Ukrainskt museum vill ställa ut åländsk gevärsskulptur

Låt oss få det åländska Ukrainageväret och ställa ut det i vårt museum: det är innebörden i ett brev från generaldirektören för riksmuseet för Ukrainas historia under andra världskriget till Ålands utbildnings- och kulturminister Annika Hambrudd (C).
Det handlar alltså om den skulptur i form av ett gevär med knut på pipan och en solros som växer ut mynningen som de åländska Ukrainademonstranterna placerade i Esplanaden utanför Rysslands konsulat hösten 2022.
Skulpturen var gjord av Olivia Sarling, och geväret tillhör Uffe Grüssner. Tio dagar efter att Ukrainagruppen ställt skulpturen på plats avlägsnades den av polisen, som inledde ett ärende om misstänkt skjutvapenbrott.
Brevet från Yurii Savchuk, generaldirektör för ”National Museum of the History of Ukraine in The Second World War”, är daterat i tisdags. Han uppmanar Annika Hambrudd att förhindra att gevärsskulpturen förstörs.
”Vi hoppas och tror att också ni har lagar om bevarande av historiskt och kulturellt värdefulla föremål”, skriver Yurii Savchuk i brevet, och fortsätter:
”Med detta brev vill vi uttrycka vår önskan om att förhindra att vapnet förstörs och anhålla om er regerings vänliga bistånd i att överföra föremålet till vårt museum i Kiev.”
Enligt brevet så skulle gevärsskulpturen både spegla 1900-talets komplexa historiska skeenden liksom även parallellerna mellan Finlands medborgares uppslutning kring sitt lands självständighet och det ukrainska folkets kamp för självständighet under samma tidsepok.
”Utöver Finlands övergripande stöd till Ukraina under den ryska invasionen, liksom även den solidaritet från Finlands folk som vi känner i denna svåra tid, så vore överföringen av geväret till vårt museum till ovärderlig hjälp för vår institution. Vi hoppas på ett positivt mottagande av vår anhållan”, skriver Yurii Savchuk avslutningsvis.
”Berörande”
– Det är berörande att läsa det här brevet, säger Annika Hambrudd till Nya Åland.
Hon fortsätter:
– De ser det här föremålet som en symbol för demokrati, och de känner till att geväret användes under vinterkriget mot Sovjet, då Finland kämpade för det som Ukraina kämpar för i dag. Men geväret är ju beslagtaget av polisen, och vi måste vänta på tingsrättens dom. Och framför allt är det Uffes föremål, inte landskapets. Han sa ju i tingsrätten att han helst av allt vill att vapnet deaktiveras på ett sådant sätt att det kan ställas ut igen som en fredssymbol.
Nya Åland berättade förra veckan om rättegången mot Uffe Grüssner i Ålands tingsrätt. Uffe Grüssner medgav att han transporterat och förvarat vapnet som det står beskrivet i stämningsansökan och att han är villig att betala eventuella dagsböter samt brottsofferavgift och bevisningskostnader om han blir fälld. Han motsatte sig dock att vapnet skulle förverkas till staten, utan begärde att det ska deaktiveras och att Ukrainagruppen får tillbaka verket.
– Det är en markering för freden och mot kriget, sa Uffe Grüssner i tingsrätten, i närvaro av flera andra från Ukrainagruppen.
Domen faller den 6 mars.
Aktuell utställning i armémuseum i Stockholm
- ”National Museum of the History of Ukraine in The Second World War” har enligt Yurii Savchuks brev ända sedan Rysslands invasion dokumenterat och skildrat krigets realiteter. Museet har samlat in över 12 000 föremål, liksom även muntliga vittnesmål, fotografier och videofilmer. Det insamlade materialet har bildat grund för utställningar som museet anordnat i Ukraina och i utlandet.
- En sådan utställning är den som nyligen öppnades i Armémuseum i Stockholm: ”Korsvägar: Sverige – Ukraina genom 1 000 år”, med föremål ända från vikingatiden fram till idag. Den är ett samarbete mellan Armémuseum/Statens försvarshistoriska museer, Riksarkivet och ”National Museum of the History of Ukraine in the Second World War”. Utställningen pågår till den 6 februari nästa år.
Susanna Skogberg
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.