Förflytta dig till innehållet

Under rivningshot i över 20 år – Dynamo och hörnhuset förfaller i en tillvaro i limbo

Förfall. – Det har ofta gått till så att ägaren låtit bli att renovera tills husen blivit i så dåligt skick att de får rivas, säger historikern Rauno Lahtinen som skrivt flera böcker om hus som rivits i Åbo. Det mest speciella med hörnhuset är att de fortfarande står kvar, konstaterar han. Foto: Emma Strömberg


– De första husen började byggas genast efter Åbo brand år 1827. Men det nuvarande utseendet är från 1920-talat då byggnaden gjordes om till affärslokaler.
Historikern Rauno Lahtinen står i korsningen mellan Slottsgatan och Köpmansgatan och berättar om hörnhuset i trä på den så kallade Österbladska tomten.
Namnet kommer från Österblads järnaffär som fanns i trähuset under 1800-talet ända till början av 1900-talet då Wiklund köpte upp Julius Österblads affär.
 

”Enda exceptionella är att det inte rivits”

Lahtinen påpekar att det här är ett typiskt gammalt trähus från efter Åbo brand. I början av 1900-talet gjordes många hus i Åbo centrum om till butikslokaler och genomgick en liknande förändring som hörnhuset på Österbladska tomten.
– Det enda som är exceptionellt med det här huset är att det ännu står kvar. Det skulle vara väldigt synd om det rivs, konstaterar Lahtinen.

Rauno Lahtinen
Docent i kulturhistoria vid Åbo universitet.
Arbetar på sin femte bok i serien om hus som rivits i Åbo (”Turun puretut talot”).
Har också skrivit flera andra böcker om gamla hus i Åbo.

Fastighetsägaren vill riva husen på Österbladska tomten och bygga nya höghus där. Tomten ägs av fastighetsbolaget OY J. Österblad Ab med TS-koncernen som huvudägare. Förutom hörnhuset hör också trähuset på Slottsgatan där nattklubben Dynamo håller till och ett gammalt stenhus på Köpmansgatan till samma tomt.

Trähuset där nattklubben Dynamo finns står mittemot huvudbiblioteket. Foto: Emma Strömberg


Lahtinen berättar att det redan på 1920-talet fanns planer på att riva hörnhuset och bygga ett nytt större stenhus där.
 

Rivningsplaner i över 20 år

I augusti förra året aktualiserades trähusens öde när frågan var uppe i stadsmiljönämnden. Många Åbobor hann redan reagera och protestera mot att trähusen med ett rikt kultur- och nattliv skulle rivas. Innan frågan togs upp i nämnden hade Åbo stad och TS-koncernen fört långa förhandlingar om tomtens framtid.
I hörnhuset finns bland annat baren och kulturrummet Bar Ö, baren El Gringo och i stenhuset på Köpmansgatan finns Kameraboden och bokaffären Sammakko. Kameraboden har funnits där sedan 1937.
Men det är långtifrån första gången som husen på Österbladska tomten är rivningshotade. Ägaren har i över 20 år velat riva husen och bygga nytt.
– Det är säkert därför husen inte har hållits i så bra skick, för att tanken hela tiden varit att de rivs i något skede, konstaterar Lahtinen.
 

Husen förfaller

Husens skick var också en faktor när stadsmiljönämnden behandlade husens framtid. Nämnden beslöt att husen borde bevaras om de inte är i för dåligt skick. De beslöt att fastighetsägarens utredning om hur tomten kunde utvecklas bör innehålla flera alternativ som utgår från att de gamla husen bevaras.
Lahtinen, som för tillfället arbetar med sin femte bok om hus som rivits i Åbo, konstaterar att det är vanligt att ägaren har låtit huset förfalla så mycket att man motiverar rivningen med att det inte längre är vettigt att renovera.
– Men inte är det ett skäl för att riva, fast det ofta används, säger Lahtinen.
Han påminner om att ägaren har en skyldighet att hålla husen i skick och inte låta dem förfalla.

Österbladska tomten
Fastighetsägare är OY J. Österblad Ab vars huvudägare är TS-koncernen som äger Turun Sanomat.
På tomten i hörnet mellan Köpmansgatan och Slottsgatan finns tre hus:
Ett hörnhus i trä från efter Åbo brand år 1827, stenhuset från år 1885 på Köpmansgatan bredvid hörnhuset och ett trähus där nattklubben Dynamo finns på Slottsgatan.
På innergården finns en stor parkeringsplats.
Ägaren vill riva de gamla husen och bygga nytt både vid gatan och på innergården. Hotell, bostäder och affärslokaler har nämnts.
Ett alternativ har också varit att bevara de gamla husen och bygga nytt på innergården.

I ÅU från juli 2004 fanns artikeln ”Träfasaden fortsätter förfalla” där det stod att staden uppmanat ägaren att renovera husen på Österbladska tomten. Ett år senare målades fasaderna, men till Turun Sanomat sade ägaren då att det inte blir mer än så eftersom de fortfarande vill riva byggnaden.
 

Fastighetsägaren är tyst om kommande planer

På 90-talet fanns långtgående planer på att riva de gamla husen när huvudbibliotekets tillbyggnad planerades till tomten. Men istället byggdes biblioteket mittemot de rivningshotade husen, som fick stå kvar den här gången.
Innan Österbladska tomten behandlades i stadsmiljönämnden förra året hade TS-koncernen och Åbo stad fört långa förhandlingar om hur tomten borde utvecklas.
Men efter nämndmötet har staden inte hört någonting från ägarna. Staden måste vänta på utredningen som ägaren ska utföra innan man kan gå vidare med att ändra detaljplanen för området.
Förra hösten sade stadsplaneringsarkitekt Katja Tyni-Kylliö till ÅU att utkastet till ny detaljplan kunde vara klart i vår. Men eftersom staden inte har hört något från ägaren är processen på samma punkt som för knappt ett år sedan.
– Vi har inte hört något gällande om en utredning alls är på gång eller inte, säger Tyni-Kylliö.
Fastighetsägarna vill inte ge några kommentarer alls gällande Österbladska tomten och deras planer för dess framtid.

Innergård. – Det ser ut som i Baltikum, kommenterar Rauno Lahtinen som inte kunnat föreställa sig att hörnhusets baksida var i så här dåligt skick. Foto: Emma Strömberg.


På innergården finns för tillfället en stor parkeringsplats. Ett alternativ som förts fram är att bevara de gamla husen och bygga nytt på den nuvarande parkeringsplatsen. Foto: Emma Strömberg

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter