Förflytta dig till innehållet

TY-forskare: ”Dra inte alla arabländer över en kam när det gäller kvinnofrågan” – Valerie Goby disputerar i dag om kvinnor i arabemiraten

Privat
Kvinna i öknen
Valerie Goby är professor vid Zayed University i Dubai och disputerar i dag med sin andra doktorsavhandling vid Åbo Universitet. "Jag fick tipset att doktorera i Åbo av en kollega från Ryssland och allting har varit över förväntan", säger hon om sin andra doktorandtid.

Titta eller inte titta. Det är frågan på läpparna hos många i världens västländer just nu, när det omdebatterade fotbolls-VM i Qatar snart är inne i slutspelsskedet. Samma fråga utvidgas också i vissa fall till resandet, där Förenade Arabemiraten och framför allt Dubai och Abu Dhabi är populära turistmål. Resa eller inte resa?

– Det går inte att jämföra arabländerna på det sättet. Det finns stora skillnader mellan staterna, speciellt när det gäller deras inställning till kvinnor, homosexuella och transpersoner.

Det säger professor Valerie Goby , och hon om någon borde veta. Sedan 15 år är hon anställd som professor vid Zayed University i Dubai, med interkulturell kommunikation som specialitet. På fredag disputerar hon dessutom en andra gång – den här gången vid Åbo universitet och hennes ämne är just kvinnornas situation i Förenade Arabemiraten.

– Under de 15 år jag har bott här har jag sett enorma förändringar i samhället och jämfört med andra länder i området är det här ett progressivt land, säger hon.

Förändringen sker långsamt – och snabbt

Det är förstås med vissa reservationer som det är så. Förenade Arabemiraten har fortfarande en del att göra när det gäller kvinnors rättigheter – men förändring är något som sker långsamt och landet är på väg åt rätt håll.

– Numera är det väldigt vanligt att emiratiska kvinnor studerar. Halva regeringen består dessutom av kvinnor, och det är stipulerat i lag att det ska vara så. Det ger en trygghet till emiratiska kvinnor som helt enkelt kan referera till lagen om de stöter på motstånd, säger Goby.

Undervisningen på universiteten sker fortfarande separat, så att män och kvinnor har skilda kurser.

Zayed University, där Goby undervisar och jobbar, är ursprungligen ett universitet som grundades för att kvinnor skulle få en utbildning och var uteslutande kvinnligt. Man har nyligen också börjat ta in manliga studerande – åtminstone i Abu Dhabi. I Dubai där Goby är baserad är det än så länge bara kvinnliga studerande.

Men trots det har utvecklingen av kvinnornas status i landet skett så snabbt att de nu befinner sig i ett slags mellantillstånd, och det är just det här som Gobys avhandling tar fasta på.

– Det finns en diskrepans, en motsättning, mellan det traditionella islamiska samhället och den nya samhällsordningen och i min avhandling lyfter jag fram de utrymmen som kvinnorna har skapat åt sig själva mitt i den här övergångsperioden.

Kvinna utanför universitetsbyggnad.Privat
Valerie Goby utanför Zayed University där hon undervisar. På Dubai-campuset är alla studerande kvinnor – men lärare och professorer består av både kvinnor och män. Universitetet grundades för att ge kvinnor en chans att utbilda sig i ett konservativt samhälle.

Goby disputerar på dagen 51 år sedan emiraten Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah och Umm al-Qaywayn förenades officiellt, och det datumet firas som en nationaldag.

Speciellt för landet är att endast runt 20 procent av landets befolkning på dryga nio miljoner faktiskt är emiratier. Övriga är immigranter – och faktum är att landets största enskilda befolkningsgrupp är indier med över tre miljoner.

Men trots det är landet inte särskilt mångkulturellt.

– Varken Abu Dhabi eller Dubai är någon smältdegel, som till exempel London eller New York. De olika befolkningsgrupperna håller sig mycket för sig själva, säger Goby.

Det är också till viss del en klassfråga. Emiratierna hör inte till arbetarklassen, det är där immigranterna jobbar – och jobb finns det i överflöd. Turismen är en av huvudnäringarna.

Det märks också om man besöker landet.

– Som turist kommer du inte ofta i kontakt med emiratier. I grannlandet Oman kan du vara säker på att taxichauffören är omanier och att personen i hotellreceptionen också är det. I emiraterna är taxichauffören och receptionisten indier, pakistanier eller indonesier.

Kan man alls hitta det äkta Förenade Arabemiraten om man besöker landet, eller är det omöjligt?

– Visst går det. I Dubai finns bland annat en plats som byggts upp som en replika av ett traditionellt arabiskt område och där finns emiratiska guider. Och om du tar dig utanför turistkvarteren och sätter dig ner och dricker kaffe, så lär du se en hel del emiratier. Men det är högst osannolikt att du kommer att prata med någon, säger Goby.

Därför är det heller inte särskilt vanligt att giftermål sker utanför landets gränser.

– Det händer ibland att en emiratisk man hittar en utländsk kvinna, men att en emiratisk kvinna gifter sig med en utländsk man är mycket ovanligt.

Också transpersoner har lagstadgad rätt att finnas

Men trots allt detta är ändå Förenade Arabemiraten förvånansvärt progressivt på vissa plan.

– Av alla länder i Mellanöstern är det bara Israel som har mer liberala lagar och emiraterna är det första arabland där det inte är olagligt att vara homosexuell. Till och med transpersoner erkänns numera i lagen – och får också stöd för sin transition. Däremot godkänns inte en flytande könsidentitet, utan personen måste välja att vara antingen man eller kvinna.

I det stora hela säger Goby att emiratierna inte bara är vana med förändring, utan att de rentav är bekväma med den. För en del handlar förändringen om jämställdhet, för andra om att fylla behovet av arbetare som finns i landet – men slutsatsen är ändå alltid att förändringen behövs.

– Om förändringen här fortsätter på samma sätt de kommande femton åren så kommer vi att se ännu bättre jämställdhet mellan könen, mera inblandning av utländska influenser då fler och fler emiratiska kvinnor studerar utomlands. Mer förändring. Det finns också en vilja i landet att vara ledstjärnan i Mellanöstern – det land som alla andra följer. Och det om något kräver villighet att omfamna förändring.

Kvinna i öknenPrivat
Valerie Goby är uppvuxen på Irland med en mamma från Norge. Efter att ha tagit en kandidatexamen på Irland, gjorde hon sin magister i Italien och första doktorsgraden i Australien. Nu undervisar hon i Dubai och tar sin andra doktorsgrad i Åbo.

FD Valerie Priscilla Goby framlägger i dag sin avhandling med rubriken ”Emirati women’s liminal economic agency: Gendered space within modernity and tradition” till granskning. Disputationen sker i Åbo handelshögskola på Rektoråkersvägen 3 och inleds klockan 12.15. Den kan också följas på distans.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter