vi agerar nu finns det fortfarande hopp. Rapporten kan leda till ett nytt uppvaknande.

kvinna sitter vid en laptopPrivat
Sophie Doktar från Vörå i Österbotten driver Instagramkontot klimatkompisar tillsammans med Lina Wilson. Doktar på bilden. Arkivbild.

Hon tycker redan att det skett en förändring hos den äldre generationen, som enligt henne ofta hade en ignorant inställning till klimatförändringen innan Greta Thunberg slog igenom.

— Nu är också den äldre generationen mer engagerad än förr och diskuterar klimatfrågor. Attityderna förändras sakta men säkert.

Individen har makt

Ella Turta är glad över den massiva spridning klimatrapporten fått.

— Rapporten har fått ett enormt genomslag i medierna, det är på en helt ny nivå.

Turta är generalsekreterare för den ungdomsledda organisationen Regeneration 2030. De mobiliserar unga i hållbarhetsfrågor i Norden och hela Östersjöregionen. Turta bor i Sverige, men är född i Finland.

Också hon säger att rapporten inte kommer med några stora nyheter.

— Men det är extremt klart att det är bråttom. Vi måste ta till mer kraftiga klimatåtgärder genast, det borde ha skett för länge sedan. Det krävs en systemförändring och alla samhällssektorer måste med, på alla nivåer.

— Vi kan inte längre prata om framtidens skräckscenarier, det är här och nu.

ReGeneration 2030/SPT
Ella Turta är generalsekreterare för organisationen Regeneration 2030. Organisationen arrangerar ett möte på Åland i höst där hållbarhetsintresserade unga samlas för att göra sina röster hörda om vägen mot en hållbar framtid.

Enligt Turta blir det också tydligt att något måste ske med våra ohållbara konsumtionsvanor. Samtidigt måste beslutsfattare ta drastiska beslut för att få en förändring till stånd. Företagen måste bli mer transparenta – det räcker inte med att kompensera för sina utsläpp, utan de måste också kraftigt ställa om i produktionen, säger hon.

— Individen kan påverka folkvalda och företag genom att ställa krav. Det gäller att inte bli handlingsförlamad och i stället använda sin röst för att få till en förändring. Individen har en stor makt.

Elsa Kemppainen/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter