Förflytta dig till innehållet

Undersökning: Majoriteten tror vetenskapen får större betydelse efter coronakrisen

Linnea de la Chapelle/SPT

Linnea de la Chapelle/SPT

Hela 40 procent uppger att de har högt förtroende för republikens president Sauli Niinistö. Det framkommer i Sitras färska undersökning. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT


Drygt 60 procent av finländarna tror att vetenskapens och expertisens betydelse kommer att öka efter coronakrisen. Det framkommer i en färsk undersökning som utförts av Sitra.
— Resultaten berättar att många finländare bedömer att coronakrisen kommer att ha långvariga samhälleliga effekter. Resultaten visar också att folk önskar att de beslut som påverkar deras framtid ska grunda sig på forskning, säger Antti Kivelä, direktör för Sitras tema Förnyelseförmåga, i ett pressmeddelande.
Nästan 55 procent tror också att spänningarna och konflikterna mellan samhällsgrupperna i ekonomiska och sociala frågor kommer att öka.
Cirka 40 procent av de svarande tror dessutom att övervakningen av medborgarna kommer öka efter krisens slut.

Förtroende för presidenten

Undersökningen redde även ut människors förtroende för olika samhälleliga institutioner. Förtroendet för presidenten har växt sig ännu starkare under coronavåren. Hela 40 procent uppger sig ha mycket högt förtroende för presidenten.
För regeringsinstitutionen har 13 procent mycket högt förtroende och 47 procent av finländarna ganska högt förtroende. Motsvarande siffror 2017 var 5 och 30 procent.
Endast 3 procent uppger att de har hög tillit till partierna. Nästan 50 procent uppger att de inte har en vidare hög tillit.

Ingen politisk vilja

Undersökningen visar att ungefär 30 procent av de svarande tror att coronaviruset kan leda till att folk börjar donera pengar i större utsträckning.
Inte ens 20 procent tror att viljan att delta i politisk verksamhet kommer öka som följd av coronakrisen.
Enkätundersökningen genomfördes av TNS Kantar. I undersökningen deltog 3 832 finländare i åldern 15–85 år. Den genomfördes under perioden 29 april till 8 maj.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter