Tynande torghandel i Åbo kan inte skyllas på parkeringen

Efter nästan 45 år som torghandlare i Åbo satte Salutorgets Fiskpojkar under påsken punkt, till mångas bedrövelse. Företaget anger tung byråkrati, svårare att få en hygglig inkomst och ett mindre utbud av fisk som orsaker till stängningen (ÅU 9.4). De senaste fem åren har varit tuffa, enligt fiskhandlarna.
Torghandelns kräftgång gäller ändå inte bara för Åbo. Förklaringen ligger i tidens anda.
På sociala medier skyller en del den tröga torghandeln i Åbo på det utdragna byggandet av torgparkeringen som skrämde bort kunderna.
Men parkeringsgrottan är inte den största syndabocken, även om fler kunder kanske skulle handla på torget om bilen kunde parkeras vid gatan en stund i stället för att köras ner i parkeringsgrottan.
De största orsakerna till att torghandeln torkar in är dagens hektiska vardag och framför allt det svåra ekonomiska läget. Också medelinkomsttagare tvingas se över sina köpvanor.
Köpkraften för den som har en månadsinkomst på 3 800 euro har under de senaste tre åren minskat med över 2 000 euro.
När allt fler har svårt att få vardagen att gå ihop är det framför allt priset som styr våra matuppköp. Lägre prisnivå trumfar över toppkvalitet och personlig kundbetjäning.
Förutom billigare priser och gratisparkering är utbudet överlägset i stormarknaderna: fiskdisk, nygräddat bröd, snittblommor, bär och frukt, salladsbar, kafé, sushidisk – allt finns under ett och samma tak.
Många matbutiker har dessutom öppet dygnet runt och kan fylla på med färskvaror längs med dagen, medan salutorget i Åbo har öppet 7–18.
Alla vill ha ett livskraftigt och centralt beläget torg med ett mångsidigt utbud och pratglada torghandlare, men vi ser inte längre torget som ett ställe för dagliga uppköp utan mer som en pittoresk fond för de få gånger vi har tid att flanera på stan, köpa en glass eller en bit rökt fisk, och njuta av stämningen. Det lever ingen torghandlare på.
Livet som torghandlare lockar inte heller yngre människor, skriver Turun Sanomat (10.4). När äldre torghandlare går i pension finns det ingen som vill ta över.
Att stå på torget i ur och skur innebär låg förtjänst i förhållande till långa arbetsdagar, och flera av de nuvarande torghandlarna tror att unga människor i dag hellre vill ha inomhusjobb.
Som upplevelse är ett salutorg i en helt annan sfär än en generisk stormarknad, men dagens människor ger sig allt mindre tid att stanna upp, ta in här och nu, och uppskatta det unika.
Vi kanske tar en torgbild eller -video som gör sig bra på Instagram eller Snapchat, men i en allmän känsla av brådska och effektivitet passar torghandeln dåligt in. Tiden har bokstavligen rusat förbi torghandeln.
Nu har Åbo ett nyrenoverat torg som borde användas betydligt mer, så här kunde staden aktivera sig och se till att torgmyllret säkras genom ännu fler evenemang och tillställningar.
Också med tanke på de 40 miljoner euro som satsades bara på torgparkeringen vore det synd om salutorget blir en folktom ruta.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.