Underjorden blir stort värmebatteri – parkeringshallen värms upp med solenergi som lagras i 1,2 miljoner kubikmeter lera


Nikolas Salomaa vd i företaget nollaE demonstrerar solvärmesystemet som ska värma upp parkeringshallen under Salutorget. Foto: J-O Edberg
Solvärmesystemet som ska värma upp parkeringshallen under Salutorget i Åbo är en innovativ lösning som utnyttjar både torgets yta och leran under torget för att värma upp parkeringshallen.
– Energilösningen är klimatsmart och kostnadseffektiv, säger Nikolas Salomaa, vd i Åboföretaget nollaE som utvecklat tekniken.
– Den är också enkel. Systemet fungerar med cirkulationspumpar, rör och vatten, säger Salomaa.
Under sommaren samlar energisystemet värmeenergi från solen som värmer upp torgets yta genom rörsystem som installeras under kullerstensbeläggningen.
– Det behövs inga solfångare eller solceller, det skulle bli mycket dyrt. Hela ytan på torget fungerar som solfångare och värmer vattnet i rörsystemet. Det gör systemet mycket kostnadseffektivt.
Med hjälp av energipålar som innehåller rör där det uppvärmda vattnet cirkulerar lagras energin till 50 meters djup i lerjorden under torget.
Värmeenergin som lagrats i lerjorden täcker uppvärmningsbehovet för den underjordiska parkeringshallen och håller torgområdet ovanpå hallen is- och snöfri om vintrarna.
Systemet värmer också upp affärslokalerna som planeras under gatorna intill torget.
– Värmen från torgytan återvinns och pumpas ner via energipålarna till bottenleran som utnyttjas som energikälla.
Den producerade värmen ersätter köpt el som annars skulle behövas för att värma upp parkeringshallen och torget ovanpå med värmepumpar.
– Systemet är klimatsmart. Man sparar 950 000 ton i koldioxidutsläpp om året jämfört med om man använder fjärrvärme som energikälla, säger Salomaa, som grundat företaget nollaE.
100-tal energiprojekt på gång
S:t Karinsbon Salomaa som har rötter i Stockholm har studerat vid Handelshögskolan vid Åbo Akademi och vid Hanken i Helsingfors därifrån han har en ekonomie magisters-examen.
Företaget är ett konsultföretag som är specialiserat på energieffektivitet där fokus ligger på optimering av investerat kapital i fråga om energilösningar.
Företaget har för tillfället ett 100-tal energiprojekt på gång.
Bland dem finns parkeringsanläggningen som byggs under Salutorget i Åbo.

Grävmaskinerna arbetar redan för fullt med jordschaktningen inför parkeringshallbygget under Salutorget. Foto: J-O Edberg
Enligt Salomaa är energisystemet som parkeringsanläggningen utrustas med unikt till sin omfattning när det storleken och kapacitet.
– Liknande system används i byggnader bland annat i Kanada och i Sverige. Men det här är första gången som energisystemet används för att värma upp en parkeringsanläggning samt en torgyta. Det är till kapaciteten det största som någonsin utvecklats, säger Salomaa.
2000 pålar och 1,2 miljoner kubikmeter lera
2000 pålar går åt till att påla Salutorget, deras längd varierar från 20 till 70 meter. Totalt handlar det om 22 kilometer pålar som slås ner i leran och används till energilagring.
Av de 2000 pålarna är 500 så kallade energipålar som innehåller rör där det uppvärmda vattnet cirkulerar.
– Leran där värmen lagras fungerar som ett energibatteri. Det handlar om 1,2 miljoner kubikmeter lera som fylls med värme som kan tas tillvara.
Till volymen motsvarar hela systemet inklusive parkeringshuset sex sjuvåningshus.
Den värmeenergi som lagras i värmelagret under sommaren uppgår till 11,2 gigawattimmar.
– Energisystemets kapacitet är mycket stor. Motsvarande system som används i Kanada värmer en by med 56 egnahemshus. Systemet som installeras i torgparkeringen räcker till för att värma 560 hus, säger Salomaa.
LÄS OCKSÅ:
Parkeringshallen ska stå klar 2020 – i vår startar pålningen
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.