Tvångsbromsens månad i Åbo – minskad maxhastighet om helgnätterna ska råda bot på antalet elsparkcykelolyckor

Från och med detta veckoslut blir det slut på elsparkcyklarnas racerfart i Åbo om helgnätterna, åtminstone för en månad.
Elsparkcykelföretagen Voi, TIER och Lime begränsar nämligen hastigheten på sina elsparkcyklar mellan midnatt och klockan 6 på morgonen under helgen.
Hastighetsbegränsningen är 15 km/h, och begränsningsområdet täcker i princip hela centrala Åbo.
I nordväst sträcker sig området från Åbo Slott upp längs med Bangårdsgatan och vidare till Studentbyn, ända upp till Hallisbron. I sydost går områdets gräns vid Östra Långgatan ända ner till stranden vid Korppolaisbacken.
De påtvingade bromsarna är ett pilotprojekt som är en månad långt. Företagen vill ta reda på hur hastighetsbegränsningarna minskar antalet olyckor som sker nattetid.
— Tyvärr har det enligt sjukhusen skett flera nattetida olyckor med elsparkcyklarna då alkohol haft ett finger med i spelet. Trots att det strider mot våra användarvillkor kan vi inte helt hindra att folk kör berusade. Därför provar vi nu på att sänka hastigheterna om veckosluten, säger Reetta Alastalo, operativ direktör på Voi, i ett pressmeddelande.

Hon betonar dock att de nya hastighetsbegränsningarna inte innebär att användare inte längre behöver fundera på om de är i körskick eller inte. Berusade bör också i fortsättningen låta bli att köra elsparkcykel.
Att helt och hållet låsa elsparkcyklarna nattetid vill företagen ogärna göra, eftersom många som exempelvis arbetar sent om kvällarna gärna använder elsparkcyklarna.,
— Dessutom har vi fått feedback om att en del användare har kunnat undvika trakasserier om nätterna tack vare elsparkcyklarna. Därför tycker vi att det är viktigt att de kan användas även under helgnätterna.
Alastalo hoppas att man i Finland skulle introducera samma system som i Tyskland, där elsparkcyklarna har en promillegräns.
— I Tyskland klassas elsparkcyklar som motordrivna fordon, vilket innebär att deras promillegräns är 0,8, säger Alastalo.
Efter att pilotprojektet tar slut utvärderar företagen om det är värt att fortsätta med begränsningarna. Alastalo hoppas att sjukhusen delger huruvida de noterar någon skillnad i antalet olyckor.
Är det faktiskt företagen som utvärderar om de ska fortsätta med begränsningarna? När samhället betalar för vård av 14 olyckor per dygn (Hfrs enbart), är det väl vi som betalar som ska bestämma? Bocken är trädgårdsmästare. Man borde förbjuda nattkörning på veckoslut och begränsa till 15 km/h dygnet runt.