Förflytta dig till innehållet

TY-rättsvetare: Arkeatvisten borde avgöras i arbetsdomstol — facket har inte strejkrätt om kollektivavtalet är i kraft

En man sitter i ett rum

Seppo Koskinen är rättsvetare vid Åbo universitet. ÅU-foto


Fackförbundet JHL inledde en tredagars strejk i Åbo i dag, onsdag, eftersom förhandlingarna med Arkea inte nått resultat. Arkea och Åbo stad, som äger bolaget till 98 procent, menar att strejken är olaglig.
Rättsvetaren Seppo Koskinen vid Åbo universitet (TY) säger att det råder det arbetsfred under den tid som kollektivavtalet är i kraft och om fackförbunden ändå utlöser strejk är det fråga om en olaglig stridsåtgärd.
Tvisten uppstod efter att Arkea valt att byta arbetsgivarorganisation och därmed byta kollektivavtal som omfattar de tusen anställda på bolaget. Detta innebär att det nuvarande kollektivavtalet direkt skulle följas av ett nytt avtal och därmed skulle det inte uppstå en avtalslös period då strejkrätten gäller.
Koncernsektionen som består av politiker i Åbo gav grönt ljus för åtgärden i slutet av september. Facken JHL och Jyty protesterade eftersom de ser det som att arbetsgivaren ensidigt beslutar om försämrade villkor för arbetstagarna mitt under en avtalsperiod.
Arkea tvingades ta paus i verkställandet av beslutet och sätta sig vid förhandlingsbordet, men förhandlingarna har inte gett resultat och därför har JHL tagit till stridsåtgärder.
– Arbetsgivaren har tvingat oss till dessa åtgärder när de i mitten av en avtalsperiod byter kollektivavtal vilket innebär lönesänkningar. Vi hoppas att arbetsgivaren kallar oss tillbaka till förhandlingsbordet. Inte strejkar vi för skojs skull, men det var tvunget när arbetsgivaren bryter avtalet i mitten av avtalsperioden, säger JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine.
Närbild på kvinna i gatumiljöStefan Holmström

JHL-ordföranden Päivi Niemi-Laine säger att facket inte har något annat val än att strejka när Arkea vill försämra anställdas löner. Foto: Stefan Holmström

Får icke-fackanslutna delta i strejk?

Enligt Koskinen borde facket i ett sådant här fall ta tvisten till arbetsdomstolen.
– Arbetsdomstolen kan behandla frågan på några dagar, säger Koskinen.
Niemi-Laine säger att fackförbundet har diskuterat en sådan åtgärd, men inte ännu själva vänt sig till domstolen. De har inte heller fått något meddelande om att arbetsgivarsidan har startat en rättslig process. Men de är förberedda på det.
Arkea meddelade på onsdagen att eftersom strejken är olaglig så får icke fackanslutna anställda som strejkar olovlig frånvaro.
Koskinen säger att fackanslutna anställda har rätt att följa fackförbundets direktiv även om det visar sig att fackets stridsåtgärd är olaglig.
– En svårare fråga har varit om anställda som står utanför facket har rätt att också delta i de stridsåtgärder som andra anställda går in för. Det kan vara väldigt svårt att ställa sig utanför arbetsgemenskapen och bli en strejkförbrytare. Därför har man tolkat det som att arbetstagare som inte är medlemmar i facket har en reell rätt att delta i stridsåtgärder.
Koskinen säger att icke-fackanslutnas medverkan i stridsåtgärder i alla fall inte borde få vara en grund för uppsägning.

Skolor och daghem utan lunch

Niemi-Laine säger att de avbryter strejken genast om arbetsgivaren visar intresse för nya förhandlingsförsök.
– Under helgen överväger vi hur vi går vidare nästa vecka, säger Niemi-Laine.

matlinje med pyttipannaÅU-foto

Ingen mat i Åboskolor och daghem då anställda vid Arkea strejkar. ÅU-foto


Arkea sköter om skolor och daghems kosthåll i Åbo. Eleverna får ta med sig egen lunch medan strejken pågår. Arkea sköter också städning och fastighetsskötsel för Åbo stad.
Strejken syns till exempel vid daghemmens och skolornas kosthåll eftersom Arkea framställer måltider till alla Åbo stads daghemsenheter, grundskolor, yrkesskolor och gymnasier. På onsdagen fick eleverna ta med sig egen mat till skolan. Det syntes inte heller någon svenska dagen-flaggning i Åbo på grund av strejken.
Enligt JHL:s beräkningar skulle Arkeas byte av kollektivavtal innebära att personalens löner sjunker med 15–30 procent. Arkea bestrider påståendet och säger att lönen på individnivå förändras med mellan -10 och +5 procent.
För tillfället tillämpar Arkea avtalet Avainta, där lönen består av grundlön och erfarenhetstillägg. Bytet skulle innebära att man tar i bruk två olika kollektivavtal som använder sig av tabellöner, MaRa och Kita. I det förstnämnda baseras tabellönen på arbetserfarenhet, i det senare på på utbildning och prestation.
Läs också:

Arkea uppmanar elever ta egen matsäck till skolan
JHL utlyser strejk från och med onsdag – daghem och skolor i Åbo blir utan mat
Fackordförande om Arkeas avtalskonflikt: ”Anställda klarar sig inte längre på sin lön”
Arkea byter kollektivavtal för att spara pengar – kom som en överraskning för personalen
JHL fördömer Arkeas avtalsbyte: ”Kortsiktigt och omoraliskt”
Facket redo för stridsåtgärder: ”Arkeas agerande är oförskämt, oansvarigt och olagligt”
Timeout i tvisten om kollektivavtal – facket och Arkea inleder förhandlingar
JHL förbereder åtgärder mot Arkea – ”Förhandlingarna har kört fast”
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter