Ukrainare från Pargas startade klockan 4 i morse för att få plats i kön till Reso polisstation – ”här är vilda västern”

Köerna till utlänningspolisen i Reso som tar emot asylansökningar och ansökningar om tillfälligt skydd har varit långa och många ukrainare har varit tvungna att återvända med oförrättat ärende.
När ÅU besökte stationen i går morse köade närmare 100 personer ute i den råkalla morgonluften.
Efter reportaget har vi kontaktats av frivilligarbetare som har hjälpt ukrainarna att ta sig till Reso.
En av dem är Daniel Lindström i Pargas. På måndagen startade han klockan 7 på morgonen med en grupp ukrainare. Det visade sig att de var för sent ute.
– Vi köade ute i kylan i fyra timmar, men ingen hann in.
I dag (onsdag) var de ännu tidigare ute och åkte iväg klockan 4. ÅU når honom sex timmar senare för att fråga hur läget är.
– När vi kom klockan 4.40 var här redan folk som köade. Här är fullkomlig vilda västern. Män tränger sig förbi i kön och här är ingen kontroll. Jag är förbannad på myndigheterna som sköter det så här dåligt.

En liten förbättring är på gång. Reso stad samarbetar med Röda Korset och församlingen och alla gör sitt bästa för att flyktingarna ska ha det så bra som möjligt, säger stadsdirektör Eero Vainio.
– Det finns en tom lokal bredvid polisstationen som vi möblerar och öppnar som väntrum. Vi ska också dela ut mellanmål och varm saft till dem som köar och placera ut bänkar. Om toaletterna i väntrummet inte räcker till kan det bli aktuellt med baja major utomhus.
Ett problem som uppstår då väntetiderna är så långa är att ukrainarna inte registreras i systemet och därmed inte heller får tillgång till social- och hälsovårdstjänster och de får inte heller arbetstillstånd, säger Sebastian Henriksson som inkvarterar en mamma och två barn i hemmet i Pargas.
– Jag har varit i kontakt med lokala bönder som har erbjudit dem jobb bara de får papperen i skick. De vill själva stå för sitt uppehälle och helst jobba bara det skulle vara möjligt.
Vi lyckas trots det behandla cirka 200 ansökningar per dag.
Matti Airaksinen kriminalkommissarie
På Polisen säger kriminalkommissarie Matti Airaksinen vid utlänningspolisen att man gör allt man kan för att hjälpa. Man prioriterar kvinnor och småbarn men man måste förstå att både personalresurserna och utrymmena är begränsade. Dessutom behövs tolkhjälp och biometrisk apparatur för att ta fingeravtryck.
– Det kommer så mycket människor att i något skede kommer gränsen emot. Men vi försöker ordna med ett litet väntrum för dem som är i akut behov av en snabb behandling och som inte kan komma tillbaka nästa dag.
– Vi ska också komma ihåg att vi på ett par dagar har tagit emot lika många ansökningar som under hela fjolåret och vi lyckas trots det behandla cirka 200 ansökningar per dag. Dessutom har vi andra lagstadgade uppgifter som vi måste sköta.
Airaksinen säger också att arbetet inte tar slut då dörrarna stänger klockan 16.
– Vi sköter kundkontakterna under öppethållningstiderna men pappersarbetet fortsätter tills kvällen. Vi jobbar så effektivt som det bara är möjligt och försöker hela tiden öka på kapaciteten.
Polisen ordnar också emot ansökningar på polisstationen i Björneborg. Där finns en buss som flyktingarna kan vänta i.
Artikeln uppdaterad 16.3 klockan 15.30 med uppgiften att man också tar emot ansökningar i Björneborg.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.