Unesco hyllar Åboregionens vatten i ny bok – anläggning ses som världens bästa

Åbos vattenkvalitet hyllas i en ny bok som ges ut av Förenta nationernas organisation för utbildning, vetenskap och kultur, Unesco.
I boken ”Managing Aquifer Recharge – A Showcase for Resilience and Sustainability” hyllas grundvattenanläggningen i Virttaankangas.
Den ses som ett exempel på högklassisk vattenproduktion och lyfts till och med upp som världens mest högklassiga vattenanläggning.
Bolaget Turun seudun vesi oy, som sköter vattenförsörjningen, fick det bästa resultatet i utvärderingar där vattenkvalitet och hållbarhet jämfördes.
Boken lyfter fram att produktionen av drickbart grundvatten är effektiv och miljövänlig. Den är också hållbar sett till att världen står inför minskade grundvattenresurser.
28 vattenproduktionsanläggningar i 21 olika länder jämfördes.
Åboregionens vattenverk är det enda som lyfts fram av vattenverken i de nordiska länderna.
Aki Artimo, vd för bolaget, Osmo Puurunen, produktionschef och Sami Saraperä, hydrogeolog, var med och skrev boken.
Artimo är nöjd med resultatet av den kvalitativa bedömningen.
— Man beaktade inte bara kvaliteten utan också ekologiska och miljövänliga faktorer samt energieffektivitet. Åboregionens framgångar i den globala jämförelsen av konstgjort grundvatten och synligheten i Unesco-boken är en hyllning till finländsk vattenexpertis. Vi förväntar oss att synligheten kommer att skapa nya möjligheter för export av finskt vattenkunnande, säger Artimo i ett pressmeddelande.
Det är inte första gången som Turun seudun vesi lyfts fram i en Unescopublikation. 2006 ingick den i en publikation om hållbara grundvattenresurser.
Tre månader i bassäng innan vattnet börjar färden mot ditt dricksglas
Virttaankangas-anläggningen är en del av det jättelika vattennätverk som sträcker sig runtom i Åboregionen.
Den ligger på och under Virttaankangasåsen. Hit, till de 19 bassängerna på ett 2,4 hektar stort område, kommer förbehandlat vatten från Kumo älv.
Vattnet strömmar i genomsnitt i tre månader inuti åsen. Jordmånen i Virttaankangas rengör vattnet och reglerar dess pH-värde samt hårdhet till en optimal nivå, på helt naturlig väg.
Sedan pumpas vattnet upp med grundvattenpumpar till en färskvattenreservoar. Därifrån börjar den 60 kilometer långa färden till Åbo.
Varje dag produceras över 62 miljoner liter vatten i Virttaankangas. Det är tillräckligt med hushållsvatten för 300 000 personer.
I Åbo styrs vattnet till bergreservoaren i Starrbacka, sedan vidare till Hallis och till sist till något av de fyra vattentornen i Universitetsbacken, Luolavuori, Parolaparken eller Johannehöjden.
Därefter strömmar vattnet mot invånarnas kranar, badkar och duschar, med mera.
När har Åbo stads reningsverk i Kakola släppt ut orenat ”skitit” vatten i havet?
Mig veterligen har det varit fråga om några privata husbolag för några år sedan.
Det är ju väldigt fint att man satsat på bra o miljövänligt dricksvatten.
Kanske man nu också då här i Åbo regionen kunde satsa på reningsverken som släpper ut detta använda fina prisbelönta vattnet,för de är väldigt skitit åtminstone när det titt som tätt hamnar ut i våra vattendrag helt obehandlat.