Tysta fyrverkeripjäser trendar inför nyår – räddningsverket kollar att raketförsäljarna har tillstånden i skick

Med endast tre dagar kvar till nyårsafton är det bråda tider för ledande brandinspektör Kari Kummunsalo på Egentliga Finlands räddningsverk.
Tillsammans med sina kollegor övervakar han raketförsäljningen i 90 affärer och stormarknader i Egentliga Finland.
— Antalet minskar för varje år. En orsak är att föreningarna inte tjänar så mycket pengar på försäljningen, en annan kan vara att försäljarna inte vill göra allt pappersarbete som krävs då försäljningstillståndet ska förnyas vart tionde år, säger Kummunsalo.

I går besökte han Prisma i Österås och en K-affär i Nummisbacken. Efter tolv år som brandinspektör går jobbet på rutin och han vet vad han ska göra.
Först kollar han att försäljaren har alla tillstånd i skick och att raketerna är CE-märkta och förvaras på ett säkert ställe inne i butiken. Om de lagras utomhus i en container ska den vara låst och stå minst tio meter från närmaste byggnad.
Utomhus får det finnas högst 500 kilo krut i raketerna, inomhus går gränsen vid 50 kilo. Det måste finnas en ansvarsperson som är godkänd av Säkerhets- och kemikalieverket Tukes och som har fått utbildning i hur man hanterar fyrverkeripjäser. Dessutom ska det finnas en brandsläckare på försäljningsstället.
– Det är mycket sällan vi har något att anmärka på och för det mesta sköter sig försäljarna. Om vi hittar några brister brukar det räcka med att be försäljaren rätta till felen och be hen skicka bildbevis på att det är gjort.
– Ibland gör vi ett nytt besök, men under min tid som inspektör har det aldrig hänt att vi skulle ha stoppat försäljningen.

Här går han igenom tillstånden med ansvariga försäljaren Harri Rantala i Österås Prisma.
I Prisma är det stillsamt vid raketdisken och Kummunsalo kan i lugn och ro göra sitt jobb.
Tillsammans med försäljarna Henri Kiviniemi och Harri Rantala tittar han i skåpen och går igenom blanketterna och papperen som visar att försäljningstillståndet har godkänts av myndigheterna.

Allt ser bra ut och på disken ligger också skyddsglasögon som är obligatoriska för den som avfyrar raketerna.
För Kiviniemi är det tionde året som han säljer raketer, han tycker inte att fyrverkeripjäserna är ett miljöproblem eller att de är speciellt farliga.
– Om man hanterar dem på fel sätt kan det förstås hända olyckor, men om man följer reglerna och instruktionerna är riskerna minimala. Fyrverkerierna ger glädje en gång om året och jag tror inte att de förorsakar så mycket skadliga utsläpp, men jag förstår dem som avstår från att köpa raketer av klimatskäl.

Kummunsalo gör en runda till containern som står ute på gården. Där är allt i sin i ordning och vi fortsätter till Nummisbacken.
Under tiden frågar jag Kummunsalo vad han tycker om fyrverkerier och raketer.
– Tyvärr händer det alltid olyckor och årligen antänder fyrverkeripjäserna bränder. Som myndighetsperson anser jag att man borde förbjuda raketförsäljning till privatpersoner, men så länge det är tillåtet köper jag nog några tårtor som jag tänder tillsammans med barnen.
Turku Trojans tjänar bra på raketförsäljningen
Prisma säljer raketerna i egen regi, i Nummisbackens K-Market är det Eveliina Välimäki och Emilia Ropanen i Turku Trojans damlag som står för försäljningen.
De beställer raketerna av Suomen rakettitukku och får provision på försäljningen. Välimäki vill inte uppge hur mycket pengar det rör sig om, men säger att det inte är några småsummor.
– Raketförsäljningen är en viktig inkomstkälla för oss, vi talar om summor som är lika stora som vi får av någon av våra större sponsorer.
Hon säger samma sak som Kiviniemi i Österås Prisma: i dag säljs det mest fyrverkeritårtor som består av flera seriekopplade ljuseffekter medan de mer traditionella raketerna på stickor har blivit mindre populära.

Välimäki har också noterar att efterfrågan på fyrverkeripjäser som inte smäller så hårt har ökat.
– Jag och Emilia är båda hundmänniskor så vi förstår varför de har blivit så populära. Vi säljer till exempel en tårta som heter Silencio som inte är så högljudd som vanliga raketer. Också de tysta ljusfontänerna har bra åtgång.
I synnerhet människor med hundar tycker att fyrverkerierna borde förbjudas. Som hundmänniska, vad tycker du?
– Så länge man är försiktig, följer lagar och instruktioner och skjuter endast då det är tillåtet tycker jag det är okej med fyrverkerier.
Raketer och fyrverkeripjäser får avfyras mellan klockan 18.00 och 02.00 på nyårsaftonen. Men alla kan tydligen inte vänta så länge, säger ledande brandinspektör Kari Kummunsalo.
– Jag hörde de första raketerna i förrgår.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.