Förflytta dig till innehållet

UFF donerar gammal sjukhusutrustning till utvecklingsländer – snart också från Egentliga Finland

Linn Schönberg
Sjukhusapparatur på ÅUCS
Sjukhusen kan donera till exempel defibrillatorer eller EKG-apparater. Apparaterna på bilden kommer inte att doneras utan de är under reparation.

Secondhandföretaget UFF har börjat samla ihop sjukhusapparatur som inte längre används på sjukhusen i Finland, men som fortfarande är i skick för att användas på andra ställen. Utrustningen doneras till utvecklingsländer för att främja deras sjukvård.

I Egentliga Finland har man ännu inte kommit i gång med insamlingen, men UFF och välfärdsområdet Varha förhandlar.

– Det verkar som ett bra samarbete och det vore väldigt bra om vi kunde återanvända apparaturen. Såklart återvinner vi det som nu blir skrot på ett ansvarsfullt sätt, men att återanvända är alltid bättre, säger Janne Ollikainen, chef för Varhas medicinteknik.

Linn Schönberg
Sjukhusen har inte möjlighet att förvara oanvändbar utrustning, men det har UFF. När UFF:s förråd blir tillräckligt fulla kan apparaterna fraktas i väg.

Strikta regler

Just nu donerar Varha knappt något alls eftersom lagstiftningen för apparaturen är strikt. Det finns olika aktörer när det gäller medicintekniken; apparaternas tillverkare, återförsäljare och professionella användare. Varha hör till den sistnämnda.

– Alla aktörer har sitt eget ansvar och agerar enligt det. Om vi som professionella användare donerar apparatur blir vi återförsäljare, vilket vi inte har möjlighet att vara. UFF har sagt att de kan frigöra oss från det ansvaret vilket möjliggör donationer.

En orsak till att lagarna är strikta är att man måste säkerställa att apparaterna fortfarande fungerar för att de ska få skickas vidare. Det har hänt att man har skickat trasiga apparater utomlands som sedan blivit skrot vilket inte får hända.

Kan donera vad som helst

Till UFF kan sjukhusen skänka i princip vilken slags utrustning som helst, allt från sjukhussängar och rullstolar till blodtrycksmätare och ultraljudsapparater. Kraven är att det inte längre är lönsamt att reparera apparaterna eller att de har uppnått en ålder då de inte längre kan användas.

Defibrillator på ÅUCSLinn Schönberg
Defibrillatorer används vid hjärtstopp och ger hjärtat en elektrisk strömstöt för att få det att starta igen.

Målet är delvis att utrustningen ska kunna användas på patienter i utvecklingsländernas sjukhus, men Ollikainen har andra idéer också.

– Man kan också skänka apparater till läroanstalter så att studerande som studerar medicinteknik kan använda dem för att lära sig. Också hälsovårdsstuderande kan lära sig genom att använda riktiga apparater, då blir inlärningen mer konkret. Då används inte apparaterna på riktiga patienter.

Även om Varha införskaffar tusentals nya apparater varje år är det inte lika många som tas ur bruk. Största delen av de gamla apparaterna blir skrot, vilket betyder att det inte blir många kvar som kan doneras. Enligt Ollikainen handlar det knappt om tiotal.

När Egentliga Finlands sjukhus kan börja donera apparatur kan han inte säga. Apparaterna ägs av sjukhusavdelningarna så i slutändan är det upp till dem att avgöra vilka apparater som doneras.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter