Ung kometköpman med många järn i elden – Axel Eriksson vill framåt i karriären

Sedan Axel Eriksson tog över som köpman för K-Supermarket Reimari i Pargas den 1 november, har det varit bråda dagar för honom. Det är många saker som ska ses över och mycket nytt att bekanta sig med. Dessutom har det blivit både en och annan intervju.
– Det är a och o att ha en bra personal, och det har vi här på Reimari. De hjälper mig att hitta rätt och bli varm i kläderna.
Yngst i kedjan då han tog över Kompis
Eriksson har gjort kometkarriär som köpman efter att han i november 2016 tog över K-Market Kompis i Dalsbruk som landets yngsta köpman inom K-kedjan.
I maj 2018 tog han också över K-marketen i Genböle i Dragsfjärd (som senare döptes om till K-Market Kiva) och nu basar han för tre affärer i och med etableringen i Pargas.
Hur gick det så här?
– Jag gick en utbildning för köpmän på större enheter för några år sedan och har egentligen sedan dess väntat på att få ta följande steg. Men jag måste medge att jag inte riktigt var förberedd på ett så här stort steg, då Reimari ändå är en av de större K-Supermarketarna i landet.
Hinner du med allt?
– Just nu är det nästan hundraprocentig fokus på Pargas, där det krävs mest åtgärder. På sikt kan det vara att jag avstår butikerna i Kimitoön.
Var det alltid klart för dig att du vill och ska bli köpman?
– Nja, inte direkt. Som yngre sade jag alltid att jag inte ska bli köpman och hade helt andra visioner. Men sedan började det klia för mycket i fingrarna trots allt. Jag har inte ångrat mitt beslut en endaste gång, jag trivs med att jobba med både kunder och personal.

Trots att man som köpman de facto är företagare och i princip på jobb ”hela tiden”, ser Eriksson att det finns fler positiva än negativa aspekter med det.
– Som köpman har man i dagens läge nästan gränslösa möjligheter att påverka hur den egna butiken ska se ut. Här i Pargas har vi flera lokala inslag – och hur många affärer har sin egen fiskrestaurang?
Reglerna ändrades på grund av honom
Att Eriksson gjort mycket rätt under sina år som köpman kan knappast ha undgått någon, eftersom han till och med låg bakom en regeländring i tävlingen om Årets kundbetjäningsföretag som arrangeras i samarbete mellan yrkeshögskolan Novia och kommunerna Kimitoön, Pargas och S:t Karins.
Efter att K-Market Kompis vunnit fyra gånger på raken blev det nya bud för Kimitoöns del för att också andra skulle ha chansen att vinna.
LÄS OCKSÅ
Är målsättningen att kamma hem titeln också i Pargas för Reimaris del?
– Klart det! Visst vill vi ta hem titeln också med Reimari. Allt bygger på att personalen ska trivas och må bra, då tar de också väl hand om kunderna.
Axel Eriksson
Ålder: 30 år.
Utbildning: metallarbetare, merkonom och K-köpman.
Arbetserfarenhet: köpman för K-Market Kompis i Dalsbruk och K-Market Kiva i Dragsfjärd. Har även jobbat i K-Citymarket i Salo.
Bor: i Reso, uppvuxen i Kimito.
Intressen: gym och skogslänkar.
En av de första sakerna Eriksson gick ut med då han tagit över Reimari var att prisnivån ska justeras neråt. Reimari har ansetts som en dyr affär att handla i – och det vill Eriksson ta tag i.
– Prisnivån har ofta dykt upp i kundresponsen, och det vill jag ta tag i. I december kommer prisbilden permanent att justeras på flera tusen artiklar, men utan att det ska drabba producenterna. Jag räknar med att en ökad kundtillströmning kompenserar skillnaden. Vi kommer också att förnya kassaområdet under nästa år och planen är att få gångarna rymligare.
Ett eventuellt nybygge ligger långt in i framtiden
Exakt hur det ska gå till är något som Eriksson får fundera på, eftersom ytterväggarna inte kommer att flytta på ett tag ännu. Keskos planer på ett nybygge i Pargas är trots allt i sin linda ännu i detta skede – och inget som blir av på flera år.
LÄS OCKSÅ
– Att lyckas med att göra det enklare att röra sig i butiken, men att samtidigt inte skära ner på sortimentet kommer att vara en utmaning.
Är det någon avdelning du tycker är för liten eller för stor i butiken som det ser ut just nu?
– Alla är för små, säger han med ett skratt.
Särskilt sommartid är det utmanande, då antalet kunder ökar markant. Med det är samtidigt inget nytt för Eriksson, som har vanan inne från butikerna i Dalsbruk och i Genböle. Fenomenet är bekant också där.
Reimari har i dag omkring 30 anställda, men sommartid rör sig siffran närmare 50 personer.
Har Pargaskopplingar
Pargasborna har blivit vana med företagsamma K-köpmän med Kimitoöbakgrund de senaste åren, men hur ligger det till med den nya köpmannens Pargaskännedom?
– Den är väl hyfsad, skulle jag säga. Skärgårdstrakten är bekant och jag har rört mig en del här. Min pappa är född i Pargas, så i princip är väl det åtminstone litet hemåt, säger han med ett skratt.

Mottagandet har åtminstone varit varmt och det har varit många som vill växla några ord med den nya köpmannen.
Han verkar också bemöda sig med att se till att ha tid för alla som vill rycka honom i ärmen. Trots att det är mycket att stå i med hela tiden.
Hur är det, kommer tidigare köpmannen Kim Mattson ännu att koka kräftor till Reimari också i framtiden?
– Han har nog sagt att han kan tänka sig det, skrattar Eriksson.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.