Ulla Achrén går i pension från ÅA – men fortsätter i politiken

Akademin, politiken och personen – de var de planerade underrubrikerna för intervjun med den blivande pensionären Ulla Achrén, förvaltningsdirektör vid Åbo Akademi sedan år 2010.
Mycket snart inser jag att det inte går att avhandla akademikarriären separat från den politiska, eller att beskriva privatpersonen Ulla Achrén var för sig.
Allt flyter samman och bildar ett energiknippe som har korsat många gränser och sprängt glastak. I politiken i Åbo, vid akademin, också i Svenska Folkpartiet där hon var den första kvinnliga partisekreteraren.
– Tiderna har till all lycka förändrats men under mina år har man ofta stirrat på könet, i alla sammanhang.
Det har inte Achrén själv gjort. Hon verkar inte ge sig tid att fastna i låsta positioner, hon vill utveckla, förändra, förbättra.
Grundandet av Villa Solaris förde in henne i politiken
Det här ledde i början av 1980-talet till att hon engagerade sig politiskt. Bakgrunden står att söka i något som liknar dagens Åbo, det var brist på svenskspråkiga daghemsplatser.
– Vi fick ingen plats för Alexandra, och det fanns andra akademianställda som var i samma situation. Det ledde till att vi grundade daghemmet Villa Solaris och Understödsföreningen för ett privat svenskspråkigt daghem i Åbo rf. Enkelt var det inte, men vi skapade en grund för det som fungerar ännu i dag.
– Det var i den vevan någon fick upp ögonen för mig och bad mig komma med i politiken.
Åbo fullmäktige i 20 år, styrelsemedlem i 10
Ekonomen Ulla Achrén har gått bra hem hos Åboväljarna. Hon har omkring 20 år i fullmäktige och 10 styrelseår bakom sig som representant för SFP.
Nu är hon vice ordförande i fullmäktige och var nyligen uppställd som partiets borgmästarkandidat, ett val hon förlorade med två röster.
– Ett val är ett val, det accepterar jag. Det blir en annorlunda kampanj än om jag hade kandiderat till borgmästare, men jag vill absolut föra en synlig kampanj, bli vice borgmästare.
Hon talar om vårens kommunalval, och en annorlunda valkampanj – en i pandemins tidevarv.
Sirkkala skola och svenska hälsovården engagerar just nu
Ulla Achrén säger att hon för tillfället lobbar och jobbar framförallt för två frågor, Sirkkala skola är den ena, ett välfärdscentrum för svensk- och tvåspråkig vård och välfärd den andra.
– Idén är hur gammal som helst, att samla olika vårdformer kring Åbolands Sjukhus, som numera hör till ÅUCS. Men nu finns andra förutsättningar än tidigare, och det är viktigt att det här jobbet görs just nu, innan vårdreformen träder i kraft.
Sirkkala skolas lokaliteter har varit en långkörare i Åbopolitiken i decennier. Också nu hör skolans temporära flytt- – under byggskedet — från Sirkkalagatan till Kärsämäki till sådant som engagerar många Åbobor.
Pandemin som kommer att påverka vårens val påverkat mycket på jobbet också, under det som blir Achréns sista år som ÅA-anställd.
Kan också sakna FÄ-huset
Vi träffas i Humanisticum där förvaltningsämbetet finns sedan december 2019. Förvaltningsdirektörens rum ligger på andra våningen med fönster mot ån. Miljön är vacker både inne och ute.
– Rummet är fint och möblerna passade så bra in att de fick flytta med från förra adressen. Ändå saknar jag stämningen från FÄ-huset, där skratt och sorl förenade oss kring allt från födelsedagar till lucia.
Men allt har inte alls varit lekande lätt. År 2015 låg akademin i samarbetsförhandlingar och Achrén betonar att sådana tider är tunga för alla, också för den arbetsgemenskap som blir kvar. Jobb skulle också omfördelas då 90 personer miste jobbet.
