Tystnad, färgterapi, ö-luffande och vackra byar lockbeten för turister i skärgården – både Kimitoön och Pargas platsar i nya virtuella rutter

Främst är det under sommarsäsongen som turisterna besöker sydvästkusten och skärgården, men nu vill Kimitoön, Pargas, Salo och Forststyrelsen locka besökare även under de svalare årstiderna, alltså från höst till vår. Gott om utrymme, lugn och ro i skärgården, i byarna längs kusten och i nationalparkerna finns det då.
– Vi vill förena hela det här området och föra fram hållbar turism, säger Päivi Pälvimäki från Forststyrelsen.
Hon är planerare för projektet Coastal Bootcamp – ett utvecklingsprojekt för turismnäringen i Sydvästra Finlands kustområde.
Inom ramen för projektet har fem nya temarutter och en virtuell guide till dem utvecklats. Rutterna är ”Finn lugnet under stjärnhimlen”, ”Unika byar längs sydvästkusten”, ”Ö-luffa i Skärgårdshavet”, ”Havsörnarnas rutt” och en rutt för färgterapi.
Förstås går det också bra att plocka ut bara vissa destinationer längs rutterna.

– Det här började vi planera redan innan coronan, säger Sanna-Mari Kunttu, som är involverad i projektet för Kimitoöns del.
Men i kombination med det ökade intresset för området och naturen som uppstått i och med pandemin passar lanseringspunkten fint.
Lättillgängligt guidepaket
I den trespråkiga virtuella guiden finns faktapaket med info, kartor, länkar och beskrivningar hur man kommer till destinationerna längs rutterna. Dessutom har man satsat på fina stämningsfulla bilder och videosnuttar.
Ingen applikation behövs för att komma åt rutterna.
Lugn och tystnad exklusivt för stadsbor
– Tystnaden når man bäst då det är mörkt eller skymning, utan ljusföroreningar. Vintern är den bästa tidpunkten, men vår och höst går också bra. Tystnad betyder inte att det är helt tyst, utan man kan höra till exempel löven, vinden och havet, förklarar Sanna-Mari Kunttu.
– Den här rutten kan lämpa sig som minisemester för par, eller som en exklusiv upplevelse för stadsbor, fortsätter hon.
De Kimitoödestinationer som tagits med i denna rutt är Senatsberget i Dalsbruk, Vänö och Örö. För Pargas del är det Jurmo, Brännskär, Nagu, Korpo och Houtskär som passar denna rutt.
Idylliska byar och vackra öar
I den rutt som tar besökaren till unika byar presenteras åtta sådana: Tykö, Mathildedal, Dalsbruk, Högsåra, Hitis/Rosala, Iniö, Aspö och Utö.
Känner man för att ö-luffa bjuder det 1 000-tals öarna i Pargas och Kimitoön på fina möjligheter.

– Det finns tio rutter med förbindelsebåtstrafik året om. Det här är ett äventyrligt sätt att uppleva skärgården, säger Lena Nykänen, från Coastal Bootcamp i Pargas.
I fokus för den här rutten är M/S Baldur som går från Pärnäs till Berghamn, Nötö, Aspö, Jurmo och Utö.
Men ö-luffa kan man också göra på Kimitoön, till exempel från Kasnäs till Örö och Bengtskär eller från Dalsbruk till Vänö.
Färgterapi med ruska
– Höstens färgprakt här hos oss är undervärderad och kan nog bra tävla med den i Lappland, fast den här infaller lite senare, säger Kunttu i sin presentation av färgterapirutten.
Här lyfts 14 ställen fram, bland annat Kimito, kyrkorna i Västanfjärd, Söderlångvik, Nagu, Berghamn och Houtskär. Rutten startar i Salos parker och vid Salo å.
Örnens landskap runt Kimitoön
På Havsörnarnas rutt är det Kimitoön som är i fokus, de facto går rutten runt hela ön och är 155 kilometer lång. Här är det på vattnet man tar sig fram, med båt, kajak, eller varför inte på SUP-bräde.

Havsörnen är Skärgårdshavets nationalparks symboldjur – under rutten besöker man örnens landskap.
De virtuella temarutterna lanserades i dag. Dem kommer man åt till exempel via Kimitoöns turismportal .
Filmsnuttar som ger en känsla av vad de olika rutterna går ut på hittar du här:
– Jag hoppas att företagarna tar till sig rutterna och utvecklar produktpaket i anslutning till dem, säger Päivi Pälvimäki.
Från projektets sida är det här inte en kommersiell satsning, men tanken är förstås att företagarna i området kan dra nytta av rutterna, och få kunder året om som vill stanna lite längre för att använda sig av service.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.