Sorg och en positiv nej-sägare
Ett par år senare gick en nära arbetskamrat bort i en sjukdomsattack, och den sorgen är också ett tungt minne. Omvärlden är van att beskriva Ulla Achrén som driftig och positiv, men det senaste året misstänker hon att hon också har kallats en nej-sägare. Förklaringen stavas corona.
– Jag är den första att betona hur viktigt det är att studerande samlas och har roligt, men nu har jag sagt nej många gånger.
Redan som aktiv i Merkantila Klubben på 1970-talet uppskattade studerande Ulla Björk akademiska traditioner.
– Jag älskar de akademiska traditionerna. Medan jag jobbade med PR och kommunikation blev det att arrangera många promotioner, säger Achrén och berättar om en italienare som skulle promoveras men inte hade någon frack.
De glada minnena och historierna är många.
– Jag misstänker att jag min fascination för traditioner började hemifrån, där pappa arrangerade middagar och jag serverade och hjälpte till.
Bor i parhus med barn och barnbarn
Det hemmet fanns i Borgå men efter flytten till Åbo för studier har hon och Juha Achrén aldrig flyttat bort. För fem år sedan flyttade de från stadskärnan till hemmet de lät bygga på Prästholmen i Hirvensalo. Familjesamvaron är stark:
– Äldsta sonen Felix med familj bor fyra meter ifrån oss, i samma hus egentligen. Äldsta dottern Alexandra med familj bor kanske åtta meter från oss.
Det här betyder att fyra av de sex barnbarnen också finns i Åbo, de två övriga bor i Lahtis. Någon heltidsfarmor eller -mormor blir Ulla inte.
– Det är härligt att vi trivs så bra ihop alla, också barnen inbördes har tät
kontakt. Men att min tid också upptas av många slags spring och möten, det vet alla. Därför har jag försökt se positivt också på pandemitiden, den ger mig en mjuklandning i en annorlunda livsstil.

Ulla Achrén
Född 1953 i Sippola, nära Kouvola. Familjen flyttade till Borgå när Ulla Björk var 12.
Gift med Juha Achrén från Uleåborg. De träffades som studerande vid akademin.
Har fyra barn och sex barnbarn. Av barnen, Alexandra född 1981, Felix 1986, Ludde 1988 och Cecilia 1990, bor tre i Åbo.
Felix med sin familj bor i samma parhus i Hirvensalo som föräldrarna, Alexandras familj är närmaste granne.
Ekonomie magister från Handelshögskolan vid ÅA, var mycket aktiv i Merkantila Klubben som studerande.
Första jobbet var som studiesekreterare vid HHÅA, några år på reklambyrå men från 1984 till 2005 poster inom ekonomi, administration, kommunikation vid ÅA.
Partisekreterare för Svenska Folkpartiet 2005–2010. Förvaltningsdirektör för ÅA 2010-2020. Går i pension kring jul.
Ledamot i Åbo stadsfullmäktige, SFP, 1985–1992, 1997–2009, 2017– .
Stadsstyrelseledamot i Åbo i 10 år, vice ordförande i nuvarande fullmäktige ger närvaro- och yttranderätt i stadsstyrelsen.
Många förtroendeuppdrag, både på nationell och nordisk nivå. Värderar högt att hon är den enda utlänningen som är styrelsemedlem för konsortiet för Uppsala universitet, i fjol omvald för följande period.
Övriga styrelseuppdrag: Åbo Energi Ab 2009–, Styrelsen för Förlags Ab Sydvästkusten 2013–, Sigrid Juselius stiftelse 2012 –(suppleant), Finlands Vita Ros och Finlands Lejons Ordenskapitel 2017–.
Politiken är ett stort fritidsintresse, andra är trädgårdsskötsel och tennis.
Trädgården i Bendby i Korpo fick en extra skjuts i år, då distansjobb gjordes därifrån från mars till september.
Efterträdaren på ÅA blir inte förvaltningsdirektör, utan en direktörstjänst för universitetsservice har varit ledigförklarad. Den är inte ännu besatt.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.